Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.07.2013 18:34 - Учтивият бунт на градската цивилизация
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 9702 Коментари: 18 Гласове:
15

Последна промяна: 03.07.2013 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageОще от Бостънското чаено парти насам знаем, че революциите по света започват с на пръв поглед маловажни действия. Такова беше и назначаването та Пеевски за шеф на ДАНС у нас, което отключи многолюдни протести из големите градове на страната. Хората се почувстваха омерзени и обидени от чистата подигравка на властта с тях и излязоха на улиците.

В интерес на истината обаче реакцията не бе така масова, каквато би трябвало да бъде в едно идеално общество, където силата на просветата, знанието и независимостта на индивида са водещите идеи в съществуването на държавата и всеки неин гражданин.

Отвратените от властта се оказаха наистина десетки хиляди в центъра на София и там те успяха да покажат, че са внушителна бройка. Хиляди излязоха и в областните градове, които макар по-малко от софийските, все пак успяха да докажат, че и там все още живеят граждани.

Гражданин… Продукт на човешката цивилизация, който е показал още преди две хилядолетия и половина, че с него трябва да се съобразяват олигарси, плутократи, аристократи, та дори и тирани. Това е човек, който не търпял своеволията на властта и често я наказвал, къде справедливо, къде не. За жалост този човек постепенно изчезнал в неочакваните въртопи на историята и неговите наследници се превърнали в лумпени, роби и феодални селяни, от които нищо не зависело, дори и собственият им живот.

И така нейде до времето на Ренесанса, когато той, гражданинът, се възражда в общи линии, като един независим материално и духовно индивид, който иска от държавата единствено да му осигури свободата и сигурността, за да се развива сам. Така зародилото се отново, този път в англосаксонския свят, гражданско общество се разпространява в западната част на Европа, къде по-рано, къде по-късно, замествайки и/или допълвайки различни подобни местни варианти, често появили се преди него
Първите предвестници на гражданско общество в България идват обаче много-много късно в сравнение с развития свят и последиците, за съжаление, са видни и до днес. Тези последици ни вкараха в спиралата на едно все по-ескалиращо авторитарно и тоталитарно управление след Освобождението, което преди 23 години просто се превърна в олигархическо. 

В повечето случаи в големите градове на страната още преди Руско-турската война от 1877-78 г. се образуват градски, но не и граждански общества. Тези копирали външните атрибути на западния модел на живот, като облекло, говор, маниери, музика, пиеси местни елити не успели да откраднат онуй що се не краде – духът на градската цивилизация. Независимият дух на свободният човек, който не е поданик, а гражданин. Виждането, че "човекът е мяра за всички неща", а не Държавата. Вярата, че нещо зависи от теб, а не само от държавния чиновник и неговите шефове, които обикновено на Изток възприемаме за врагове, а не за слуги. И това, естествено, било така, защото за изграждането на една истински градска цивилизация е необходимо съществуването на десетки поколения израсли в свободна градска среда, която откакто човечеството съществува, предразполага към развитие на всичко, което движи вида ни напред.

Колкото и да се искаше тогава на някои, Раждането на Българското гражданско общество не можа да се роди и през далечната и бурна 1990 поради простата причина, че тогава просто граждани нямаше. Интелигентните хора, които се опитаха да съградят някаква действаща демокрация се провалиха, защото не знаеха как се прави това, отраснали сред правилата и каноните на тоталитарното общество. Пък и никой не им позволи. Така си останахме в прегръдката на бившите комунистически управници още 23 години, докато в един ден израслите в новата система граждани наистина не заявиха своето съществуване… Обидени, омерзени, отвратени…

Протестиращите избраха мирният път, симпатичен на всички… дори и на властта. Пътят, който в нормално действащите демокрации, води до падане на всяко правителство.Дори, когато една репортерка от Канал 1 в един момент беше повишила тон, че напрежението ескалирало, се оказа накрая, че ескалирало … с мятането на домати и тоалетна хартия по сградата на Народното събрание.. Със замерянето с такива щадящи продукти протестът едва ли ще постигне нещо, освен увеличаване на опитите му за неглижиране от страна на управляващите и техните слуги, които стават все по нахални и изобретателни в оплюването му. Така ползването на по-твърди предмети е препоръчително, дори наложително, защото, когато властта не разбира от мирен протест, явно ще се наложи да разбере от друг.

Не знам обаче, дали днешните протестиращи са способни на това, защото те са свикнали да защитават правата си някак учтиво, мирно, със средствата на Словото, а не чрез камък или „Молотов“ в ръка. Те си остават деца на градската цивилизация, която макар одухотворяваща и съзидателна, ражда хора неспособни да се противопоставят на натискът на варварите по един ефективен и действен начин… А когато варварите победят, гражданите обикновено изчезват от сцената на историята.

Текстът е публикуван със съкращения във в-к "Репортер"

image



Гласувай:
16



1. vmir - Правилно си откроил граждани от варвари.
01.07.2013 19:44
Варварите нямат сетива за чувствата и посланията на гражданите. Те нямат нито личностни ценностни ориентири, нито мяра за приличие и допустимост. Затова, когато ги плюят, те се правят, че ги оросява свежа лятна роса. И смятат, че оцеляването във властта с такива трикове е доказателство за висши политически умения.

Варварите истински вярват, че да оклеветиш и да припишеш собствените си мерзости на протестиращите срещу тях граждани или да успееш да ги настървиш срещу опонентите си, е върховно политическо постижение. Затова варварите по същество нямат политика, а необходимата й имитация им е необходима единствено като формално основание за прокарване на клеветите и измамите, до които по същество се свежда и отношението им към властта.

Допускаш сериозно принципно противоречие - едновременно отричаш наличието на граждани в България във времето, и в същото време говориш за варварите срещу някаква имитация на гражданско общество. Че, защо им е на варварите да неутрализират фалшиви граждани?
цитирай
2. mamkamu - ...
01.07.2013 20:07
Благодаря за коментара vmir. Напълно съм съгласен с краткото ти описание на съвременните варвари.

Относно последният ти абзац... Опитвам се да кажа (явно неуспешно), че зародилото се покрай протестите наистина гражданско общество страната в момента някак се тества в борбата със съвременните варвари. А що се отнася до миналото, то имам предвид как гражданинът на Древния свят постепенно е отстъпил на варварите. Тук българите нямаме никакво отношение :)
цитирай
3. jelezov - Текстът на постинга показва, че ...
01.07.2013 21:13
Текстът на постинга показва, че историко-философските познания на автора му са твърде семпли. Някогашният гражданин, като част от структурата на античните робовладелски общества-полиси, е много различен от съвременния гражданин. Синоним на "гражданин" в българския език е "еснаф", в руския - "обыватель", в немския - "бюргер". Нравственият облик на персонажите наричани така е описан в художествената литература, в стотици произведения на гениални автори. За разлика от съвременните протестиращи еснафи, някогашните са били почтени трудяги. Сегашните - някой съвсем точно нарече "офисен планктон". По-сполучлива характеристика на сегашните протестиращо надали може да бъде направена от тази на известния психиатър д-р Михаилов в предаването на БТВ "Лице в лице". Твърде красноречиво говори за манталитета на протестиращите и снимка на две от тах - с оголени татуирани тумбаци. Виж в
цитирай
4. jeremy231 - Юри, интерсно, ако юрнем да се трепем по улиците,
01.07.2013 22:20
ще ни се извиняват ли? За разлика от комунето Железов, аз си мисля, че единствената политическа постъпка на сгрешилия политик е оставката. Това е извинението му.
цитирай
5. vmir - 2. mamkamu,
01.07.2013 22:36
mamkamu написа:


Относно последният ти абзац... Опитвам се да кажа (явно неуспешно), че зародилото се покрай протестите наистина гражданско общество страната в момента някак се тества в борбата със съвременните варвари. А що се отнася до миналото, то имам предвид как гражданинът на Древния свят постепенно е отстъпил на варварите. Тук българите нямаме никакво отношение :)


Игнорирайки чувствата на гражданите, варварите във властта не просто отхвърлят гражданското общество. Така те воюват срещу гражданското общество, защото му противопоставят прийоми, основани на незачитането на другите, и на налагането на формални претексти за игнорирането им, утвърждавайки практиката на клеветата и измамата като неизбежни атрибути на политиката.

Елементарен пример – извиненията им. Тези типове най-накрая на думи подхванаха почина да се извиняват и да признават грешки, но лицемерието и амбицията да ни измамят с този трик веднага избива по тона и по сферата на разсъжденията и изявленията им, която включва рутинните за тях предупреждения, ултиматуми и варварска неспособност да си партнират с гражданските протести срещу олигархията, с която уж сами щели да воюват, стига само протестите да спрат.

За развитието на гражданското общество ми е тягостно да говоря, защото в някои отношения днешното общество е ужасно инфантилизирано в сравнение с началото на демокрацията. Риториката срещу комунистите днес е по-неспособна да разграничи бивши от настоящи комунисти, а състоянието й е изцяло под контрола на ехидните медийни суфльори. За какво узряване на гражданското общество може да става дума, след като дори елементарното аритметично уравнение на изборните резултати е непонятно или по-маловажно от лекомислените фантазии на повечето избиратели, неспособни да преценят силите си не дори за победа, а за избягване на разгромяващи провали на фаворитите и исканията си. После, разбира се, всеки друг им е виновен, само не и тяхната собствена неадекватност...

цитирай
6. syrmaepon - Това сравнение с варварите нещо не ...
02.07.2013 07:16
Това сравнение с варварите нещо не ми пасва,не съм съгласна по този начин да се петни името на древните варвари,защото както е казал Херодот - те не обичат златото и са по-честни от нас.Варвари е название просто за чужди народи,не за изпечени мошеници.Иначе,ако още сме на фазата сини срещу червени,значи 23 години всичко сме проспали.И това се забелязва точно пак при твърдите ядра.Истината е една - гражданин и варвар - всеки трябва да отговаря еднакво пред закона.
цитирай
7. mamkamu - @ jelezov
02.07.2013 09:44
Опитай се да видиш разликата м-у градски и граждански общества. Тогава нещата ще се наредят :)
цитирай
8. mamkamu - @ jeremy231
02.07.2013 09:47
Разбира се, че единствено оставката може да е истинското извинение за всеки политик. И най-достойното...
цитирай
9. mamkamu - ...
02.07.2013 09:49
syrmaepon написа:
Това сравнение с варварите нещо не ми пасва,не съм съгласна по този начин да се петни името на древните варвари,защото както е казал Херодот - те не обичат златото и са по-честни от нас.Варвари е название просто за чужди народи,не за изпечени мошеници.Иначе,ако още сме на фазата сини срещу червени,значи 23 години всичко сме проспали.И това се забелязва точно пак при твърдите ядра.Истината е една - гражданин и варвар - всеки трябва да отговаря еднакво пред закона.


Всичко е въпрос на интерпретация и личен поглед :)
цитирай
10. jelezov - "Всичко е въпрос на интерп...
02.07.2013 11:25
"Всичко е въпрос на интерпретация и личен поглед :)" С това съждение mamkamu си прави интелектуално "харикири". Все едно че ни казва "За мен истината няма значение, тя не съществува, всичко е въпрос на интерпретация и личен поглед (избор)" Във философията това се нарича субективизъм, граничещ със солипсизъм. С подобни хора научната дискусия е безполезно и безцелно занимание. Много ми се иска, господине, да прослушате казаното от д-р Николай Михайлов - един виден български учен - в предаването на БТВ "Лице в лице", както да видите и спомената от мен снимка в Блога на ssstto, и да напишете постинг-коментар върху тях. Ще чакам с нетърпение. На jeremy231 ще кажа: епитетът "комуне" не ме обижда, той по-скоро говори за духовната нищета на автора му. Милиони комунисти по Света днес се трудят и борят, други десетки милиони отдадоха живота си, за да могат сега мизерници като вас, господине, да си играят на демокрация. "... аз си мисля, че единствената политическа постъпка на сгрешилия политик е оставката." Така вие си мислите и, вероятно поради интелектуална недостатъчност, не сте в състояние да помислите, че други милиони избиратели не мислят като вас, и следователно силовото налагане на вашите мисли е безнравствено парексаланс.
цитирай
11. jeremy231 - Бедний ми бедни Железов. Защо не си стоиш на Бузлуджа?
02.07.2013 13:13
jelezov написа:
"Всичко е въпрос на интерпретация и личен поглед :)" С това съждение mamkamu си прави интелектуално "харикири". Все едно че ни казва "За мен истината няма значение, тя не съществува, всичко е въпрос на интерпретация и личен поглед (избор)" Във философията това се нарича субективизъм, граничещ със солипсизъм. С подобни хора научната дискусия е безполезно и безцелно занимание. Много ми се иска, господине, да прослушате казаното от д-р Николай Михайлов - един виден български учен - в предаването на БТВ "Лице в лице", както да видите и спомената от мен снимка в Блога на ssstto, и да напишете постинг-коментар върху тях. Ще чакам с нетърпение. На jeremy231 ще кажа: епитетът "комуне" не ме обижда, той по-скоро говори за духовната нищета на автора му. Милиони комунисти по Света днес се трудят и борят, други десетки милиони отдадоха живота си, за да могат сега мизерници като вас, господине, да си играят на демокрация. "... аз си мисля, че единствената политическа постъпка на сгрешилия политик е оставката." Така вие си мислите и, вероятно поради интелектуална недостатъчност, не сте в състояние да помислите, че други милиони избиратели не мислят като вас, и следователно силовото налагане на вашите мисли е безнравствено парексаланс.

Вместо да мишкуваш коментарно под нечии статии, ела да поспорим аналитично. Направел съм анализ на нещото, което ти наричаш "комунизъм". Аз го наричам "конкиста". Железов, бе! Защо си присвояваш правото да говориш от името на "милионите" гласоподаватели? За "Коалиция за България" са гласували 942 541. И до милион не сте го докарали. Но има и нещо друго. В Коалиция за България има общо 8 партии. Колко от гласовете са за БСП?
цитирай
12. анонимен - Здрасти, Юри,
02.07.2013 13:16
гласувам с плюс за текста, само да добавя един важен фактор - външният натиск.
цитирай
13. mamkamu - @ jelezov
02.07.2013 13:39
Цитирате мои думи извадени от контекста, при това не адресирани към вас... А това за милионите комунисти, които се борели и били отдали живота си и т.н. щяха да бъдат покъртителни, ако не бяха смешни. Което автоматично ме навежда на мисълта, че нормален разговор с вас не е възможно да бъде проведен и по-добре да игнорирам написаното от вас. По принцип избягвам контактите с фашисти, комунисти, нацисти и подобни крайни елементи, защото знам, че диалог обикновено не се получава. Просто варварството ми идва в повече :)))

Иначе вие си пишете, колкото искате тук, не се стеснявайте :) Нека писанията ви бъдат нагледен пример, как варваризмът е отново на път да преобърне, за кой ли път, цялата цивилизация нагоре с краката . Хубав ден!
цитирай
14. mamkamu - :)
02.07.2013 13:42
angpiskova написа:
Здрасти, Юри,
гласувам с плюс за текста, само да добавя един важен фактор - външният натиск.


Благодаря.
Да външният натиск от страна на ЕС е важен. Бих казал, добре че е той :)
цитирай
15. jeremy231 - Анджи, Юри. Абе, какво се учудвате? Комунетата са хората тенеке.
02.07.2013 14:11
При тях нищо не влиза в главите им. Само с електрожен може да се прикрепи от вън.
цитирай
16. muerte - Жалко е, че "варварите" са глухи и слепи.
02.07.2013 14:38
Или поне тези, които сега ни управляват. А още по-жалкото е, че докато протеста не се изроди и премине към твърда конфронтация НИЩО няма да се промени. Не и у нас. "Ние тая власт с кръв сме я взели...." - знаеш, нали? Всеки ход на настоящите управляващи говори само едно - не ни пука за вас, ние имаме да разпределяме едни благини тука.

П. п. Накрая пък може и да ни се извинят, все пак. След поредния катарзис!
цитирай
17. анонимен - Здрасти, Юри, гласувам с плюс за ...
02.07.2013 15:45
mamkamu написа:
angpiskova написа:
Здрасти, Юри,
гласувам с плюс за текста, само да добавя един важен фактор - външният натиск.


Благодаря.
Да външният натиск от страна на ЕС е важен. Бих казал, добре че е той :)


Именно! Защото ако не беше този натиск, сигурно сега щяхме да сме на хала на Украйна.
цитирай
18. staler - ам вие не се ли сещате г-не, че на г-н ...
03.07.2013 19:36
ам вие не се ли сещате г-не,че на г-н сорос му е през резания х...,какво точно ще се случи,след подобна ескалация на протестите манипулирани от нпо-тата му?тъи като проекта борисов се провали безславно сега иде ред на проекта-'-граждански организации излъчват кашерни мажоритарни кандидати'.през февруари единствения политик които се разхождаше по улиците с протестиращи беше сидеров--ужас!!!след изборите същия извади едно книжле--проекта сидеров/2/3ти от съдаржанието става за национален приоритет и цел,която обаче може да се постигне не и по пътя посочен от сидеров/ и на международната и родна общественост водещи ни към светло-глобални бъднини им се изправиха косите-ужас,ужас!!!!оттам-спешната задача--смачкаите сидеров,яхнете протестите.речено-сторено.е хубаво.но с един недостатък---новите управляващи ще са същите марионетки на другаря сорос и другарите супер-мега-утра-резани олигарси от неолибералното световно политбюро.следователно---обедняването ще продължи.но не много дълго.защото една трета от българите са на чертата на оцеляването.след нея следват самозапалвания но почти сигурно този път и запалвания.и тогава новият сидеров няма да можете да го спрете с писма на възмутени семити.толкова за сега,аиде забавляваите се ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471455
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол