Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.01.2013 11:09 - Дреме ми на Козлодуя, а за Белене пък хич
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8071 Коментари: 16 Гласове:
22

Последна промяна: 29.01.2013 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageОтмина първият в новата демократична история на България референдум и слава Богу. Отмина и като че ли втори подобен няма да се появи в близките години, защото хората недвусмислено показаха, какво мислят за него и къде да заврат политиците измисленото си допитване. С двайсетина процента участвали иначе хубавата идея за референдумите е на път да се компрометира и да спре всякакво по-нататъшно развитие на пряката демокрация по тези земи.

Една от причините за този масов бойкот беше самата формулировка на въпроса, която бе конструирана по един хлъзгав и двусмислен начин. „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. Така зададен въпроса предполагаше многопосочни тълкувания на един евентуален действителен резултат.

Ако привържениците на Белене бяха спечелили в един успешен референдум, то те нямаше да имат гаранции, че любимият им проект ще бъде завършен, защото никъде във въпроса не ставаше дума за строеж на АЕЦ точно във Белене, а се питаше принципно за някаква хипотетична втора атомна централа, която може да бъде построена навсякъде, но не и на започнатата площадка и то без руско участие. Такова едно евентуално развитие на нещата щеше обезсмисли напълно неделната им разходка до урните и щеше да накара Станишев и компания да нададат вой чак до... Москва.

Безсмислена щеше да е разходката до урните и за противниците на Белене, които обаче са за развиването на атомната енергетика чрез строеж на друга втора централа в далечното или по-близко бъдеще. Това са хората, които са против Белене заради местоположението му в земетръсен район и/или зависимостта на проекта от руски капитали и гориво за реакторите. Как можеха да отидат да гласуват те „против”, след като искат ядрената енергетика да се развива и разширява, но пък не искат Белене?!

Не искаха Белене и зелените, но те не искат въобще ядрената енергетика и забраната на строеж на втора централа нямаше да сбъдне мечтите им за една България без атомни централи. Кошмарът за един безкрайно разширяващ се Козлодуй, щеше да присъства неизменно в сънищата им... Като това между впрочем може да стане и в текущата реалност.

Най-безсмислено обаче щеше да е гласуването за голяма част от хората, които тотално бяха объркани от сметките, анализите и призивите на всяка една от страните, стигащи често до откровени лъжи. Това отказа тия хора да отидат до урните, защото повечето от тях се страхуваха да вземат осъзнато решение за нещо, от което нямат и капчица понятие. А и партиите отново показаха, че могат да превърнат всеки сериозен въпрос за бъдещето на страната в обикновен панаирджийски сеир, в който призоваваха хората да гласуват по пристрастие, а не по съвест. Показателно бе и че сигналите за купуване на гласове този път не доминираха в медийното пространство така, както това става по време на парламентарни избори. Това говори, че и партиите не се интересуват чак толкова от ядрената енергетика на България, колкото всъщност показват пред избирателите си. Пък и идат избори, парите ще трябват за тях...

Колкото и да не ни е приятно обаче трябва да признаем, че огромното мнозинство от народонаселението не си даде труда да се разходи до урните, просто защото подобни въпроси са преко интелектуалните възможности на индивида от тази група. Те му позволяват да научи наизуст някой нов чалга хит или да сметне цената на новия айфон в долари, но да го караш да мисли за бъдещето на ядрена енергетика у нас, това вече си е чиста гавра. Тези хора по принцип са  незаинтересовани и към референдуми и към избори и към това, кой и по какъв начин ги управлява. Както ми каза оня ден един познат, обобщавайки мнението на тази група електорат: ”Дреме ми на Козлодуя, а за Белене пък хич”.


Текстът е написан специално за в.
“Репортер” и е публикуван в хартиения му брой от 29.01.2013 г.

Снимка
chyenne


image



Гласувай:
23



1. dolsineq - Може и да не харесваш чалгата, но с ...
29.01.2013 11:21
Може и да не харесваш чалгата, но с това заглавие на постингът си, май сам се опровергаваш...:)
цитирай
2. mamkamu - !
29.01.2013 11:55
dolsineq написа:
Може и да не харесваш чалгата, но с това заглавие на постингът си, май сам се опровергаваш...:)


Само предавам думите на един мой познат, отразяващи мнението на по-голямата част от "електората". Не бих искал да се самоцензурирам :)
цитирай
3. kass - mamkamu
29.01.2013 12:19
не съм съгласна, че това са думите отразяващи мнението на по-голямата част от "електората". Причините за ниската избирателна активност са според мен повече. Освен въпроса, който не поставя пряко решаването на съдбата именно на АЕЦ Белене, а е някакъв общ за енергетиката като цяло, не бива да се пропуска и причината, че политическите партии ще си припишат като собствена "победа" всеобщото народно мнение, а това е ужасно дразнещо. Не е задължително да си от БСП за да си "ЗА" централата, нали? Друга причина за ниската активност е отявлен бойкот на референдума, с което да оставят въпроса отворен. Нещо като: не сме против АЕЦ-а, против сме шайка бандити да сключват сделка за него. Т.е. ще изчакаме по-добри политически времена. Не на последно място е и икономическата обстановка в страната - можем ли да си позволим този лукс сега? При увеличаваща се безработица, престъпност, ниска раждаемост и т.н. и т.н... Освен всичко това има и доста неизвестни - кой ще строи, къде ще се складират отпадъците, какъв е икономическия план за развитие на икономиката и възвращаемостта на инвестицията и прочие... При положение, че не можем да предвидим развитието на страната си следващите пет години, как народът да предвиди следващите, минимум, 50???
цитирай
4. plamo - За това всяко стадо си има овчар к...
29.01.2013 13:01
За това всяко стадо си има овчар който да задава посоката в която трябва да се движи стадото и кучета които с лай или зъби следят някоя заблудена овца да не се отклони от правия път!
цитирай
5. mamkamu - @ kass
29.01.2013 13:11
Да, за голяма част от избирателите думите ти важат, но извинявай, ама се опитваш да приписваш прекалени способности за анализ и възприятие на политическата карта на едни хора, които си нямат хал хабер, за какво става дума, нито пък искат да знаят... А те може и да не са мнозинство, но са може би най-голямата част от нацията. Повярвай, ако не беше така, щяхме да приличаме на Чехия или поне Полша. Дори голяма част от онези, които отидоха до урните и гласуваха "за, го направиха защото Станишев е казал така или поради някаквиси псевдопатриотарски тези, според които, колкото повече АЕЦ-а имаме, толкова по-велик народ сме :))) Знам ли...
цитирай
6. kass - :)))...
29.01.2013 13:54
За да преброим "идиотите" или нежелаещите да се замислят трябва да направим референдум, който е актуален за прекият живот на българите днес... не утре, не след 20, 30 или 50 години... Примерно дали да се намалят депутатите наполовина, или пък да отпаднат субсидиите на партиите, дали да се съкрати администрацията и др. подобни... Тогава ще разберем дали сме малоумен народ или активни граждани отстояващи позициите си :)... За жалост никой няма да ни пита за нещо, за което е от ясно, по-ясно какво е общественото мнение :)... И да, доста странно е, че бабите и дядовците в ранни зори отидоха да дадат мнението си за този сложен енергиен въпрос :)...
цитирай
7. chavdar01 - ЕДИН СТАР МИЛИЦИОНЕРСКИ ВИЦ!
29.01.2013 14:07
ПОПИТАЛИ ЕДИН МИЛИЦИОНЕР:
ДИМИТРОВ ГРАД КАКВО Е? ГРАД ЛИ Е?
-ГРАД!
БЛАГОЕВ ГРАД КАКВО Е? ГРАД ЛИ Е?
-ГРАД!
А КОЗЛОДУЙ КАКВО Е ТОГАВА?!
:))))))
цитирай
8. chavdar01 - АКО ИМАШЕ РЕАЛНИЯТ БРОЙ УЧАСТНИЦИ В РЕФЕРЕДУМА И СЪОТНОШЕНИЕТО БЕШЕ СЪЩОТО!
29.01.2013 14:11
ЩЯХМЕ ДА СЪБОРИМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И НА НЕГОВО МЯСТО ЩЯХМЕ ДА ПОСТРОИМ ВТОРА АТОМНА! И ТОГАВА КЕФ!ЩЕ СИ ДРЪПНА КАБЕЛЧЕ ДИРЕКТНО ДО ВКЪЩИ! :)))))
цитирай
9. muerte - Касс, за едното не си права, но за другото - да.
29.01.2013 14:29
В първия си коментар казваш "не съм съгласна, че това са думите отразяващи мнението на по-голямата част от "електората". Ами ако за теб мнението на 80% от електората е за пренебрегване.... Всяко друго тълкование, освен това, което е извел като заглавие Юрий, поне според мен е несъстоятелно (ето и аз точно поради тази причина не гласувах).

Но за другото си права - още като излезе идеята на другарите за референдум спорих с приятели, че е безмислено. Не и при този въпрос, не и с това партизиране (защото квото и да си говорим 95% от гласувалите с ДА са по партийна повеля). Има къде-къде по-смислени въпроси за референдум - Колко да са депутатите, Да се пуши ли на закрито, Да се разреши ли свободното придобиване на оръжие..... Ама коя партия ги вълнуват тия неща, а?

П. п. Най-ме е яд, че ВСИЧКИ знаеха какъв ще е резултата, ама дадоха едни грешни 20 млн. от нашия джоб, за да си начешат комунистите крастата. А точно Р. Овч., възрази, когато предложиха референдума да се финансира от партийните субсидии. Забравихте ли? Ебахти гьонсуратите!
цитирай
10. lelya - Не ми харесва тази теза. Няма как да ...
30.01.2013 13:15
Не ми харесва тази теза. Няма как да преглътна обобщението, че целокупния народ е тъп и този въпрос не е за него (не че въпроса беше добър...но толкова е изписано по темата, няма да ставам скучна). Според мен на рефендум по принцип се гласува с да или с не, отговор въздаржал се няма и моля не съм комунстка, нито бивша, нито настояща, нито бъдеща.
цитирай
11. kleotemida - Мдааааа, то понеже за почти всичко ...
30.01.2013 13:18
Мдааааа, то понеже за почти всичко ни дреме, затуй сме цъфнали и вързали целокупно.
цитирай
12. plamo - Напротив понеже всички стоим и ч...
30.01.2013 15:53
Напротив понеже всички стоим и чакаме някой друг да ни реши проблемите,затова сме на този хал. Много е удобно да стоиш настрана и да критикуваш тези които са имали смелост и доблест да изразяват мнението си. Имаше възможност всеки да защити позицията си ,но не ще се спотаяваме ,ще потриваме доволно ръце и ще злорадстваме,че едните и другите са загубили ,а в действителност губим всички. Така че тези които тръбят колко умни и колко правилно са постъпили като са бойкотирали референдума всъщност са жалки страхливци които се оставят на течението и се движат накъдето ги водят овчаря и кучетата и нямат никакво право да ни поучават!
цитирай
13. muerte - Няма да се научите нали?
30.01.2013 21:27
Абе хора, кога ще проумеете, че недаването на мнение също е изразяване на мнение?!? Лелята не можела да преглътне, че народа е тъп - ами тъп е (национални поети дори го наричат мърша). И приемете най-накрая, че НЕ МОЖЕТЕ да сте компетентни във всичко - от футбол, коли и жени до политика и ядрена енергетика.

По принцип сме на различни позиции с клеотемида, ама сега напълно се солидаризирам с мнението й.

Пламо, куца ти логиката, ако изобщо има такава в коментара ти. И научи нещо основно пич - критикува се мнението, а не човека.
цитирай
14. plamo - Абе хора, кога ще проумеете, че н...
31.01.2013 11:26
muerte написа:
Абе хора, кога ще проумеете, че недаването на мнение също е изразяване на мнение?!? Лелята не можела да преглътне, че народа е тъп - ами тъп е (национални поети дори го наричат мърша). И приемете най-накрая, че НЕ МОЖЕТЕ да сте компетентни във всичко - от футбол, коли и жени до политика и ядрена енергетика
По принцип сме на различни позиции с клеотемида, ама сега напълно се солидаризирам с мнението й.

Пламо, куца ти логиката, ако изобщо има такава в коментара ти. И научи нещо основно пич - критикува се мнението, а не човека.

То май ти си този който обсъждаш пишещите.И аз и леля изказваме своето мнение за позицията на негласуващите/межувпрочем поетите както казваш наричат "мърша "точно тези които се спотайват и чакат друг да реши проблема,а в кръчмата /в нета/са много смели и компетентни.
цитирай
15. lelya - Ами да наистина, нека си стоим по ...
31.01.2013 14:29
Ами да наистина, нека си стоим по къщите и псуваме, само избрани могат да са компетентни, не че куцо и сакато не сатана инженер, аз и мъжа ми се изхранвахме по време на студенството с писане на проекти и курсови работи на бъдещи инженери дето незнаеха в каква посока тече тока. Това да се наричат хората некомпетентни е престъпление спрямо тях. Ако някой попита за данъците пак няма да сме компетентни, ако се пита за екология пак няма да сме компетентни. Опитвате се да опростачвате гражданите и да им внушавате, че разбират само от чалга. Това не се прощава. Защото швейцарците са много компетентни, и Бойко също, и министър Добрев също, нищо че незнае къде е архива на министерството и плещи глупости за кашончета. Това си граничи с идиотизъм. Бясна съм, че изпадам в позиция да защитавам теза, която се защитава от комунистите, а ги мразя. Та по същество - на референдум се гласува.
цитирай
16. raylight - Аз мисля
03.02.2013 20:36
че имаше позитиви от тези избори - хвърли се светлина върху това какво всъщност е Белене и някои млади хора за първи път упражниха правото си на глас - в моята секция имаше и 94-ти набор
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469459
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол