Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.03.2014 19:08 - Ще предаде ли Западът Украйна, както направи с Чехословакия през 1939-та
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8363 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 14.03.2014 08:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
"Единственото нещо, което може да спре един лош човек с ядрено оръжие е един мил човек с ядрено оръжие". Така бившата кандидатка за вицепрезидент от Републиканската партия на САЩ Сара Пейлин обрисува наскоро ситуацията около кримската криза, показвайки на всички, каква можеше да е позицията на САЩ, ако днес президентът в Белия дом беше републиканец.

Въпреки че президентът Обама изненада приятно някои свои критици с относително твърдата си позиция спрямо руското нахлуване в Крим, особено на фона на мекушавите изяви на европейските лидери, той все пак не успя някак да премине границата на мекия тон, заплашвайки Путин, по думите на Пейлин, „с телефон и химикалка”.

Липсата на единен безкомпромисен тон на евроатлантическите лидери спрямо Русия е тревожна симптоматика на съвременната западна цивилизация, която потънала в своя материален и духовен нарцисизъм явно вече не е готова да рискува собствените си удобства и придобивки за да се противопостави на едно въоръжено нахлуване в една независима европейска страна. Най-известното такова държание на европейски лидери беше през 1938-39 г., когато англичаните и французите предадоха дефакто Чехословакия на Хитлер „в името на мира”. Всички знаем, колко продължи този мир след това.

Проблемът на Европа днес е тревожната липса на истински лидери, готови да „тропат по масата”, когато се наложи. Днешните европейски ръководители са по-скоро едни обикновени администратори и чиновници, отколкото политици. Те нямат топки за взимане на радикални решения, нито могат да се противопоставят на все по-засилващата се из континента вълна на популизма, в чиито слуги се превърнаха в стремежа си за запазване на властта. Но това е друга една тема...

Когато през 1994 г. украинците се съгласиха да предадат ядреното оръжие, намиращо се на тяхна територия, на Русия, бе подписан Меморандума от Будапеща, който гарантираше независимостта и териториалната цялост на Украйна от подписалите го страни -САЩ, Великобритания и Русия. Днес обаче Русия сякаш е забравила този свой ангажимент и всячески, чрез действията на всички свои институции, парадира желание за военна намеса, която според много свидетелства вече е факт на територията на полуостров Крим. Там из населените места и пътищата изведнъж изникнаха военна техника и хора в униформи и бойно снаряжение без обозначителни знаци, наречени от местните „вежливите хора” или „зелените човечета”. Те са съвсем различни от кримските набързо организирани разпасани милиции и от далеч си личи, че са военни. Дали са изскочили от руските военни бази, противно на всякакви междудържавни договори или са пристигнали директно от Русия, пресичайки границата, не променя факта, че в момента част от Украйна е реално окупирана от чужда сила.

Така насроченият за идната неделя референдум за независимостта на Крим, без да се взима предвид неговата юридическа страна, едва ли ще получи някаква международна легитимност, тъй като ще бъде проведен в условията на реална военна окупация. За легитимността на този акт не допринася никак и отношението в днешен Крим към местните и чуждестранни журналисти, включително и български такива. Те са гонени, малтретирани, отвличани, техниката им се конфискува, като по този начин настоящата власт, водена от бивш руски мафиот, по никакъв начин не способства за утвърждаването си в очите на нормалните хора.


(Руски паравоенни формирования се разправят с журналисти. В клипа пострадалият журналист е българин.)

В декларацията за независимост гласувана от парламента на Кримската автономна република неслучайно се посочва случаят с Косово, като прецедент, който Крим може да ползва, за да обяви своята независимост. Косово обаче, както не един път беше посочено по онова време, не може да бъде ползвано за прецедент. То е пряко следствие на разпадането на бивша Югославия и реакция на геноцида над албанците осъществен от сръбската армия. Там двете страни в конфликта извършиха толкова взаимни злини една на друга, че вече бе невъзможно да живеят в една държава, както стана по-рано и с хървати и босненци. Днес украинци и руснаци все още не са си причинили такива дивотии и все още не е късно въпросът да бъде решен цивилизовано.

Неоспорим обаче е фактът, че в името на справедливостта жителите на Крим и Севастопол имат правото да избират, в коя държава да живеят, още повече че полуостровът населен с около 60% руско население бе подарен на Украинската ССР през 50-те години от украинеца Хрушчов, когато това нямаше никакво значение за властта на Съветския Съюз, където републиките нямаха всъщност никаква реална автономия. Неоспорими са и историческите аргументи на руската кауза. Изборът обаче не може да стане днес под дулата на автоматите, в присъствието на чуждестранен военен контингент по улиците и наличието на едно полубандитско управление. Необходимо е Западът да изиграе своята роля и да пресира Русия от една страна, за да изтегли войските си от полуострова или да ги прибере в базите им, и Украйна от друга, за да се съгласи тя с отделянето на полуострова и евентуалното му последващо включване в състава на Руската федерация. Това може да бъде постигнато по отношение на Русия чрез ултиматум, защото още от царско време още тя разбира единствено от езика на силата. Що се отнася до Украйна разменната монета за съгласието й ще бъде естествено икономическата помощ и евроинтеграцията.

Своеобразна бомба със закъснител обаче ще си останат източните и южни райони на страната, където наличието на преобладаващо мнозинство от руско население ще бъде вечен повод в бъдеще Русия да се намесва във вътрешните работи на Украйна, щом реши, че интересите й са застрашени. Така, когато (или ако) Украйна някой ден стане член на Европейския съюз, Русия ще се сдобие с втори Троянски кон в Европа. (Сещате се, кой е първия.)

В последните седмици всички ние, като че ли позабравихме факта, че цялата украинска патаклама започна, когато бившият вече президент Янукович замрази преговорите за членство на страната си в Европейския съюз, за да може да продължи безпрепятствено своята политика на все по-тясно обвързване с Русия. Тогава украинците излязоха по площадите, защото почувстваха, че техният цивилизационен избор е застрашен и вместо да поеме към цивилизования свят, родината им напълно ще бъде задушена от големия си азиатски съсед. Затова последващото сваляне на президента Янукович беше съвсем легитимно, защото всеки народ има естественото право, прогласено още с Декларацията за независимост, да свали властта, която не се съобразява с естествените му свободи и не почива на неговото одобрение. Ако днес големите държави на изток, че и на запад се опитват да редактират това по някакъв начин, то значи че светът е поел отново по път, който вече отдавна е извървял.

Естествено наред с хилядите разгневени граждани по площадите на Украйна наизлязоха и хиляди лумпени, нацисти и откровени престъпници. Подобни екземпляри изпълзяват от дупките си при всяко едно по-масово недоволство, какъвто пример сме виждали не един път и в собствената си Родина. На Майдана те бяха едни от най-активните, както са активни винаги най-крайните елементи при всяко обществено сътресение. Затова техните изстъпления срещу бивши управници и „врагове“ след „победата“ бяха отвратителни, но не и изненадващи. Засега новото правителство се опитва да балансира и по-скоро там говори гласът на разума, пресен пример, за което е отказът от планираната отмяна на закона, даващ право на втори административен език за източните области с преобладаващо руско население.

" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">
(активист на „Десен сектор „разговаря” с прокурор)

Притеснителното обаче е скорошното сформиране от Верховната Рада на „Национална гвардия“, която ще бъде две в едно – хем войска, хем полиция едновременно. Съмненията на много украинци и руснаци са, че това е начин да бъдат узаконени бандите на „Десен сектор“ и правото им да носят оръжие, да арестуват, да проверяват документи. Засега това са само догадки, но тук е поредният момент, в който Европа и САЩ трябва да заявят на новите украински управляващи, че трябва да забранят всички крайни украински партии проповядващи расизъм, антисемитизъм, национална омраза и извършващи насилие. Така то ще докаже, че европейският път е неговият път и ще опровергае руските жонглирания на тема „фашизъм“ и „бандеровщина“, излезли сякаш от речника на Сталин.

Ясно е обаче за всички нас, че Студената война започна отново, след неуспешното си начало в Грузия през 2008-ма. Да се надяваме да си остане така защото… единственото нещо, което може да спре едно лошо момче с ядрено оръжие е наистина едно мило момче с ядрено оръжие… А колко точно може да е „мил” Обама, ще видим през идващите седмици.




Гласувай:
16



1. bojinkata - Е, как ще ги забранят всички крайни ...
13.03.2014 19:54
Е, как ще ги забранят всички крайни украински партии проповядващи расизъм, антисемитизъм, национална омраза и извършващи насилие, като ЕС и САЩ ги спонсорираха. Те им свършиха мръсната работа. За Сара какво да говорим. Нейното айкю е около нулата! То и на обама е там някъде.
цитирай
2. mamkamu - !
13.03.2014 20:06
bojinkata написа:
Е, как ще ги забранят всички крайни украински партии проповядващи расизъм, антисемитизъм, национална омраза и извършващи насилие, като ЕС и САЩ ги спонсорираха. Те им свършиха мръсната работа. За Сара какво да говорим. Нейното айкю е около нулата! То и на обама е там някъде.


ЕС и САЩ спонсорираха някои други, не точно тях... И за каква мръсна работа става дума, че не мога да се сетя. Иначе се сещам ти, какво мислиш, че е тая работа, ама тя не е като оная :)
цитирай
3. vencivaleri1951 - Поздравявам те за постинга"американофиле":)
13.03.2014 20:46
защото се опитваш въпреки пристрастията си да "влезеш в чизмите" на двете /а те са повече/ страни.
Ще ти споделя какво се случи пред очите ми през 2008ма. Летувах в Майкоп/черноморско градче Краснодарска област/ Бях на гости на приятел и както си ядехме уха/риб чорба/ изведнъж жените се развикаха , че става война. По тв то даваха на живо как моторизирано подразделение навлиза с пряк обстрел в Цхинвали. И до днес си спомням как един възрастен човек ошашавен ли, неадекватен ли криволичеше по една уличка и някакви изроди от купола на самоходно оръдие го направиха на решето. След това няколко танка взеха след време позиция над баира и започнаха също пряк обстрел на пътя. а по него бежанци...колона от бежанци. Представи си Смолян с единствения си път по посока Пловдив. Представи си градът под обстрел и едничкият път под дулото на танкове. Това го гледах на живо. След ден започнаха да прииждат бежанците. Те какво разказваха не ти е работа. Само ще кажа, че жени се самоубиваха всекидневно докато бях. Силно вярващи са осетинците.

Друг е въпросът, че руснаците също не са "чисти" в тази работа според мен. Камерите бяха там, две бригади се развърнаха за отрицателно време. А става въпрос за Кавказ. Общо взето където бяха трасетата и пистите на Олимпиадата. Тоест били са готови, знаели са, че се подготвя удар и поставяне нещата пред свършен факт. Знаели са, пратили са си репортери и техника, подготвили са си войската и са чакали вместо да набият канчето на Саркашвили преди да започне.
Сега имам чувството , че също бяха подготвени. Крим няма как да бъде оставен и не зарад история и сантименти. Припомни си Кубинската криза. Куба суверенна държава, кани си съвсем в правото си руснаците с ракетите и светът бе пред ядрена война. Сега ако Венецуела разреши същото реакцията ще бъде същата макар, че руснаците ще кажат че слагат ракети да се пазят от Перу например:)
Няма как в Севастопол да дойдат американски кораби на един истрел от размирен Кавказ. Това би било край на Русия
цитирай
4. mamkamu - .
13.03.2014 21:43
Венци, мисля, че винаги пристрастията са били основното, което оформя светогледа на почти всеки човек. Така животът му минава сякаш в някакъв дълъг футболен мач, където винаги "нашите" са си наши, а чуждите, винаги чужди. И нашите винаги са прави, а чуждите са гадове и изверги. Естествено истината е някъде по средата, а фен историите са си просто наследство от дългото ни еволюционно развитие като вид. :)

За военните действия днес бих казал, че честта на война от 19 век, та ако щеш още от времената на Римската република, някак умря още през Първата световна. Оттогава нататък се вършат огромни безобразия просто по целесъобразност. Моралът и достойнството са избутани някъде встрани и влизат в употреба само, когато е необходима да се прави пиар и да се облъчва ...
цитирай
5. demograph - Божинка, понеже го раздаваш храбрец, за твое добро ти казвам
13.03.2014 23:17
bojinkata написа:
Е, как ще ги забранят всички крайни украински партии проповядващи расизъм, антисемитизъм, национална омраза и извършващи насилие, като ЕС и САЩ ги спонсорираха. Те им свършиха мръсната работа. За Сара какво да говорим. Нейното айкю е около нулата! То и на обама е там някъде.

Путин е на границата, която ако прекрачи, след година-две ще бяга към Северна Корея като Янукович. Убийствата на Майдан ще се окаже, че са дело на руски баретки. Чакай всеки момент някой висш руски кгб-ист да духне на Запад и да се почнат едни... В момента Западът извива врата на Меркел, заради подкрепата и за Путин. До две седмици Меркел ще обърне палачинката. Вишеградската четворка+балтийските републики и скандинавските страни, които има БВП почти равен на Русия, ще се озъбят на Путин. Румъния също. И ще падне новата Желязна завеса. Нова Желязна завеса ще е само от полза за България, защото ще сме от правилната страна. Освен, че ще се отърве от пипалата на руския октопод, ще се отърве и от такива заблудени овци като теб. Троловете ще се потопят под водата и ще издъхнат от задушаване, защото няма да има кой да им отпорва точките.. Руската агентура ще бъде изритана от цяла Европа и Америка. Руската мафия и българските им пионки ще бъде натикана в Дунав. Медиите и всички руски пипала ще бъдат орязани. Политическата клика в момента ще побегне по руско-съветско. Ще заработи ситемата за Национална сигурност. Ще заработи и Цацаров и съдиите. И българите ще живнат. До месеци Ердоган, който е путиноподобен турчин, ще бъде сменен с послушен на Запада лидер. Това значи, че ще започнат проблемите на Русия с мюсюлманите вътре в нея. Ислямските терористи ще вгорчат делника на руските хора. И те сега като теб си мислят, че всичко което фърчи се яде. И Путин подобно Хитлер си мисли така. Но, Гьоте казва " Човек си мисли, че движи нещата, а в същност нещата него го движат."Кой неща движат Путин си е негова работа. Всекиму - заслуженото. Но кои неща движат теб си помисли..
цитирай
6. vencivaleri1951 - Надай се мъжо на пияни жени:)))
14.03.2014 08:53
demograph написа:
bojinkata написа:
Е, как ще ги забранят всички крайни украински партии проповядващи расизъм, антисемитизъм, национална омраза и извършващи насилие, като ЕС и САЩ ги спонсорираха. Те им свършиха мръсната работа. За Сара какво да говорим. Нейното айкю е около нулата! То и на обама е там някъде.

Путин е на границата, която ако прекрачи, след година-две ще бяга към Северна Корея като Янукович. Убийствата на Майдан ще се окаже, че са дело на руски баретки. Чакай всеки момент някой висш руски кгб-ист да духне на Запад и да се почнат едни... В момента Западът извива врата на Меркел, заради подкрепата и за Путин. До две седмици Меркел ще обърне палачинката. Вишеградската четворка+балтийските републики и скандинавските страни, които има БВП почти равен на Русия, ще се озъбят на Путин. Румъния също. И ще падне новата Желязна завеса. Нова Желязна завеса ще е само от полза за България, защото ще сме от правилната страна. Освен, че ще се отърве от пипалата на руския октопод, ще се отърве и от такива заблудени овци като теб. Троловете ще се потопят под водата и ще издъхнат от задушаване, защото няма да има кой да им отпорва точките.. Руската агентура ще бъде изритана от цяла Европа и Америка. Руската мафия и българските им пионки ще бъде натикана в Дунав. Медиите и всички руски пипала ще бъдат орязани. Политическата клика в момента ще побегне по руско-съветско. Ще заработи ситемата за Национална сигурност. Ще заработи и Цацаров и съдиите. И българите ще живнат. До месеци Ердоган, който е путиноподобен турчин, ще бъде сменен с послушен на Запада лидер. Това значи, че ще започнат проблемите на Русия с мюсюлманите вътре в нея. Ислямските терористи ще вгорчат делника на руските хора. И те сега като теб си мислят, че всичко което фърчи се яде. И Путин подобно Хитлер си мисли така. Но, Гьоте казва " Човек си мисли, че движи нещата, а в същност нещата него го движат."Кой неща движат Путин си е негова работа. Всекиму - заслуженото. Но кои неща движат теб си помисли..

цитирай
7. vencivaleri1951 - Извинявай , но
14.03.2014 09:55
[quote=vencivaleri1951]защото се опитваш въпреки пристрастията си да "влезеш в чизмите" на двете /а те са повече/ страни.
Ще н Кавказ.

Не мога да се съглася, че войните когато и да се се случили са били джентълменско занимание. За мен те са уродлимо явление при което някой който се смята за по силен напада друг. Не вярвам и в джентълменски дуели. Защото загиват хора, а животът е само един. Поне в този му вид и в тази ни същност.
Питай всяко хлапе кой е най великият българин и се почва с Борис, Калоян, Симеон...хайдутин, партизанин, някой убивал партизани...
Много малко хора знаят например Петър 1ви -българският. Ами при неговото царуване над 30 години не е имало война. Хората са живеели малко над тази възраст средно. Мисля си , че това е световен прецедент за онова време, а ние се хвалим с джелати някакви. Националните празници все някакви кланета и проче. Какво например пречи у нас 24 май да ни е празникът. Ами ние сме дали буквите над 300млн души. И на тези които сега аа д...а се почнат да се трепят. Нямаме и няма да имаме по голямо постижение вероятно. Защо да не празнуваме на 24ти? 9ти септември , трети март, не знам още какви предложения, но всичките свързани с кървища...

Викат пред строя след драва баща ми да го наградят. той не се помърдва, защото три дена са били вкопани в земята под обстрел на немците и е бил целият омазан с какво ли не. Избутват го и приближавайки го маршал Толбухин разбира за какво става въпрос и се засмял:

" Ну капитан-казва му- Вы думали, что война пахнет духами...Нет офицер, война обычно пахнет говнами...
Това за мен е най точната сентенция която съм чувал за войната.
цитирай
8. bojinkata - Демографе, не ставаш за адвокат на ...
14.03.2014 15:12
Демографе, не ставаш за адвокат на американосите. Цял свят разбра кой стреля на майдана, ама ти не та не. Твоя работа! Колкото до това какво ще стане след две години и къде ще е Путин???? Нещо много се изхвърляш. Нещо да не си от рода на баба Ванга? Пък и не го мисли него, ние сме на топа, с това неадекватно и надупено правителство! За газа става въпрос, ако не ти е ясно!
цитирай
9. demonwind - Зад Путин
14.03.2014 16:14
е Китай, който дори да си мълчи дипломатично, се знае на чия страна ще застане при евентуален конфликт. Тук може да се включи и Индия, Иран и Северна Корея. А дори само Русия, Китай и Индия заедно имат армия и въоръжение, срещу което и пет НАТО да се изправят, пак са обречени. А и в Библията пише, че жълтата раса ще завладее света...
цитирай
10. mikolaj - Революцията не освобождава
15.03.2014 10:42
Вижте, украинският народ в момента не решава съдбата си. Други му я решават, и това ме притеснява. За мен това не е демократична Европа, а някакво подобие на онзи някогашен проект, създаден веднага след ВСВ.

Революцията НИКОГА и никъде не е носела свобода. Дори Френската революция води до терор и... възраждане на монархията. Истинските, положителните промени стават бавно. Първо се започва със съзнанието на хората. В противен случай някой просто ги използва. Оранжевата революция в Украйна доведе на власт Юшченко и Тимошенко. Те пък се изпокараха. И какво сега? Тимошенко- президент. А Тяхнибок само ще гледа отстрани ли? А Кличко?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471620
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол