Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.04.2013 10:01 - Желязната лейди и пластилиновите политици
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 6401 Коментари: 9 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageНикога не съм предполагал, че смъртта на кой и да е политик може да ме натъжи или поне да предизвика у мен някакво подобие на отрицателни чувства. Винаги съм смятал, че днешните политици са просто бюрократи, които макар и да е необходимо да притежават определени способности, не е наложително да бъдат… велики хора, забележителни хора, твърди хора. При един нормално функционираща държавен апарат се изисква те да бъдат просто добри организатори, чиновници, които да подържат живота на една добре измислена държава.

Когато научих за смъртта на Маргарет Тачър, обаче се натъжих. След известно време, когато първоначалната изненада отмина, разбрах откъде идва цялата тая моя учудваща тъга. Всъщност бях тъжен заради това, че си отиде последният истински голям политик на 20 век. Не просто известен политик или популярен политик, каквито днес битуват из европейските и национални коридори на властта, а именно голям.

imageПолитик, който изправи страната си на крака и дори я отучи от вкорененото в продължение на векове имперско мислене. Политик, който заяви на сънародниците си, че трябва да работят, ако искат да просперират. Държавник, който твърдо се противопоставяше на профсъюзния рекет и на стотици хиляди британци, които бяха свикнали на получават без да дават. Човек, който защити моралните ценности на капитализма пред един все по-олевяващ свят. Водачът, показал на античовешките режими из света, че свободните общества са по-силни от тях не само икономически и военно, но и чисто морално.

Всичко това бе лейди Тачър –един символ на човешката гордост, сила, способност, целеустременост, независимост, свобода. Символ на един днес отиващ си свят, с когото навярно нашите внуци ще се запознават от учебниците, а ние, съвременните българи, така или иначе не можахме да опознаем в една страна подчинена първо на комунистическото тоталитарно управление, а впоследствие на властта мафиотско-олигархическите структури. За този изчезващ свят тъжа аз и кончината на баронесата само отключи моята печал.

Днес всички виждаме, че политици като покойната баронеса вече няма. Днешните европейски водачи са сивите бюрократи и чиновници, за които споменах в началото и на които Желязната лейди винаги се е противопоставяла. Те могат да вършат много работа в едни спокойни времена, но във времена на криза се искат хора имащи убеждения и силата да ги отстояват. Лидери, които да се осмелят да кажат на голяма част от избирателите си, че голямото папане свърши, вече са изяли и утрешния си обяд и поне трябва да го платят преди да започнат онзи за други ден. Лидери, които да потвърдят, всеизвестната истина че: „Социалните придобивки разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и вяра в себе си с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество”.

Никой европейски водач обаче няма да изрече тези думи на Тачър или поне подобни, защото днес популизмът достигна нови дълбини и дори десните партии потъват все повече в неговото блато, където е по-важното да КАЖЕШ, каквото трябва, отколкото да НАПРАВИШ, каквото трябва. За последното трябва кураж, кураж, който Желязната лейди притежаваше в изобилие за разлика от днешните пластилинови политици, продукт на един нов свят, където свръхрегулациите, богатата социална система и отвращението от труда са на път да съсипят всичко, което са изградили поколения европейци.


Текстът е публикуван със съкращения във в-к "Репортер"


imageГласувай:
21
31. ve6titsa - Прав си във всяко отношение.Не знам коя кратуна е гласувала против.
11.04.2013 12:29
Извинявам се за израза,първо бях написала мушкато. Друпартийната система явно работи по-добре от нашите боричкащи се стотици партии. Имаше на времето един бизнес блок с най-добрата програма,но грешен лидер. Прекалено атрактивен. Сега напразно се оглеждаме за Личност. И не знам какво чакаме всички. Да се изсулят пак пенсионерите и циганите на избори и да изчистят България за един ден.
цитирай
2. syrmaepon - велики хора, забележителни хора, твърди хора.
11.04.2013 14:19
Прав си - това не е определение за политик,а определение за лидер и личност,които народът излъчва точно когато трябва.На нас обаче ни трябват не един,а дванадесет апостоли ))
цитирай
3. haralanov - За този изчезващ свят тъжа аз
11.04.2013 14:33
Само ако знаеш,колко добре те разбирам приятелю...
цитирай
4. mirachopi - Може би Меркел един ден..
11.04.2013 14:45
ще достигне подобно ниво на политик.
цитирай
5. ckarlet - Преди няколко години ми се наложи да ...
14.04.2013 16:59
Преди няколко години ми се наложи да избирам да пиша реферат за желязната лейди или за Хитлер. Животът на Хитлер ми се видя ужасяващ, затова предпочетох да пиша за Маргарет Тачър. Една от книгите, които прочетох беше "Живот и политика". Книгата е за личния й живот, за политическата й съдба, за нейните задълбочени анализи на световните събития. Бях впечатлена от качествата, които притежава, както и от силата на духа, с който ръководи и управлява.
Поздрави за постинга, Александров!
цитирай
6. staler - за съжаление не е тъи еднозначно ...
14.04.2013 19:32
за съжаление не е тъи еднозначно полит.-иконом.наследство на м.т.,г-да,не е .има един итал.политик -проди,които го е формулирал много точно.а защо италиански а не англииски?сега ще ви го обясниме като за аборигени:тая баба заедно с реигън акушираха на раждането на неолиберализма--вън държавата от икономиката,долу регулациите,свободия за капитала/да напомним че "капитал" в последните 30-40 години е доста странно понятие доколкото може да се ражда от нищото в трезорите на федералния резерв/.естествено капитала отиде в страни като китаи,там произведе струващи му центове стоки и се върна на амер. и европ.пазар да си прибере необложените свръхпечалби.покраи брендовите стоки китаиците нащамповаха един милиадр ментета които пък пробутаха по целия свят,но наи вече в страни с рехави и корумпирани митници и данъчни органи.докато циркулира в посока запад-изток капитала намира време да поспре на уолстриит и в лондонското сити,да понадуе някои балон,от които по някакви странни пазарни закони винаги печелят некои банки,инвест.фондове и пр.,пък фалират държавните бюджети/уж неучастващи в алъшвериша/.доколкото лондонското сити е в лондон,празнуващите там смъртта на тачър,са за убиване,а възхваляващите я от периферията и колониите са за лудницата.
цитирай
7. mglishev - Вечна й памет!
17.04.2013 12:22
Нашите псевдодесни могат само да се учат от нея. А нашите псевдолеви най-добре да млъкнат. Велика жена, велик държавник, велик човек. Е, да, вярно е - не е велик популист. Слава Богу за което. Лейди Тачър беше всичко, което може да накара дори един източноевропеец да уважава британците.
цитирай
8. zabylgarite - Нещо да вметна
23.04.2013 06:42
Тоя икономически модел,на който сега сме свидетели в половината свят и гледаме големия му крах е идеология на Тачър и Рейгън. В България върви или не върви ....кой както иска да го каже...Обикновения човек е НИКОЙ,номер...от който единствено да вземаш.....

Виждаме резултата...
цитирай
9. jelezov - 1. ve6titsa - "Прав си във в...
24.04.2013 11:48
1. ve6titsa - "Прав си във всяко отношение.Не знам коя кратуна е гласувала против".
Госпожо, Аз съм една от кратуните гласували против. След като анализирах съдържанието на постинга и възторженото Ви отношение към него, стигнах до извода, че Вашата кратуна, за разлика от моята, е почти празна. Казвам "почти", изхождайки от качествата на Вашия постинг "Барман - робот". За написването на подобно съчинение е потребно да има нещичко в кратуната. Но, както се вижда, това нещичко е недостатъчно, за да се проумее истината, че Маргарет Тачър и Бойко Борисов са "от един дол дренки".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 8349894
Постинги: 527
Коментари: 13768
Гласове: 20420
Блогрол