Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.04.2013 14:13 - Опростените предизборни послания са обида за избирателите
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 5917 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 22.04.2013 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageОнзи ден засякох по националното радио някакъв предизборен дебат. Не бях слушал такъв от години и взех, че оставих звуците да се леят на воля от колоните...

Няколко души оживено говореха един през друг и произвеждаха глъчка, която не може да не предизвика вниманието на средностатистическия жител по тия места. Когато страстите поутихнаха и най-накрая започнах да вдявам отделните думи и изречения, сякаш се оказах в някаква машина на времето. Всичките участващи политици говореха на език ни на йота променен, та дори и по-елементарен от този на предишните, по-предишните и по-по-предишните избори. Единствените нови елементи, предвид последните протести, естествено бяха цената на тока и лошите монополи, но това по никакъв начин не наруши структурата на политическия новоговор. Език наситен с изтъркани още през 80-те години клишета, заучени мантрически фрази и приказни обещания за реки от мед и масло, втръснали до такава степен на средната електорална единица, че единственото което могат да предизвикат у нея вече е желание за извършването на нестандартен сексуален контакт с майките, лелите и сестрите на същите тези политици, а при определени условия и със самите тях.
  Освен че подтиква към хубави сексуални помисли, все по-ескалиращото политическо говорене се превръща и в една директна обида към интелекта на средния избирател. Огромната част от политическите усти се отварят пред медиите, за да говорят така, сякаш се намират в някоя детска градина и трябва да обясняват на 4 годишните деца основите на конституционализма, от който и самите те си нямат понятие. Резултатът е повече от плачевен.   През последните години сред всички нас, „обикновените хора” се затвърждаваше мнението, че политици в България стават само кариеристите, подмазвачите, лъжците, отрепките... С една дума морално пропадналите българи. В това, разбира се, има известна доза истина, но едва ли важи абсолютно. Такава постановка предполага и че всички ние, останалите, сме едни добри и безгрешни майки терези, а онези, политиците, са от Сатаната. Често обаче забравяме, че политиците ни не са паднали от небето, а са част от българския народ и носят в себе целия колорит на българската душевност.   Не, не че нямаме право да ги псуваме, напротив. Но, когато го правим, ще трябва да се сетим и за проклетия бакшиш, който оня ден ви взе 10 лв. за два километра или оная кифла сервитьорката, която редовно надписва сметката ви в близкото кръчме. Ще трябва да се сетите и за собственика на бакалийката отсреща, който ви пробутва салам с изтекъл срок на годност или за мургавата лелка от Женски пазар, която ви треска от раз с 10-20% в кантара, сякаш ви прави услуга. За майсторите миналата година, които хем ви одраха кожата, хем сложиха плочките накриво, за лекаря, който ви поиска пари за операцията, нищо че Здравната каса плаща за нея, за професора, който искаше 1000 лв. за да вкара детето ви в Университета. За чейндж бюрото, за съседа, дори за роднините си... За почти всеки един „обикновен” човек в тая окаяна страна, който гледа на вас като на потенциална жертва и иска да ви прекара, да ви тресне, да ви мине по някакъв начин. За самите вас... Така и политиците ни. Те по нищо не се различават от останалата част от населението.   Но за друго май бях тръгнал да пиша. За обидното политическо говорене. Говоренето, което може да откаже всеки нормален човек от упражнението наречено гласуване. Особено, като го послушаш по радиото над препоръчителния максимум от време. След което или получаваш непоправими мозъчни увреждания или пък сядаш да пишеш подобни глупости. Но виновни си остават онези политици, които с годините все повече опростяват посланията си към своите избиратели... Или пък не! Може би вината е другаде. Може би политиците опростяват езика си, защото средната способност за възприемчивост на сложни идеи у избирателите им намалява от година на година? Знам ли?

image

Текстът е публикуван със съкращения във в-к "Репортер"



Гласувай:
17



1. blackpredator - Хаха,
22.04.2013 14:55
mamkamu написа:
Освен че подтиква към хубави сексуални помисли, все по-ескалиращото политическо говорене се превръща и в една директна обида към интелекта на средния избирател.

Поместил си постинга не където трябва.;)
Тук в блога, това говорене предизвиква не "сексуални помисли", а ментален оргазъм за интелекта на средния избирател-блогър.бг.:)
Казваш "Може би вината е другаде.".
Не е. На Женският политически пазар, пазаруват само женчовците.

Баси, как върви търговията...
цитирай
2. chavdar01 - ЩЕ ГИ ИЗТЪРПИМ ДО 12 МАЙ!
22.04.2013 16:57
...........НО ПОСЛЕ?!
цитирай
3. mamkamu - :)
22.04.2013 19:36
blackpredator написа:
mamkamu написа:
Освен че подтиква към хубави сексуални помисли, все по-ескалиращото политическо говорене се превръща и в една директна обида към интелекта на средния избирател.

Поместил си постинга не където трябва.;)
Тук в блога, това говорене предизвиква не "сексуални помисли", а ментален оргазъм за интелекта на средния избирател-блогър.бг.:)
Казваш "Може би вината е другаде.".
Не е. На Женският политически пазар, пазаруват само женчовците.

Баси, как върви търговията...


:) Ми ще върви, като има женчовци...
цитирай
4. mamkamu - ;)
22.04.2013 19:39
chavdar01 написа:
ЩЕ ГИ ИЗТЪРПИМ ДО 12 МАЙ!
...........НО ПОСЛЕ?!


Ми после, като вчера... Без светоглед, който да ни обединява ;)
цитирай
5. ko642 - Ако някой се сети (осмели по скоро) ...
22.04.2013 22:51
Ако някой се сети (осмели по скоро) да им зададе също така простия въпрос как ще станат реалност тези приказни обещания, бас държа, че ще превключат на псевдо- научен пълен с чуждици говор :)
цитирай
6. tutankhamon661 - mamkamu
23.04.2013 10:21

"... Не, не че нямаме право да ги псуваме, напротив. Но, когато го правим, ще трябва да се сетим и за проклетия бакшиш, който оня ден ви взе 10 лв. за два километра или оная кифла сервитьорката, която редовно надписва сметката ви в близкото кръчме. Ще трябва да се сетите и за собственика на бакалийката отсреща, който ви пробутва салам с изтекъл срок на годност или за мургавата лелка от Женски пазар, която ви треска от раз с 10-20% в кантара, сякаш ви прави услуга. За майсторите миналата година, които хем ви одраха кожата, хем сложиха плочките накриво, за лекаря, който ви поиска пари за операцията, нищо че Здравната каса плаща за нея, за професора, който искаше 1000 лв. за да вкара детето ви в Университета. За чейндж бюрото, за съседа, дори за роднините си... За почти всеки един „обикновен” човек в тая окаяна страна, който гледа на вас като на потенциална жертва и иска да ви прекара, да ви тресне, да ви мине по някакъв начин. За самите вас... Така и политиците ни. Те по нищо не се различават от останалата част от населението ..."

..........................................

Точно това повтарям отдавна. Hа мен ми се обиждат - не били такива хората.
Айде да видим дали на теб ще се обиди някой!

цитирай
7. mamkamu - :)
23.04.2013 10:49
ko642 написа:
Ако някой се сети (осмели по скоро) да им зададе също така простия въпрос как ще станат реалност тези приказни обещания, бас държа, че ще превключат на псевдо- научен пълен с чуждици говор :)


О, да! Те това го умеят също много добре :) Протренирали са го вече много пъти... Особено след изборите.
цитирай
8. mamkamu - @ tutankhamon661
23.04.2013 10:54
Бе те тия, дето ти се обиждат, сигурно се изживяват за някакви майки терези, а :)И да ми се обиди някой, да е жив и здрав... Сигурно си мисли, че ние, българите, сме най-убавите, най-умните и най-арните в цялата Галактика :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9473619
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол