Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.06.2013 18:11 - Словото самоубива българските политици
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: Коментари: Гласове:
16

Последна промяна: 25.06.2013 18:27


imageimageКъде чрез думи, къде чрез дела в последните дни почти всички водещи политици у нас си направиха нещо като харакири. Последният беше Бойко Борисов, който отново обвини Ахмед Доган, че е поръчал убийството му, а Делян Пеевски, като шеф на ДАНС, щял да го осъществи, като го вкара в ареста и там го убие. Новият вариант на старото обвинение, естествено не беше скрепен с никакви смислени доказателства.

Малко преди него Волен Сидеров в един типично негов си стил почти успя да развали седянката по „национална сигурност”, като чрез истерични крясъци предизвика невиждан скандал във връзка с евентуалните участия на президента в офшорни фирми. Потресаващото му държание беше само продължение на палячовщините му от последните дни, когато сипеше обвинения върху протестиращите хора, че са платени агенти на ГЕРБ, провокатори, американски шпиони и престъпници.

Сергей Станишев пък, в стремежа си да оправдае избора на Пеевски за шеф на ДАНС, успя да изстреля един куп словесни еквилибристики, без видимо да се усеща, че този опит за измъкване най-често предизвиква у слушателите представата за нещо много хлъзгаво и много слузесто. Връх на нескопосаните му опити за оневиняване беше, когато успя да разсмее присъстващите журналисти, като убедено и сериозно се произнесе, че Пеевски бил минал някакъв „личностен катарзис”. Така с нескопосаните си опити да замаже положението Станишев почти се самоуби. И в национален и в европейски план.

Същото направи и Орешарски, особено когато се яви в студиото на БТВ и дълго време въртя и сука и накрая отказа да отговаря на въпроси от обществен интерес, видимо смутен, че не може да коментира тъмните задкулисни договорки и личностите на кукловодите. Така лъсна истината и за него, и от един що годе вдъхващ измамно доверие „експерт”, той за няколко дни се превърна в очите на хората в поредният министър-председател на България, дошъл на власт за да обслужва нечии частни интереси, но не и тези на българският избирател.

Лютви Местан пък щеше отдавна да се е затрил от политическата сцена с дарбата си да конструира добре построени изречения, които не казват нищо. Това, разбира се, щеше да важи, ако неговите избиратели го чуваха, какво говори, но понеже това не е така, неговото място в българската политика си остава гарантирано. Поне докато Ахмед Доган не реши друго.

Изводът, който може да бъде направен от тези масови политически харакирита е тревожен и доста нелицеприятен. Българският политик не уважава словото. За него думите не са сестри на Истината. За него те не тежат, а приличат по-скоро на прашинки, които летят според повеите на вятъра. За него те се стопяват, след като са изречени и утре могат да бъдат съвсем различни от казаните днес.

Така загубилите тежест и значение думи олекват, както олекват в очите на своите избиратели и самите политици, които ги произнасят. И когато утре Бойко заговори пак за поръчки за убийство, ясно е, че никой няма да му повярва. Когато Волен подхване пак истеричните си приказки за платени агенти и престъпници, нормалните хора ще го игнорират. Когато Сергей заобяснява, как някой кандидат за държавен пост е много кадърен, ще му се изсмеят, дори неговите съпартийци. И това ще е така, докато тези политици не разберат, че казаната дума е хвърлен камък.

За да стане това обаче, е необходимо ние, избирателите, да станем по-критични и взискателни към всяка власт. Защото, колкото едно общество е аполитично, апатично и необразовано, толкова повече по върховете на политическата пирамида се изкачват подлеци, лъжци, нечии слуги и психопати. В този смисъл последните протести може би ще положат основите на едно наистина действащо гражданско общество. Нещо, на което не сме били свидетели през цялата ни досегашна история.

Текстът е публикуван във в-к "Репортер"

image



Гласувай:



1. nicodima - Българският народ, обаче,...
23.06.2013 18:30
трябва да се научи да слуша внимателно! И да умее да си прави изводите...
цитирай
2. haralanov - Ама разбира се...
23.06.2013 18:43
Орешарски е ,,дошъл на власт за да обслужва нечии частни интереси, но не и тези на българският избирател."Не беше необходимо да се случват тези събития за да го знам!

И един личен комплимент да ти направя!
Умееш да се изразяваш толкова добре,колкото мнозина литератори не биха могли!
цитирай
3. edinman - казани думи на място!
23.06.2013 18:57
а аз ти пиша от моето място! сред хората на Ларгото! сред усмихнатите и обнадеждени хора!
цитирай
4. zaw12929 - Нали знаем, какво мислят америк...
23.06.2013 19:31
Нали знаем, какво мислят американците за богатите... , а бедните са ... глупави и затова са бедни... затова днес протестичащите, които нямат проблем , богати са, красиви и умни, не могат да понесат народът на България да иска .. много малко, да живее нормално
той стигна дъното, ограбен от свои и чужди и... през
Февруари протестиращите излязоха на улицата, заради високите сметки, безработицата – не скаха да свалят ГЕРБ. Спазен е закона- според Конституцията:
Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
(2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.
Но… ГЕРБ не решавайки икономическите ни проблеми (на 90% от населението- бедността и безработицата,) подаде оставка След избори на 12 май- ново управление. Колкото то не само е склонно, а прави всичко за решааване проблемите, толкова по нагло, противоконституционно, противоречво на този чл. 12 , а и на редица други се блокира страната. Вижда се кой как организира протестите, които пречат страната да тръгне по м нормален, конституционно нареден път. Казват се от протестиращите безумни идеи, опасни твърдения и действия. Хвърляне камъни срещу партийни централи, за да им диктуват какво да правят и не правят.
Глоба за медии, които по цял ден правят съобщения за организиране на протести и всеки път ако не съобщават, че протестиращите могат да имат само икономически искания да се глобяват със солидни глоби
Не може да изискваш правова държава, докато не спазваш законите. Тези депутати и управници са законно избрани. Които не са ходили на избори- са се съгласили да ги представляват избраните!! Медиите да спрат да атакуват, че по голямата част от хората не били представени. Да спре тази говорилня, не е това дневния ред на държавата, на 1 милион безработни, хора оставени без токи вода, защото нямат доходи. Нека красивите и богати да помълчат, да може правителството да изпълни конституционните си задължения, да осигури нормален живот.
Моля стига манипулации, определяне дневния ред на държавата от тези, които избирателите пратиха зад борда.
Друга част са сложените безразборно герберчета като виждат, че новите управници няма да търпят калинки- тичат по площадите, хвърлят камъни по офисите на парламентарните партии, да ги принудят да им отстъпят властта. Тероризъм, толериран от наличната излишна администрация защото сме най бедни с най голяма на глава от населението администрация, най много молове... защото спазваме закона и търпим тези, които най грубо го нарушават... а иначе искат да минат за умни, красиви... богати, а са само жестоки, груби и нагли... които мислят- след нас и ... потоп!!
цитирай
5. mamkamu - :)
23.06.2013 19:36
nicodima написа:
Българският народ, обаче,...
трябва да се научи да слуша внимателно! И да умее да си прави изводите...


Не знам дали ще се научи да слуша... А да вади изводи... Да, може би след 200 години :)
цитирай
6. mamkamu - :)
23.06.2013 19:41
haralanov написа:
Орешарски е ,,дошъл на власт за да обслужва нечии частни интереси, но не и тези на българският избирател."Не беше необходимо да се случват тези събития за да го знам!

И един личен комплимент да ти направя!
Умееш да се изразяваш толкова добре,колкото мнозина литератори не биха могли!


Ти да го знаеш, да. Знам, че е така. Но сме длъжни да не спираме да припомняме на онези червени разколебани избиратели, които възприемат всичко, каквото каже Партията за чиста монета, че всъщност гласуват с-у себе си.

И благодаря за комплимента, Минчо. Нямаш си представа, колко е важен за мен!
цитирай
7. mamkamu - :)
23.06.2013 19:49
edinman написа:
казани думи на място!
а аз ти пиша от моето място! сред хората на Ларгото! сред усмихнатите и обнадеждени хора!


Благодаря!
Далече съм от НАШЕТО място в момента, но пък се опитвам да участвам по мой си начин :)
цитирай
8. mamkamu - @ zaw12929
23.06.2013 20:00
Да, но правото на протест е изконно право на хората, когато виждат, че държавата работи за частни интереси, а не за общото благо. Това, че повечето от избирателите са лумпени и вече 23 години гласуват за голи надежди, а не за логични политики е друг огромен проблем на българската нация, който някой ден може и да доведе до края й. За това образование, образование и пак образование. Това обаче действа след третото поколение :)))

За това е крайно време в решаването на съдбините ни да се намеси онази малобройна, но гражданска активна част от нацията ни, която трудно ще излъжеш...
цитирай
9. diso - Управляващите сякаш не искат властта
23.06.2013 20:09
А Б.Б. - май също ;))
цитирай
10. injir - Прав си., , Дума - дупка не прави, , ...
24.06.2013 00:20
Прав си. ,,Дума - дупка не прави,, Сигурно затова управленците така умеят да замазват положението с думи и не вярват на ,,думите,, на протеста. Интересно , какво ли ще ги накара да повярват...
цитирай
11. mamkamu - :)
24.06.2013 19:49
diso написа:
Управляващите сякаш не искат властта
А Б.Б. - май също ;))


Ако имаш предвид започналото изпразване на хазната от Орешарски с вдигането на различни социални плащания, да, може и така да е... Преди дни само говореше, колко зле била финансово държавата... За ББ е ясно, още като подаде оставка.
цитирай
12. mamkamu - .
24.06.2013 19:51
injir написа:
Прав си. ,,Дума - дупка не прави,, Сигурно затова управленците така умеят да замазват положението с думи и не вярват на ,,думите,, на протеста. Интересно , какво ли ще ги накара да повярват...


Бе имам много лошото чувство, че червените разбират само от един език... И той не е езикът на Словото.
цитирай
13. zabunova - Тук по важи обобщението "Език ...
25.06.2013 02:55
Тук по важи обобщението "Език мой, враг мой!", когато се подцени силата на думите. Те са и като куршуми - могат да убиват, беше написал един поет, така че под съмнение е утешението, че "дума дупка не прави". Браво за постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470145
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол