Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.01.2014 12:43 - Залезът на България (2)
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 26808 Коментари: 65 Гласове:
24

Последна промяна: 27.05.2017 21:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължавам с нахвърлянето на причините, които ще доведат до изчезването на България такава, каквато е днес. В първата част стана дума за демографския срив и непоносимостта към образованието. Днес ще пиша за моралната безпътица и постепенното стопяване на активните граждани.


image3. Ценностен срив

Това, като че ли се подминава с пренебрежение от почти всички местни анализатори, които трудно излизат от наложените стереотипи, според които икономиката и цифрите са пътеводните светлини на целия държавен живот. В основата на едно общество, обаче, стои ценностната система на по-голямата част от неговите членове, които са градивният материал за съзидание на всичко в една държава – от икономиката до политическата система, от околната среда до инфраструктурата, от образованието до благотворителността.

Прочети нататък >




Гласувай:
27



1. borko83 - Позволете една забележка
14.01.2014 15:18
Не мита за толерантността и гостоприемството на българина се провали. А се провали опита на медийната пропаганда да вменява нетолерантността и ксенофобията, като чувство на българите. Да ги кара да се чувстват виновни, за да са по-отстъпчиви те и представителните ни политици за условията , които искат да налагат еврократите от Брюксел, размахвайки ни обвинителен пръст. И да ни населят с нелегални мюсюлмански емигранти, за да променят етнически състав на страната в близко бъдеще. А се прояви здравия разум, който ти казва , че към хора чиято религия е нетолерантна и не търпи различните и воюва с тях, толерантността води до самоунищожение. Всъщност бежанци в България няма. Внесоха ни бременни сирийки или каквито и да са (не им го пише на челата, а са без паспорти), и религиозни екстремисти от третия свят с идеята да се използват в подходящ момент за взривяване на гражданския мир в държавата. Както и за политически натиск, като се употребява терора като средство за постигане на определени политически цели. И вие ли няма да излезете от наложените от "независимите " медии в страната клишета за нетолерантността, ксенофобията и фашизма. Сега вече съм напълно убеден, че не служите на честна кауза и сте платен блогър. За по внимателните читатели се набива на очи. Та самата ви дълбокомислена снимка нали това цели. Че автора е един открит интелигентен човек, на който може да му се има доверие. Тънки сметки. И изобщо тези които сеят лъжи и инсинуации, клевети и нечистоплътно тълкуват факти и събития в медиите и блоговете, почти винаги имат снимки, за да печелят доверието на читателите, като открити хора. Без да има гаранция, че тези лица съответстват на реалните личности. Но дори и да е така, това не променя фактите за техните намерения. Нетолерантността господине е свързана с чувството за оцеляване на българина и за правилното му усещане, че държавата умишлено се води към разруха и се разпалва междуетническо напрежение. И се готвят лоши неща в близко бъдеще.
цитирай
2. balar - това се говори по медиите
14.01.2014 17:03
а медиите не са народа. софия не е цяла България. статистиката е като хетера...който повече й плати него обслужва по-добре.
цитирай
3. nadezhdazw - Поздравления
14.01.2014 17:46
Поздравления за статията, най после да чуя от някой друг бълагрин че "гостоприемството" ни е мит. Добре написано, аз лично си събрах неприятели сред приятелите когато се опитвам да им обясня и докажа защо е мит.... Сега поне знам че не съм единствената "предателка" кято говори "лоши неща за родината си"!!! Ще е интересно да напишете и за други митове като "българина е трудолюбив, честен и пр".... А на balar само ще кажа че съм попътувала малко по света и много по бедни народи са били много по гостоприемни спрямо мен, колкото по бедни - толкова по гостоприемни!!! Така че това не ми минава като извинение или оправдание :)
цитирай
4. dartanjan - До nadezhdazw
14.01.2014 18:38
Вие очевидно живеете в измисления свят от приказките и нямате реална представа за процесите, които се движат в момента в света от скритата власт. И тенденциите специално в Европа и България. И си позволявате да сте прекалено милосърдна до наивност. Да, хубаво е да се проявява човещина и съпричастност към бедстващите бежанци. Само, че такива тука няма. Те са били такива до Турската граница. А защо са продължили насам, за да им дадат статут без никакво основание е повече от ясно. Защото са ги лъгали, че тук е обетованата за тях земя, в която в реките тече мед и мляко. Само че тази наивност може да ви коства много. Не ви пожелавам да изпитвате благодарността на тези "чудесни" хора, основни характеристики на които са невежеството, нетърпимостта към различните и религиозния фанатизъм. Вие явно не знаете защо са тук. Или пък знаете и сте част от сълзливата пропаганда, чието лице беше снимката на г-жа Георгиева, прегърнала една дрипава сирийка. Острието на глобализма в България и антибългарската политика.
цитирай
5. mamkamu - @ borko83
14.01.2014 19:32
Вие нали не очаквате мненията на нас двамата да се покриват на 100%?! Жалкото е само, че прибързвате да правите лични нападки, след като започвате съвсем нормално коментара си, казвайки неща, които мислите.

Апропо, имам поне две статии (но сега не ми се търси), в които критикувам европейската бюрократщина и пътят, по който е поела Европа днес. Тогава един мой познат ме нарече "евромразец". Сега, вие, националистът пък ме наричате "платен". Това ме прави някак удовлетворен :)

Пиша за удоволствие! Хоби някакво ми е, което ми помага да си подреждам мислите :) Казвам се Юрий Александров, както съм посочил в заглавието на блога си и заставам с името си зад това, което пиша. Айде със здраве. И по-леко с квалификациите...
цитирай
6. mamkamu - !?
14.01.2014 19:34
balar написа:
това се говори по медиите
а медиите не са народа. софия не е цяла България. статистиката е като хетера...който повече й плати него обслужва по-добре.


Кое се говори по медиите, че аз много неща казвам тук?!
цитирай
7. mamkamu - :)
14.01.2014 19:44
nadezhdazw написа:
Поздравления за статията, най после да чуя от някой друг бълагрин че "гостоприемството" ни е мит. Добре написано, аз лично си събрах неприятели сред приятелите когато се опитвам да им обясня и докажа защо е мит.... Сега поне знам че не съм единствената "предателка" кято говори "лоши неща за родината си"!!! Ще е интересно да напишете и за други митове като "българина е трудолюбив, честен и пр".... А на balar само ще кажа че съм попътувала малко по света и много по бедни народи са били много по гостоприемни спрямо мен, колкото по бедни - толкова по гостоприемни!!! Така че това не ми минава като извинение или оправдание :)



Благодаря за подкрепата :) Това с гостоприемството и аз съм се сблъсквал по разни места. Веднъж писах и за българските исторически митове:
http://mamkamu.blog.bg/novini/2008/04/16/nacionalnite-mitove-aide-stiga-veche.183685

И специално за мита за трудолюбието:
http://mamkamu.blog.bg/novini/2008/04/07/trudoliubivi-balkanci-nema-takova-jivotno.180937

Хубава вечер!
цитирай
8. kass - mamkamu
14.01.2014 21:57
Май трябва да си смениш компанията мамка му, с какви хора си се забъркал :)... Гледах по новините преди време интервю с една бабичка покрай която минавали бежанците, като минели границата и тя разправяше как им правела кафе и сандвичи за децата... Същото ще ти разкажат десетки хора закъсвали по закътаните краища на България. Гостоприемството не е мит, мит е в градовете където няма доверие между хората... :)... Ако искаш да си промениш мнението за българина пътувай по-често...
Поздрави!
П.П. Гражданското общество се е събудило преди повече от три години. Много хора не подкрепят протестите от лятото, защото стартираха с лоша заявка - класово разделение на бедни и богати, красиви и лумпени, умни и прости... което постави интелигентността и целите им под въпрос...
Поздрави!
цитирай
9. kbalenciaga - Един от най-големите проблеми за България днес
14.01.2014 21:59

Е, че Столичната средна класа се държат като абсолютни говеда.
За няколко месеца "протести" насочени уж срещу Олигарсите(а всъщност тези протести са организирани и ръководени от Олигарсите) представителите на Столичната средна класа мучаха само едно-"Оставка".
Не е имало такива простаци в цялата досегашна история на България - Факт!

Така за месеци се подмениха важните въпроси за България, с тези циркове, фарсове, гротески, наречени кой знае защо "протести".
Говедата от Столичната средна класа си свършиха "работата" и веднага ги подмениха с други клоуни.
Наскоро ги подмениха с Цирка в който участваха клоуните Сидеров, французойката, клоуна полицай, клоуните национални медии, че чак включиха и клоуни от Западни медии(основно френски), та да е е по достоверен Цирка.
А Днес за отвличането на вниманието на преден план изтипосаха клоуна Гоце.

Ама говедата от Столичната средна класа като им стига акъла, колкото да мучат само една дума, какво друго да се очаква от кукловодите българските Червени олигарси, и техните господари от ЕС?!
цитирай
10. gosho568 - Доста лиши неща...
15.01.2014 00:39
Надявам се да има някаква положителна промяна за напред...
цитирай
11. zarenkow - Подмяна на елита със слугинаж.
15.01.2014 01:46
без елит всяка нация е обезглавена. Съдбата на обезглавените е ясна. Всяка диктатура подменя естественият елит със клакьори и слугинаж, раздава им титли и власт. Това обрича обществата на гибел, защото се унищожава капацитета за прилагане на ценностната система под санитарният минимум. Система има само на книга, липсата на правила всъщност е липса на общество, защото точно правилата са обществото. Това е по пагубно от лоши правила.
цитирай
12. анонимен - Стигнах до комунистическите га...
15.01.2014 07:05
Стигнах до комунистическите гаулайтери, които се явявали като банкери и ...по телевизиите. Просто си спомних, че американските банкери са носили колтове на бедрата си.

П.п. Я ми посочи един такъв гаулайтер от времето на соца, който сега е банкер. Аз не мога да си спомня такъв.
цитирай
13. zarenkow - Много често дебилите задават въпроси
15.01.2014 10:31
и заемат позата на разбиращи. Сякаш , като им се отговори ще вдянат нещо. За съжаление много са се нароили и освен, че питат цапат.
цитирай
14. haralanov - последните години българският народ не успя да излъчи от своите среди достойни личности, които да го управляват, честно и почтено.
15.01.2014 12:31
Вместо това излъчи да го управляват такива,като Боко Тиквата,Цвъки,Дянков,СерГей,Местан,Доган,Гоце и Делян Пеевски.
цитирай
15. nadezhdazw - За митовете и още нещо....
15.01.2014 13:34
Да от много митове и илюзии трябва да се отърси българският индивид - като например:
1. Че след като сме малъка държава и малка нация все някой ще ни казва какво да правим и няма друг изход.
2. Че има световна или европейска конспирация да ни унищожат като нация
3. Че въпреки всичко ще оцелеем защото винаги сме оцелявали!!!
Списъкът наистина е дълъг за съжаление....След това българинът да се ядоса на себе си и да се опита да се промени себе си и "хала си". Докато това не стане нищо няма да се промени в държавата, на улицата, в парламента..... така смятам аз.
Няколко поколения може би трябва да се сменят за да се случи това, за съжаление аз не живея в България от 10 години и не мога да коментирам има ли мислещи млади хора или всичко е наистина такава какафония каквато изглежда четяйки и слушайки отстрани какво се случва. Трудно ми е дори да се доверя на местната българска преса поради което отново често съм обвинявана от "родолюбците" че ми е промит мозъка от западната пропагандна машина, чиято единствена цел е "дискредитирането и погубването на България"!!! Не ми се пише повече.....
цитирай
16. demonwind - Защо се провали митът за гостоприемството?
15.01.2014 15:00
Когато англичанин заговори за българин, се подразбира циганин. Масовия европеец познава българите като смрадливи мингяни, които биха откраднали и залъка от чинията му. Има и такива, ама са румънски, но като ги хванат, лъжат, че са български цигани...
Та така и с бежанците - едно че медиите ни вмениха, че сирийците са терористи и какво ли още не, а другото е, че вече за българина мюсюлманин означава циганин, гад и какво ли още не. И това е така, защото вече дори няма истински мюсюлмани (суфити), чиято религия е повече от миролюбива.
И това се вменява от същата тази Европа, която преди много години е избивала невинни мюсюлмани, за да "освободи Божи гроб" (разбира се Исус не почива там), криейки грижливо тайната, че Исус е бил необикновен като способности, но обикновен и нормален като човек - имал е семейство и т.н. Същата тази Европа, която изгори на клада хиляди просветени хора, обявявайки ги за вещери и вещици.
А дали е гостоприемна Европа? Гостоприемна е, след като нейни "цивилизовани" представители са клали с огън и меч народи от Африка, а сега ги наричат по всякакъв начин и се мъчат да ги изгонят. Да, ама не - с вашите камъни по вашата глава.
За показността на Ганьо - в Брюксел например можеш да видиш сватба в центъра пред ресторант, където са паркирали 10 ферарита и още толкова Ламборгинита, като пожелаеш лице в лице всичко хубаво на младоженците. В България при такава сватба гавази ще завардят целия квартал и току виж пребили детето ти ако се заинтересува защо е тая патърдия. Колко е смешно - всичко е точно на един пълнител АК-47, просто никой няма интерес да го направи.
Сега впиянчените уродливи англичани (които отдавна са задминали братушките по насиране след пиене) направили филм за Слънчев бряг, дето ни показват като ебати държавата - да, ама нали именно те идват в България да се наливат и да скачат от балконите? Едно време политиците защитаваха България, каквито и да бяха, сега биха я продали за няколко цифри в евровалута. Барабар с народа вътре...
цитирай
17. stamenmihalevski - Ами не съм съгласен, но поздрав за ...
15.01.2014 16:55
Ами не съм съгласен, но поздрав за труда и задълбочения анализ! Заслужават си плюсчето. Можех направо да напиша постинг в отговор на твоя и да сложа линк, но някак си е по-неморално да си рекламирам писанията в твоя блог и да трупам "прочетен" на чужд/твой гръб, отколкото директно да коментирам, затова се извинявам за многото коментари, които следват, но с по-малко няма да мога да отрека всичко точка по точка, а много ми се иска да го направя. :)))
цитирай
18. stamenmihalevski - Българите не сме били толерантни и ...
15.01.2014 16:56
Българите не сме били толерантни и гостоприемни, но в сравнение с някой друг народ или в сравнение с идеала, който естествено е добре да преследваме? Кой може да ни бъде пример за подражание? Англичани? Американци? Руснаци? Немци? Японци? Напиши ми кой, за да те опровергая... А и дори да бяхме нетолерантни, то това не е предпоставка за изчезването ни.
цитирай
19. stamenmihalevski - По отношение на земята ще напиша ...
15.01.2014 16:56
По отношение на земята ще напиша следното. Нека си представим България като една къща с градинка. Нека в тази къща живеят непредприемчиви хора с нисък морал, които са твои наследници. Те са с нисък морал не защото ти така си ги възпитал(не искам да обиждам никой, а просто примера е такъв), а по някакви си други неизвестни причини. Какво ще ги посъветваш да направят като най-мъдър в семейството, ако са останали почти без пукната пара? Да продадат градинката, за да вземат някой лев или сами да я засеят с нещо, за да има какво да ядат и евентуално да продадат?
цитирай
20. stamenmihalevski - Що се отнася до чалгализацията ще ...
15.01.2014 16:58
Що се отнася до чалгализацията ще отбележа, че тя намери добра почва у нас поради две основни причини - несъстоялата се секс революция в комунистическото общество комбинирана с бедността. Чрез нея се бяга от реалността(в чужбина например българите също обичат чалга музиката, за да избягат от реалността, че не са в България, а в България се бяга от реалността, че сме бедни), нещо като наркотиците. Когато почти единственият начин да се справиш с мизерията т.е. да позабогатееш, е да си простак, то всеки, на който му е писнало да брои стотинките, осъзнато или не започва да се стреми към простащината, заради което започва и да се "чалгализира". Когато почти единственият начин да си намериш богат мъж, за да подсигуриш поколението си(майчинския инстинкт при жените), е да се омъжиш за простак, който иска да има съпруга с големи цици и другото не го вълнува особено, тогава си слагаш силикон. Чалгализацията и опростачването влияят негативно на обществото ни, но те биха изчезнали в момента, в който мнозинството или поне значителна част от преуспелите хора вече не са простаци. Затова умните да запретват ръкави и да се борят, за да преуспяват, а не да играят ролята на мъченици и да мрънкат колко несправедлив бил света. Също не простаците изчезват от лицето на Земята, а неприспособимите, затова простащината също не е предпоставка за умирането на България.
цитирай
21. stamenmihalevski - Проблемът с корупцията и готовн...
15.01.2014 16:59
Проблемът с корупцията и готовността на хората да я стимулират не е от скоро. Той се е вкоренил в нас още от вековете на робство. През последните 6-7 столетия почти постоянно българинът не е възприемал държавата, в която живее като своя, (дори тогава, когато е живял в страната България, която е вършела това, което някой друг й е нареждал) затова той не се интересува толкова от просперитета на държава, която така или иначе не помага на него и ближните му, колкото от собствения си, защото той може да си помогне сам или да помогне на ближните си(затова сме такива индивидуалисти). По същата причина и кражбите в заводите, и ТКЗС-тата. За корупцията в наши дни се знае повече, защото се говори за нея и е може би основно разпространена по високите етажи, докато през комунизма е била всеобхватна, което го приемам също за напредък. Все пак вече по-малко хора си цапат ръцете.
цитирай
22. stamenmihalevski - Вярно, че всеки те гледа сякаш си му ...
15.01.2014 17:01
Вярно, че всеки те гледа сякаш си му потенциална жертва, на която трябва да "изпие кръвчицата", но в днешните общества е така навсякъде, просто някои го правят културно и не бие на очи, не че целта им е друга, докато ние сме си по-натурални и по-искрени, а и при нас желанието да измамиш някого е засилено и поради бедността. По-малък грях ли е да ограбиш някого с усмивка? Всички ли ще изчезнат, щом са съсредоточени върху печалбата, а не върху човечността? :)))
цитирай
23. stamenmihalevski - Да не се забравя поговорката &qu...
15.01.2014 17:03
Да не се забравя поговорката "Гладна мечка хоро не играе." Как да мислиш за морал, когато коремът къркори? Също "Ситият на гладния не вярва". И аз понякога се чудя, как може за някой друг лев човек да продава достойнството си, но когато огладнея разбирам как. Много малко са личностите раждали се някога на този свят, които са успявали да се преборят с физиологичните си нужди(глад, жажда и др.) и с инстинктите си за самосъхранение(напр. страх) в името на някаква кауза. Малко са и сред останалите народи, затова не сме изключение. Друг е въпросът, че не мисля, че моралът на българите преди 20 или 30 години е бил по-добър, за да може да се каже, че има спад в ценностната ни система. Що за ценностна система са имали хората, които послушно са козирували 45 години на БКП, без нито веднъж да протестират? Днес отново БКП са начело в най-общи линии, но има и такива, които не им козируват и протестират ежедневно така, както могат. Има подобрение! Хората призоваващи за по-добър морал, вместо за повече хляб винаги са били и винаги ще бъдат малцинство и то не само в България. Имало ли е преди 30-40 години такива, които да стоят пред парламента и да изискват по-добър морал от управляващите? Не! Щом е нямало, значи отново говорим за напредък, а не за упадък. Всъщност колко народа могат да се похвалят с протести "за по-добър морал" вместо с протести "за повече хляб"? Много малко са, така че ние направо сме сред водещите в това отношение.
цитирай
24. stamenmihalevski - Свободата на словото не е намаляла. ...
15.01.2014 17:04
Свободата на словото не е намаляла. Намалял е броя на собствениците на медии, следователно и гледните точки. Просто е време хората да не им вярват толкова, а да разчитат повече на разума си. Освен това журналистика отдавна почти няма, а има най-вече ПР и това не е явление само у нас, а в целия цивилизован свят. Чрез нечии ПР човек също може да се осведомява достатъчно добре за ситуацията, просто трябва да чете между редовете и да не забравя, че "интереса клати феса".
цитирай
25. stamenmihalevski - И накрая - болният от смъртоносна ...
15.01.2014 17:06
И накрая - болният от смъртоносна болест човек е задължително "пътник", ако той самият вярва, че не е възможно да оздравее, защото никога няма да си направи труда, да намери начин да се излекува, а просто ще си доизживее живота в страх от неизбежния край и ще умре. Да потърсим начин да се излекуваме, а "каквото сабя покаже". Все пак няма какво да губим. В най-лошия случай ще умрем борейки се, ще умрем на бойното поле, а не от глад, скрити в храсталаците и наблюдаващи безучастно битката между останалите...
цитирай
26. zarenkow - stamenmihalevski доста нeща каза, но всичко се събира в едно
15.01.2014 17:58
"Как да мислиш за морал, когато коремът къркори?" , а някой със същото основание ще каже - "Как да ви къркори коремът, когато нямате морал?". Моралът е логичното следствие на Ценностната система, онази система от правила и принципи, които създават жизнено , работещо общество. Под жизнено и работещо се включва всичко необходимо за съществуването поне. Ценностната система се превъплащава в обществото от елита, а ние нямаме елит или ако има той няма необходимите правомощия за мисията си. На практика нямаме общество, за това няма и морал, няма и ресурсите очаквани от работещото общество. Такова общество е мъртво. какъвто и оптимизъм да си вдъхваш, колкото и да се теглиш за косата няма измъкване от блатото. Няма доброволен морал, моралът е конфликтен с човешката природа, налага се. Религиите най съвършено го налагат с психология, днес е необходима работеща съдебна и никакъв шанс с тази паплач да заработи.
цитирай
27. stamenmihalevski - до zarenkow
15.01.2014 22:38
Целта ми са няколко малки послания. 1. Другите народи не ни превъзхождат като морал и толерантност. 2. Чалгализацията колкото и неприятна да е, е по-скоро следствие на нещо, но не и предвестник за "залеза на България". 3. Корупцията при нас, а дори като цяло на Балканите, е историческо наследство, (а не е ново явление) с което трябва да се борим и в сравнение с комунизма е ограничено донякъде на ниво елит. 4. Материализмът е обхванал всички модерни общества, затова не може да се твърди, че сме изключение. 5. Масата от хора винаги са се интересували и винаги ще се интересуват повече от хляба, отколкото от морала, защото не може всички да са "Ботевци". 6. Оптимизмът е една от съставките на "лекарството", като естествено нямам в предвид слепия оптимизъм т.е. трябва да се говори за проблемите и същността им, но не да ги приемаме като "финалната права" от нашето съществуване като народ, а като част от предизвикателствата, с които трябва да се справим, като част от "пътуването". Има хора, които играят ролята на елит, но както сам пишеш, не са това, което ни се иска да бъдат. Аз виждам два варианта като реакция на обществото. 1. Да се примирим и само да ги псуваме, и обвиняваме за всички злини, което едва ли ще ги промени съществено, и което опитваме вече десетилетия наред, без да ни е донесло особено добри резултати. 2. Всеки, който смята, че е по-кадърен и по-качествен от тях, да се докаже. Ако успее и ако стане симпатичен на обществото, е възможно да стане част от елита. Колкото повече такива личности се появят, толкова по-вероятно е елитът да се трансформира в нещо по-добро. Ако ние псуващите сме нещо повече от псуваните, то тогава не разбирам защо ги псуваме, а не действаме...
цитирай
28. stamenmihalevski - до zarenkow
16.01.2014 00:10
"Няма доброволен морал, моралът е конфликтен с човешката природа, налага се." Тук ще попитам "А кой налага морала на елита?" Отговорът предполагам ще е "работещата съдебна система", но не е ли елитът този, който трябва да я накара да заработи нормално? Въпросът е риторичен, естествено че да, но кой ще накара елита да го направи? И започваме да се въртим в омагьосан кръг. Елитът е виновен, че не работи съдебната система, а съдебната система е виновна, че не работи елита. :))) А обществото къде блее и каква роля играе? На зрител?
цитирай
29. stamenmihalevski - до zarenkow
16.01.2014 00:12
Ти ако имаш възможност, ще откраднеш ли телефона ми, ако след като сме пили бира заедно в някое заведение, съм го забравил на масата? Щом няма да го откраднеш, това не е ли доброволен морал? Моралът се налага от съдебната система само за да се спазват правилата от всички, защото "във всяко стадо има мърша", но моралът не е конфликтен с човешката природа, а с неконтролируемото желание за пари и власт, което не е присъщо за всички. (Религиите пък са основно инструмент за власт, въпреки моралните рамки, в които поставят обществото, но няма да ги коментирам, защото ще се отклоня много от темата.) Общество има, има и хора с доброволен морал, но заради апатията си към случващото се и заради негативизма, с който са заливани всеки ден, са изгубили надежда за по-добро бъдеще, заради което и желание да взимат участие поне чрез идеи, защото не намират смисъл в това да ги споделят. Защо да го правят, след като така или иначе "отиде коня в ряката" и връщане назад няма? Защо да си губят времето с битка, която вече е изгубена? По-добре да се концентрират върху собствения си живот и цели. Тук се появява ролята на умерения оптимизъм. Ако хората все пак виждат поне лъч светлина в тъмния тунел, ще се събудят и ако не друго, ще започнат да предлагат, да споделят вижданията си с останалите, а както всички знаем "две глави мислят по-добре от една". Например делото на Паисий според мен е имало за цел да каже на българите "Не сте чак такива мърши, за каквито се мислите" и като доказателство е ползвал славната ни история. Това е бил лъчът светлина в тъмния тунел, това е била капката оптимизъм, от която са имали нужда българите тогава. Всички знаем какво са постигнали възрожденците след това. Днес Паисий го няма, няма ги и възрожденците, но всички ние сме тук, нали така? Или предпочитаме да сме мърши?
цитирай
30. zarenkow - stamenmihalevski - Тук ще попитам "А кой налага морала на елита?
16.01.2014 17:24
Ами да се смея ли да плача ли ? Ще има да питаш докато не започнеш да четеш, какво е морал и какво елит. Ще ти обясня малко. Моралът е логично следствие на ценностната система. Онази ценна система (грешка подобна на натурален акт вместо нотариален акт), а не система от ценности, която е способна да изгради жизнено общество. Ценностни системи много, различни и противоречиви представяни от различните култури. Няма Световна Ценностна система за съжаление и следователно няма Световен морал все още. Така че сравнението между морала на цивилизациите е безсмислено. Всъщност конкуренцията между цивилизациите е конкуренция между ценностните им системи. Ценностните системи се внедряват в обществото от елита. Той за това е елит, той е коректорът и реализаторът. Елит се става след прозрението, че духовността стои над материалното. Не всеки е орисан да прозре това, както не всеки скача както Стефка Костадинова. Та носител и реализатор на обществото чрез внедряването на ЦС е елита. Елита стои винаги зад логиката и фактите, каквото и да му струва това, защото на това разчита човека за креативността и просперитета. Само престижната професия без това не те прави елит, прави те престижен занаятчия и вероятен ментарджия. Практически ние нямаме елит. Елит се създава с приемственост и почтена конкуренция, а у нас елита е подменен със слугинаж и примитивна алчност. Титлите не променят това. Практически имаме разписана Ценностна система но няма кой да я реализира и значи сме и общество със затихващи функции и за морал не можем и да говорим. Та морала на практика идва от елита, не пада от небето и няма кой да го налага на елита. Няма лошо да се изявява човек, но не е добре да не е подготвен. :)

цитирай
31. staler - хубаво щеше да е ако имаш високо м...
16.01.2014 20:38
хубаво щеше да е ако имаш високо мнение за себе си,до степен да раздаваш присъди над другите,да имаш и съответния интелект и знания.българина се разкрил още преди 100 години като нетолерантен.кажи ти рожбо демократическа,колко етнически българина живеят в гърция/не на гурбет,а в качеството им на местни жители/?а в турция?колко са в македония?къде изчезнаха 1/3та българско население обитаващо солун?80-90%бълг.население на беломорска тракия?....мога да ти разбия глупостите точка по точка,но не си струва.човек които нарича,100-200 души платена ,конформистка,безродна,лъжлива паплач---гражданско общество или е безкраино тъп или безкраино циничен.за теб ,ми сеструва че е в сила второто.
цитирай
32. zarenkow - 31. staler "100-200 души платена ,конформистка,безродна,лъжлива паплач-"
16.01.2014 21:53
Ти от родната ли си ?
цитирай
33. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:54
Може да поплачеш, явно в България това е най-модерното в момента, а ако предпочиташ да си различен, се посмей. Аз пък ще попиша още малко, за да стимулирам плача или смеха ти. Също обикновено тези които не четат особено много, винаги обвиняват другите, че не го правят достатъчно. Може би греша, но съм сигурен, че освен да чете, човек трябва и да осмисля какво е прочел, иначе само си е губил времето.
цитирай
34. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:54
"Така че сравнението между морала на цивилизациите е безсмислено." - ОК. Тогава по какъв критерии определяме, че моралът на българите днес е в упадък, след като няма с какво да го сравним? Може би ще напишеш, че преди няколко десетилетия моралът ни е бил на по-добро ниво. Това вече го коментирах по-горе. Обществото по време на комунизма е доказвало достатъчно дълго време, че моралът му се е свеждал до козируване на БКП и до покланяне до земята пред партийните вождове. Това ли е жизненото общество, за което пишеш? Ако не е, тогава защо да говорим за упадък в морала на българите, след като ако не друго, то вече има заченки на противопоставяне срещу хората по върховете?
цитирай
35. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:55
"Ценностните системи се внедряват в обществото от елита. Той затова е елит, той е коректора и реализатора." - След като не одобряваме това, което внедрява елита, какво предлагаш, ако не елита да се трансформира по някакъв начин и да започне да предлага нещо по-добро? Да поплачем?
цитирай
36. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:55
"Елит се става след прозрението, че духовността стои над материалното." - Значи елитът в България ги е прозрял тези неща според теб, така ли? Ако не ги е прозрял, как точно се е превърнал в елит? По-долу даваш отговор на този въпрос, като изпадаш в противоречие. Пишеш, че елитът бил подменен със слугинаж и примитивна алчност. Значи част от управляващия елит се става не само "след прозрението, че...". Ако искаме България да има бъдеще, не е ли редно и ние да направим същото т.е. отново да го подменим, но с хора, които заслужават да изпълняват тази роля, с хора прозряли, че духовността стои над материалното? Това няма да стане с магическа пръчица, нито като играем ролята единствено на зрители, а като обществото бъде стимулирано да се изявява, за да може образованите, които докажат, че са надарени и с духовност или по някакъв начин са се извисили духовно по време на житейския си път, да се присъединят към елита. Или е по-добре да поплачем?
цитирай
37. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:56
"Практически имаме разписана ценностна система, но няма кой да я реализира и значи сме общество със затихващи функции и за морал не можем да говорим." Е добре де, не е ли по-добре да се помисли, как да се случи реализацията? Ако този елит не желае да я направи, не е ли по-добре да се трансформира по някакъв начин, за да има кой да я реализира? Или да поплачем?
цитирай
38. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 00:57
Аз може да не съм подготвен, но и нямам претенции за подобно нещо, а от твоя страна виждам единствено желание за плачене и никакво за мислене, как евентуално нещо може да се промени. Дори и 3 милиона книги да си прочел, ако не си се научил да намираш решение на дадени проблеми, като мислиш над тях, тогава мога да ти призная единствено "титлата" "читанка", но както пишеш, само титлите нищо не променят...
цитирай
39. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 01:06
"Единствено Вярата придава стойност на безкрайните неистини по пътя ни, Любовта ни прави част от Света, а Надеждата ни дава смисъл." - Браво! Много добре казано. Именно това е главната цел на 100-те ми коментара под статията. Дано наистина заставаш зад думите си, а не просто да си ги прочел някъде :))) Обясни ми сега, как от твойте коментари тук да стигна до извода, че ти вярваш в България и че се надяваш тя да има по-добро бъдеще? Или повече не виждаш смисъл в съществуването й и безкрайните неистини по пътя ни са били напразни?
цитирай
40. staler - заренков, нали се сещаш че нпо оз...
17.01.2014 01:56
заренков,нали се сещаш че нпо означава" неправителствена организация"и когато подобни структури получават финансиране от някои държавен департамент например
очевидно че става дума за дървено желязо.или парите на финансовия спекулант сорос с които нпо-тата бранят малкия човечец и правата му,а?лицето сорос което през живота си освен купища с лаина и чиста спекула,нищо друго не е създало,изведнъж се загрижило за циганина васку от факултета?може.тогава и сугарев е еколог,босия е независим и интелектуалец,а инджев е един принципен ,честен човек....геновци ,тицин,мицин и пр.пък са будни граждани.
цитирай
41. darktales - 31. staler
17.01.2014 04:12
В България се е провеждало етническо прочистване на помаци, турци и гърци в същата степен, никаква разлика няма. С палежи, избивания, прогонване, присвояване на собственост и насилствено побългаряване. В етническото насилие няма права и неправа страна. Просто някой трябва да спре.
цитирай
42. zarenkow - Тук започна голям майтап май.
17.01.2014 11:18
staler нямам капацитета ти да знам какво е нпо, благодаря за информацията. Осветли ме моля те, а и другите какво лошо казва и прави Сорос, защото съм в неведение и все си мисля, че е начин крадците да кажат "Дръжте крадеца" . Поясни какво не ти харесва в Сорос, парите му или мисленето му и защо. Само ще те помоля да пишеш по , как да се изразя, може би грамотно. stamenmihalevski Може би ще ми помогнеш да се сетя от къде съм преписал думите си, защото не се сещам. Очевидно не си разбрал основното, че нямаме елит. Елита ти написах че е подменен. Все едно на мястото на главата е присаден селски задник. Не се чуди вонята е от това при опита за креативност на този "елит". В среда без елит всеки посредствен добива самочувствие и претенция и не си знае мястото. Чети по с разбиране, както ме съветваш. Аз съм до тук с вас двамата.
цитирай
43. staler - лъжеш, тъмна измишльотино, пър...
17.01.2014 15:46
лъжеш,тъмна измишльотино,първо-помаците не са етнос.и второ-като турци в рб се самоопределят 8-10% от населението,като българи се самоопределят 0% в турция.в етническото насилие има права страна и това е тази на потърпевшите.в рб етническо насилие срещу етноси различни от българския не е имало,напротив българския етнос е търпял и търпи социално-политически експерименти--от коминтерновските напъни в средата на миналия век до днешните глобализационни зомби-демократизации.
цитирай
44. staler - заренкоф, следи фокс нюз, и всичко ...
17.01.2014 21:28
заренкоф,следи фокс нюз,и всичко ще ти се изясни.ако все пак трябва да характеризирам сорос в едно изречение---това е циганин,които спомага за глобалното циганизиране на света.
цитирай
45. zarenkow - Полуграмотни ми staler
17.01.2014 21:52
съмнявам се, че знаеш какво е и циганин, защото би се припознал . Циганин не е нищо повече от култура. И на най дъртия циганин детето да се роди на Уолтстрийт, банкер ще стане , а и на най големият банкер детето да се роди във Факултета, дърт циганин ще стане. Факултета обаче е наше общо творение или си от Марс циганин. Очевидно се смяташ за много прозорлив, като си направил сполучливият избор да не се родиш във Факултета, но все пак си се родил в друг Факултет и родовата ти цигания прозира от него. Нямаш изобщо право да говориш за циганизация, защото си тотално невежа. Чул си и като папагал повтаряш, дори не можеш да обясниш чутото от Фокс Нюз. Чудя се защо толкова не обичаш братята си. Ама и аз какво съм седнал на умряло куче нож да вадя.
цитирай
46. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 22:40
Е чак толкова тъп не съм, че да не мога да прочета това, което си написал. Елит в истинския смисъл на думата в България липсва и за това съм абсолютно съгласен. Именно това е причината 100 пъти да напиша, че трябва да се направи нещо, за да може сред групата от управляващи да се "внедрят" и хора, които ще са елит в истинския смисъл на думата. Управляващите могат да бъдат наречени елит, защото са на върха на пирамидата, а това че се държат като "селски задник", както ти ги определяш, означава единствено, че не заслужават позицията си и не я изпълняват както се очаква. Не те обвинявам, че си преписал думите за надеждата, любовта и вярата, а само допуснах, че е възможно да си го направил, защото не виждам как ти заставаш зад тези красиви иначе думи. ОК измислил си ги сам - едно голямо БРАВО, но не виждам нито едно доказателство, че искрено се придържаш към тях(нито едно в коментарите ти тук, а иначе не те познавам като човек, а и като коментатор на другите постове). Това е. Ако заставаш зад думите си, тогава нямаше нито да си изгубил надеждата за по-добра България, нито вярата в българите и дори щеше да обичаш всеки, даже и "селските задници". Да, ама не... И между другото всеки, който започне да напада отсрещната страна персонално по време на спор показва, че губи почва под краката си. Попитай някой психиатър, ако на мен не ми вярваш. Може и да го прочетеш в някоя книга на тази тема. Я прегледай внимателно коментарите нагоре и виж кой започна пръв от нас двамата, за да разбереш кой пръв почувства слабост в аргументите си. Ще те улесня - упрека, че не съм бил чел достатъчно...
цитирай
47. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 23:19
Хайде сега още един аргумент от мен. Сред българите имало ли е елит през 16 век например, при положение, че османците са го избили, прогонили или присвоили? Щом е нямало, защо още не сме изчезнали, че и сме възродили България даже?
цитирай
48. zarenkow - 46. stamenmihalevski никъде не казах, че си тъп. Казах да четеш и разбираш.
17.01.2014 23:34
Защото след въпросът ти кой контролира моралът на елита е ясно, че не знаеш нито какво е морал нито елит. Не че много хора знаят. Даже ще ти кажа едно разсъждение за незнанието. - Ако настоящето е само ехото на миналото, а бъдещето е ехото на настоящето, то би трябвало всичко вече да се е случило. Тогава бъдеще и настояще са незнанието ни и следователно упованието ни е в незнанието ни. Единствено незнанието ни изпълва с трепет и очакване по пътя ни, без значение, че всичко вече се е състояло. :))) Също така никъде не съм казал, че мразя някого. Омразата е диагноза но и не мога да си спестя истината, която често се взема за отношение. Думите ми са резултат от цяла философия за Света и хората, обясняваща поне на мен всичко. Включително важните въпроси за всеки човек, какво е мислене, какво е религията, предопределени ли са събитията, имаме ли избор , какво е логика, какво е дух и общество. Всичко е компактно взаимно свързано цяло. Без цялостна философия няма как да са ти ясни нещата, защото и Света е компактен и неделим. Много омазахме страницата на домакина и за това спирам всички коментари тук. Ами не случайно не са попитали "Не свободен или смърт ", а "Свобода или смърт" . Щото без значение какво са те учили в училище на първия въпрос ще избереш първата опция , както повечето нормални хора. :))) И свобода не знаеш приятелю , какво е, но що е време, пред теб е. :)
цитирай
49. stamenmihalevski - до zarenkow
17.01.2014 23:37
Като е нямало елит, който да налага на българите ценностна система, тогава как така се пръкна българската ценностна система на възрожденците, която е била коренно различна от налаганата от османския елит? Как така българите ДОБРОВОЛНО, без елит, който да им налага нещо, без българска съдебна система по онова време са си изградили онези велики ценности, които и до днес учим в училище (СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ)? Събраха се десетки въпроси, на които не ми отговаряш, а само повтаряш - нямало елит, затова ще изчезнем. Повтаряй си, но с тези повторения аз отговор на въпросите ми не виждам. Или ще кажеш, че съм много тъп и необразован, за да се занимаваш с мен?
цитирай
50. stamenmihalevski - до zarenkow
18.01.2014 00:02
Домакинът не е 6 годишно момиченце. Ако има нещо против присъствието ни, да ни сподели или да си пусне модерацията, тя затова съществува като опция. Обещавам, че сам ще си изтрия коментарите дори, ако ми бъде направена забележка от него. В бъдеще няма да се случва това, което се е случвало в миналото, но щом в миналото се е случвало без елит да не изчезваме, тогава откъде накъде ще твърдим толкова убедено, че това ще се случи в бъдеще? "Без цялостна философия няма как да са ти ясни нещата" - отново персонална атака, която е признак за неувереност в собствените ти аргументи. Да не коментирам, че отказът от какъвто и да е отговор на въпросите ми е доказателство за липсата на такъв. Да взема и аз сега да напиша като теб - хубаво е да се изявяваш, но е добре да се подготвиш СОЛИДНО предварително... Хайде хубава вечер и до нови срещи!!!
цитирай
51. zarenkow - Питал ли си се защо във всички цивилизации присъстват религиите ?
18.01.2014 00:55
Още по интересно ще е да се попиташ, а дали няма цивилизации, защото има религии ? Всички религии са кодирали ЦС в себе си и това е истинската им същност. Те затова са така ревниви и консервативни, защото казват ценно е като система, като цяло, взаимно свързано. Та да ти кажа , че религиите са най великото човешко творение, защото са запазили ЦС създадена с много проби и фатални грешки, която ни е свалила от дървото и без нея сме пак там. Защо обаче присъстват толкова нелогични и неубедителни персонажи, защо го има Бог ? Това е второто достойнство на религиите, защото индивидуалната човешка природа нито е моногамна и трябва да се съобразява с това, нито е щедра и алтруистична, нито и липсва агресия и влиза в откровен конфликт с ЦС. В непрестанна конкуренция и конфликт сме в обществото, защото споделяме едни и същи ресурси. В същото време естествените реакции , в името на общността трябва да потискаме непрестанно .Резултат са така наречените психосоматични проблеми от които се пръкват почти всички болести дори заразните. В психологоията има метод за справяне с това наречен изтласкване. Това е ролята на Бог, спасява ни наистина без да знаем. Третото достойнство на религиите е механизмът за прилагане на ЦС, безотказен психологичен механизъм. Няма полиция, няма насилие, доброволно и съзнателно. Защо е толкова важна ЦС ? Защото обезпечава организацията на общество, единствения родител на човешкият дух. Така можеш да видиш Светата Троица, която с триединството си обезпечава сътворението на човешкият дух. Как става точно това е друга тема, но човешкият дух се среща единствено в общество и никъде другаде. Та питаш къде е ЦС и елита ? Та те присъстват от зората заради религиите. Често хората виждат копитото и не знаят, че това е част от коня. Често хулят водата, че може да те удави, без значение, че без вода не може да се живее. Айде стига толкова.
цитирай
52. stamenmihalevski - до zarenkow
18.01.2014 01:00
:))) Аз уж пожелах приятна вечер, но можеш да прочетеш пожеланието след този коментар, защото искам да добавя още нещо. Езикът ми към теб стана остър заради "ехото". Ако го нямаше него, нямаше да си позволя да покажа тази слабост. "Не свободен или смърт" или "Свобода или смърт"? Тук е ясно защо е избран втория вариант. Моментът е психологически. Човек винаги избира по-добрата опция. И в двата варианта смъртта е по-лошия вариант, но в първия не се постига желаното - свободата. Всеки човек си има философия за света или поне тези, които се замислят над случващото се около тях. Аз също имам изградена собствена философия базирана върху дори и малкото ми познания. Млад съм, така че философията ми ще се надгражда с времето, ако продължавам да живея и за в бъдеще, заедно с донатрупването на познанията ми. Може и да не знам какво е свобода, но не съм убеден, че и ти знаеш. Приемам я така - свободата е правото да вярваш в целите си, да се надяваш, че ще ги изпълниш и да ги обичаш. Свободата е правото да ги преследваш и да ги защитаваш, да се бориш за тях и да не се отказваш, докато си свободен да живееш... (Сега ще прочета и новия ти коментар и ще отговоря :)))
цитирай
53. stamenmihalevski - до zarenkow
18.01.2014 01:59
По повод религиите можем много да си пишем :))) И те са ми слабост, въпреки че не мога да кажа, че съм детайлно запознат с тях. Интересни въпросчета, над които съм се замислял, но честно казано само частично. Не мога да твърдя, че съм се питал, дали има цивилизации, заради религиите, но звучи логично, признавам, но все пак ми е нужно повече време, за да потвърдя подобно виждане. Благодаря за провокацията обаче! Не бих казал, че Бог е нелогичен и неубедителен персонаж(не говоря за Зевс, а за Бог, но не и за типично християнското или мюсюлманското разбиране за Бог). Бог е създателят - природата :))) Трябва да се съобразяваме и да не навлизаме в конфликт с нея, за да ги няма болестите и катаклизмите. Не познавам метода изтласкване в психологията, но го разбирам като изтласкване/изблъскване на проблема чрез вяра в разрешаването му, чрез вяра в Бог, който ще помогне така да се каже и вярвайки в разрешаването на проблема, защото някаква "всесилна ръка" ще "бутне едно рамо", всъщност ние самите се справяме с трудностите, защото ставаме по-уверени във възможностите си, заблуждавайки себе си, че някой ни пази и ни помага, а реално ни пази и ни помага самоувереността ни. Може би е вярно, че човешкият дух се среща само в общество, но колко хора познаваш, които не живеят в обществото? :))) Тук е малко спорен моментът, защото в днешно време "вълци единаци" в абсолютния смисъл няма. Кой живее сам в гората без абсолютно никакъв контакт с обществото, за да го сравним с нас, които сме сред хора така да се каже?
цитирай
54. stamenmihalevski - до zarenkow
18.01.2014 01:59
В крайна сметка твърдиш, че религията ни по време на робството е изиграла ролята на елит, който ни е налагал някаква ценностна система, която ни е помогнала да се съвземем и да се освободим. Стигам до такъв извод, дано поне този път съм разбрал. :))) Нека да доуточня нещо обаче. Има разлика между религиозни хора(тези, които палят свещ в църквата, за да ги видят съседите) и вярващи(може и да не ходят в църква, но вярват в ЦС, която Бог им е изпратил - не кради, не лъжи и т.н.). Сега да се върнем в настоящето. Религията на комунизма - атеизма и религията на капитализма - материализма, все по-успешно отделят българите от ЦС, която ги е спасила в миналото от изчезване. Материализъм и атеизъм обаче са по-разпространени в развитите общества, отколкото у нас и в това съм се убедил от личен опит(живея от повече от 8 години в Германия). На Запад парадират много с религията си, но според мен в днешно време я приемат повече като традиция, дори като търговия с подаръци и яйца, а не като истинска вяра в Бог. Радват се на папата, ходят на църква от време на време, но безотказният психологически механизъм за налагане на ЦС за който споменаваш е отдавна останал в миналото. Ако материализмът и атеизмът ги приемаш за основна причина за изчезването ни като народ и ако имаш право, то ние ще бъдем изпреварени от всички западни общества. Поговори си, ако скоро не си го правил, с твои познати българи на тема Бог и ги попитай дали искрено вярват в него. Ако имаш познати чужденци западняци, направи същото и с тях. Сам ще се убедиш в думите ми. Ние българите днес сме по-вярващи в тази сила наречена Господ от болшинството цивилизовани общества. Може да ходим на църква само на Велик ден, но това е заради презрението, с което гледаме на повечето духовни лица, а не заради липсата на вяра у нас в Господ. Вярно, че сигурно не е като преди 200 години, но мислиш ли, че германците ще изчезнат като народ? :)))
цитирай
55. stamenmihalevski - А сега един въпрос за размисъл и от ...
18.01.2014 02:28
А сега един въпрос за размисъл и от мен. Замислял ли си се защо именно в Източна Европа световният елит е предпочел да наложи атеизма чрез комунизма? Не мислиш ли че това е така, защото на Запад материализмът си се е развивал достатъчно благополучно, за да е нужно тотално отричане на Бог? Може би сме изоставали с материализма, затова са предпочели да ускорят процеса...
цитирай
56. staler - "циганин е култура "...
18.01.2014 08:37
"циганин е култура "?нали и аз това казвам--сорос е циганин,нпо-тата му са проводници на всеобщата циганизация и които и да е нещастник от коневърза му да питаш,ще ти каже е че всички ние сме виновни,само не и мангалите,че факултета всъщност е културно средище и културните особености на гурлясалите му обитатели ги издигат над законите на рб,защото ако всички граждани на републиката имат права,то циганите имат и права прим,екстра бонус,даден им не от кои да е ,а от баш циганина сорос.
цитирай
57. анонимен - Дръжте се за Културата и Ценностите
18.01.2014 13:57
Няма друг начин. Самозабравя се всеки на Епоха, т.е. от причудливото слънце :)
цитирай
58. darktales - 43. staler
18.01.2014 23:41
Не, не лъжа. Ти не познаваш историята на собствената си страна. Достойните хора и народи си признават грешките и това не ги прави по-малко достойни. А добитъци като теб, които ще наливат отрова и омраза и в ушите на децата си, водят България към съдбата от заглавието на тази статия.
цитирай
59. staler - това че се опитвате да пренапишете ...
19.01.2014 10:21
това че се опитвате да пренапишете историята според както ви е поръчано вече не е новина.задал съм прости въпроси като за прости дюмнета.ако можеш отговори конкретно,ако не --съсредоточи се в подмиването на поредния усран цигански задник,както е положено на всеки ибрик.
цитирай
60. darktales - Какви въпроси бе, staler. Само п...
19.01.2014 13:41
Какви въпроси бе, staler. Само преди 20 години смениха насила имената на всички турци. Отделно от това, през соца ( и през Царството ) турците бяха дискриминирани горе-долу както и християните в Османската империя - нямаше турчин офицер от армия и полиция, прокурор, администратор по-нагоре от средния ешелон. Имало е за известно време в Източна Румелия, и после край. Казвам неща, които всички помнят.
За помаците също има достъпна информация - който иска, може да я намери.
А ти кажи къде са гърците от Черноморието, от Созопол, Несебър, Поморие и десетки села. Къде им са имената, църквите, училищата. Нали го знаеш онова село Урум-Еникьой от Йовковия "Индже" (между другото, главорез и бандит, на когото има кръстени села, улици и училища), е, та то цялото е било гръцко, с две църкви. Сега се нарича град Българово, едната гръцка църква е оцеляла и си я ползват.
А там "поръчано", ибрици - не се хаби. Ибриците отпреди Освобождението заграбиха турските чифлици и станаха най-големи патриоти и туркомразци.


цитирай
61. darktales - 59. staler
19.01.2014 13:49
P.S. Пише се "дьонме" и "осран". Първото може и да не го знаеш, но второто трябва, ако си завършил 8ми клас. Българино.
цитирай
62. staler - деиствително се пише "оср...
19.01.2014 20:23
деиствително се пише "осран"но от друга страна се казва "усрьо"т.е. човек които засира всичко до което се допре,и понеже полемирах с теб,оттам и чисто асоциативно допуснах тази грешка.нямам никакви илюзии по отношение на такива аффтори като твоя милост--"поръчано" ,"ибрици"ми идва отвътре а не че специално се стремя да те обидя.въпрос на индивид.особености на характера--има хора,които като настъпят нещо казват--"е..х ти,кви са тия лаина тука,бе?",други пък просто отбелязват--"я ,фекалия.....".за мен хората от тези 400-500 или колкото са там нпо-та,издържани с парите на спец.отдели и департаментите по колониите на усата/сорос,морос.,форд,маршал,баи хуи и пр./както и с парите от собств. ни бюджет,са новите еничари.сигурно звучи патриотарски,но не е.от чисто прагматична точка,целите на тази дългосрочна кампания,са като за всяка инвестиционна операция--да донесат печалба на акционерите и ако не им попречим така и ще стане,а защо трябва да им попречим ?защото техните печалби,ще са нашите загуби.защото левчето за баи джон,ще е от пормоненцето на кака сиика.ето за това.как такива отвлечени неща ,като история могат да откраднат левче от кака сиика?как такива успели да се докопат до полузападни стандарти полуидиоти могат да убият държавата,разгонят населението и помогнат на колониалистите да ни цицат съгласно наи добрите имперски практики?ами ето така--както става у нас за тия 20-25 години.....с две думи г-н ибрик,по въпросите на етнич.прочистване ти препоръчвам статията на fascindoo "е,и:за откритото писмо на 33мата историци....".в този материал има и с списък на въпросните 33ма учени-историци към които можеш да се обърнеш за повече подробности.разбира се,не се възгордяваи,вие ,въпросните нпо-та сте само масовката ,допълнението ,декора и сте нужни на баш измекярите--лукановци,станишевци,доган,костов,цара,боику,цецу,плевня,орех,....и пр за повече реалистичност на повествованието.също да не пропуснем--ако към спонсорите се добавят кремъл,газпром,лукоил,и т.н.това не промен
цитирай
63. staler - . . . това не променя нещата принц...
19.01.2014 20:24
...това не променя нещата принципно.
цитирай
64. rrashkova - тъжни, но точни констатациии..
19.01.2014 21:18
всичко е така, както сте го описал и за съжаление няма никакви индикации, че нещо се промени не само в блзизко, но и в по-далечно бъдеще..не съм била пасивен наблюдател, опитвах се години наред да променя неща, които не ми харесват и с които не съм съгласна, но безуспешно..
цитирай
65. darktales - 62. staler
20.01.2014 02:41
Да обвиниш човек, който е на друго мнение от твоето, че е обвързан с не знам какво, това е, разбира се, блестящ полемичен похват. От четвърт век всички с това се занимават. За съжаление обаче не върши работа точно по тази причина - понеже всички го правят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470532
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол