Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.04.2014 20:07 - Изборът на България – 130-годишни опити за налучкване на „верния“ път
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 16852 Коментари: 28 Гласове:
17

Последна промяна: 23.04.2014 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageПокрай украинската криза лъсна един отдавна наблюдаван у нас феномен –дълбокото разделение в обществото ни, разделение което десетилетия наред не ни позволява да си изградим една наистина действаща държава в политически, културен и икономически смисъл. То обикновено се разполага по оста ляво - дясно, като наблюдаваните изключения са редки. Такова едно разделение можем да видим във всяка европейска страна, но къде поради географски, къде поради исторически причини тук противопоставянето придобива уродливи размери. Това може да се наблюдава и на политическо и на чисто битово ниво, макар напоследък разликите между двете да са доста поразмити, като трудно може да се определи, дали политиката се принизява до бита или битът до политиката.

Омразата и ненавистта се отключиха в българското обществено и интернет пространство още по време на събитията на Майдана в Киев и достигнаха своя апогей при окупацията на Крим. Днес, когато започна да гори и Източна Украйна, се видя, за кой ли път, че комунистите, нацистите и антиглобалистите у нас пак са в една група - групата на русофилите. Това трудно може да се обясни за комунистически настроените ни сънародници, защото в Русия днес икономиката е капиталистическа, дори „диво“ капиталистическа. Трудно може да се обясни и за националистите около Атака и сие защото крайните елементи около днешното украинско правителство са си лика прилика с тях. Няма обяснение и за мнението на антиглобалистите, защото руската евразийска мини глобализация можете да я видите навсякъде, когато се разхождате по улиците на Москва, Питер или някой друг голям руски град. Днес от Северния ледовит океан до планините на Таджикистан и от Балтика до Чукотка могат да се видят тези прояви на местна глобализация, така типични за една Империя, каквато Русия безспорно е в последните 300 години от своето съществуване.

От Освобождението до ден днешен не са преставали опитите (за съжаление някои успешни) България да бъде вкарана в този руски неевропейски свят. Дори наскоро един русофил след поредното си пристигане от Москва обясняваше по националното ни радио, как българите сме се радвали на „присъединяването на Крим към майката Родина“! Каква Родина, каква радост?! Това беше поредния дребен пример как тези опити, започнали още по времето на Паисий продължават до днес с все по-голям успех.

Да, в последните десетилетия освен Русия, и САЩ си врат военния нос, където трябва и не трябва, но обикновено това е, когато изпълняват ролята си на световен полицай, която никой явно не иска да поеме днес. Обикновено след изпълнение на предварително избраните цели САЩ се оттеглят за да дадат шанс на демократично избрани правителства. Друг въпрос е, че голяма част от народите не са дорасли за такова управление и обикновено се получава вадене на око вместо изписване на вежди. Където обаче стъпи руският ботуш, той остава там за десетилетия, да не говоря за векове. Имаме достатъчно примери дори и днес, като Кавказ, Кьонигсберг, Грузия, Източна Финландия, Курилите…


image










Американците дотам даже се отпуснаха, че днес в Ирак най-много петролни концесии се държат от руски и китайски фирми. Нещо което автоматически разрушава митът, че САЩ нападнаха Садам „за да му вземат нефта“, както се изказваха неподготвени и лумпени, и държавни ръководители на определени страни. Така американците всъщност не успяха дори да си компенсират парите похарчени за инвазията. Да не говорим за чукарите на Афганистан, които не предполагат най-богатата плячка, която някой „империалист“ може да заграби.

image

За нас обаче е необходимо и важно да си припомним, че не е в националният ни интерес като държава да бъдем прекалено близки с Русия, защото историята ни не един път ни е показвала, че колкото повече сме се сношавали с тази източна империя, толкова по-несвободни сме били. А свободата е основната предпоставка за възникването на едно уредено и справедливо общество, нищо че у нас тя не е била никога ценност за основната маса от населението. Не е в националният ни интерес и защото Русия е една не съвсем демократична държава, която отказва някои основни права и свободи на своите граждани и чието авторитарно управление е прикрито доста нескопосано зад една демократична фасада. Най-фрапантен пример за това е безумната въртележка между президент и премиер, позволила на Путин да бъде от 15 години начело на тази страна – нещо, което сме виждали единствено в едни държави известни на всички ни, като чисти тирании… Затова от Русия е ясно, че не можем да взимаме примери за държавното си управление. Или, ако, не дай си Боже, вземем, то ще стигнем до някое падение, подобно на моралната и икономическа катастрофа от 1989 г., от която не можем да отърсим и до днес.

За наше неудоволствие ние, българите, трябва да си признаем, че все още имаме още много да учим за държавното управление и цивилизацията и единственото място откъдето можем да вземем пример днес, както и преди 130 години е Западът. И това е така, защото за тези години България не успя да стане една наистина европейска страна, от която да взимат пример други, а се мъкнеше на опашката на Европа и по времето на Фердинад, и по времето на сина му, и по времето на Живков. Общественият ни строй, капитализъм или комунизъм, не оказваше никакво влияние върху мястото ни в тази класация. И при двете системи си бяхме някъде около дъното.

Когато през 1878 г. България се появи отново на картата на света, въпросът за цивилизационният й избор изобщо не стоеше на дневен ред пред нейният новообразуван елит. Дедите ни, строителите на съвременна България, тръгнаха да изграждат новата държава по европейски образец въпреки благодарността си към Русия за Освобождението и влечението на голяма част от селските маси и дори някои интелектуалци към нея. Тогава големите българи не взеха за пример, как да построят нова България нито от Русия, нито от монархо-авторитарните държави на запад, а се учеха от най-демократичните обществени устройства на континента. И ако тази дилема е могла да стои пред една новоизграждаща се страна, която търси своя път, то днес съществуванието й е едно недоразумение, застрашаващо българската нация в близко и далечно бъдеще.

Защо днес се надигат гласове за някакъв евразийски избор за страната е мистерия, толкова неразгадаема, колкото неразкодирана е душата балканска, макар че чисто икономическите, сантиментални и дори шпионски причини оказват своето влияние върху малка държава, като нашата. Всяко едно такова премятане из общественото пространство обаче ни връща повече от век назад и ни напомня, че голяма част от българите не сме мръднали много напред в своето цивилизационно развитие от времената на Танзимата.

Европейският т. нар. „цивилизационен избор“ обаче означава и честност, нещо което като че ли се позабрави из коридорите на властта на бюрократичен Брюксел и корпоративна Америка. Забравя се и от повечето от управниците на нова България, които и днес и в миналото подават удобно задните си части на силните в света. Ще бъдем двулични, ако не заявим, както на Русия, че не може да нахлува в друга държава и да окупира части от територията й, така и да признаем пред останалия свят, че всеки народ има право на самоопределение, дори впианчените руснаци от Крим и Донецк. Всичко друго е политика, двуличие и геостратегически сметки в един така добре познат ни от историята многополюсен свят отпреди точно век, когато започна Първата световна война.

Колкото и наивно да звучи това днес, тези наивности някога бяха наричани идеали и върху тях бяха изграждани цели държави. Днес те все още ни позволяват да вървим напред като свободни общества и дано хората не забравят това.

Естествено знам, че идеалният свят може да съществува… но засега в някоя друга паралелна Вселена :)

image




Гласувай:
18



1. getmans1 - Няма как да подкрепя тези
22.04.2014 20:46
добре облечени, въоръжени и маскирани с черни кърпи /през лицето/ и групирани като „отряди за самоотбрана“, и особено добре организирани и видно от къде направлявани!
Няма да е честно и заради онези които оставиха костите си по нашите земи преди 136 години, същите онези заради които съществува и самото фалшиво русофилство! / Путинофили /
цитирай
2. анонимен - Разделението на БГ обществото е ...
22.04.2014 20:49
Разделението на БГ обществото е интересно нещо.
Аз го виждам по оста бедни-богати.
Бедните и досега са за Русия, защото Русия беше носителка на социализма.
А бедните обичат социализма, защото по негово време държавата взимаше парите от умните и богатите и ги даваше на глупавите и бедните.

цитирай
3. nagodi62 - По история - 2. Политология - 3 ...
22.04.2014 20:58
По история - 2.
Политология - 3
Идеология - 6
цитирай
4. blackpredator - Хаха,
22.04.2014 21:15
mamkamu написа:
Нещо което автоматически разрушава митът, че САЩ нападнаха Садам „за да му вземат нефта“, както се изказваха неподготвени.

има си хас.
Иракчаните посрещали освободителите със "Здраствуйте братушки!"
Белградчани се прекланяли пред ген. Уесли Гурко и т.н....:)
цитирай
5. freeoldmen - И това ли не знаете?
22.04.2014 22:41
"Да не говорим за чукарите на Афганистан, които не предполагат най-богатата плячка, която някой „империалист“ може да заграби."

........
Самым крупным за последние десятилетия мировым производителем опия-сырца и героина является Афганистан.

Согласно данным ООН, с момента ввода в Афганистан в 2001 году военных контингентов США и НАТО и начала военной операции "Несокрушимая свобода" и до начала 2010 года урожаи опиумного мака в Афганистане выросли почти в 40 раз. Сегодня одна эта страна производит в два раза больше опиатов, чем ещё 10 лет назад производил весь мир[7].
цитирай
6. karaiany - За да напишеш добра статия, есе, или ...
23.04.2014 04:41
За да напишеш добра статия, есе, или добър пост са нужни не само достатъчни знания, но и достатъчно почтенност, и достатъчно уважение към себе си, за да запазиш баланса в търсенето на истината.
Търсенето на истината е дело само на смелите и почтенните и не е трудно да се види защо точно тук. Поздрави!
цитирай
7. vmir - Честен и прям поглед, за който те поздравявам.
23.04.2014 04:47
Дилемата за нахлуването в Крим и правото на самоопределение на впиянчените руснаци там е решена в международното законодателство, създадено от усилията на цивилизованите държави за избягване на конфликти, доказано водещи до бъдещи кръвопролития. Много държави (отчасти и България) са минали по пътя от признаване статут на национално малцинство през автономия, съединение, независимост до настоящия си суверенитет, а Османската империя от средата на XIX век се е подготвяла да посрещне без големи драми откъсването и на България от себе си.

Скоростта на тези процеси се определя от ефективността на държавотворческото начало в съответния регион и цивилизоваността на съседите. Затова ако догодина Шотландия се отцепи от Великобритания, решението й едва ли ще бъде оспорено, за разлика от Крим, който беше заграбен за ден-два извън всякакви закони и процедури, като на пияните руснаци там им беше казано, че зелените човечета са дошли да ги пазят от майданците, които точат ножове и се качват в колите да идват да ги колят.

Държавотворчески процеси, правени за ден-два на пияна глава, никога не да донесли друго, освен мизерия и омерзение на гражданите си по много проста причина - лишени са от солидното основание за съществуването си, каквото представляват фундаменталните декларации за права, независимост, учредителни и основополагащи законодателни актове, прокламации и ангажименти, в текстовете на които са посочени и параметрите на бъдещите решения, които ще бъдат доразвивани и никой не може да нарушава без да си понесе последствията от несъгласието на останалите.

Нищо от това не са направили кримчани, и когато отмине радостта от удвояване на заплатите и настъпи отчаянието от по-високите цени, тогава в главите им вместо свои документи как да си решават проблемите, ще имат махмурлийския спомен, че зелените човечета на Путин са ги спасили от заколване. С което разривът с Украйна става неизбежен и необратим. Не завиждам на бъдеще, положено върху подобни пиянски "освобождения", които изискват да бъдат "доказвани" с фабрикуването на нови и нови лъжи и митове, а гражданите доброволно насадени да измислят и фабрикуват оправдания или претенции за прикриване на леконравието си, вместо да измислят и фабрикуват стоки и услуги за облекчаване на живота си. Тепърва ще научат, че безплатния обяд им се е присънил, и докато разправят приказки за освободилите ги зелени човечета, ще се питат имало ли е наистина вежливи зелени човечета и ако ги е имало защо са имали злощастието точно при тях да дойдат, за да ги лишат от европейско бъдеще.
цитирай
8. theeconomist - А, няма лошо, да има и такива постинги....
23.04.2014 08:25
То от край време е известно, че след остри сблъсъци между русофили и русофоби следва поредната национална катастрофа.....

Аз не се мисля за беден, пък симпатизирам на Русия.

А най - ще съм на печалба, като дойде поредната национална катастрофа. Да се потвърди правилото,че народните изедници печелят от нея!:-)))
цитирай
9. blondinkas4uk09 - Хубав постинг, поздравления!
23.04.2014 08:50
От дълго време се опитвам да установя какво й харесват на Русия хората около мен, които изпитват подобни симпатии и засега не съм открила някаква логична причина, по-скоро е някакъв стреотип, който имаме набиван в главите ни с десетилетия или пък сме някакви доста първични хора, за да се възхищаваме на подобни първични нрави. Ясно, че има неща, които будят уважение, но цялата тази грубост, насилственост, неуважение към хората, които витаят в "руския стил". поне за мен е доста отблъскваща.
цитирай
10. syrmaepon - По отношение на Украйна едва ли има ...
23.04.2014 14:08
По отношение на Украйна едва ли има изненадани, като че ли всички знаеха и очакваха този вариант - гражданска война. По отношения на Русия, колкото и управлението там да е очевидно недемократично и икономиката небалансирана, има нещо генетично, което ни кара най-малко да изпитваме съжаление. Като преглеждам историята на България пък стигам до извода, че винаги тъкмо да стигнем до голямото прозрение и истина и то дошло новото по-дълго робство и някой те подчинява на волята си. В сегашния случай си мисля, че българската пълна независимост би била възможна ако най-накрая Великите сили вземат се неутрализират взаимно, стига да оцелеем до тогава
цитирай
11. libertybell - Пак се спъваме в същия камък...
23.04.2014 14:48
добра статия!
цитирай
12. kbalenciaga - mamkamu, наистина ли толкова прост или само се правиш на ударен?
23.04.2014 14:55
Ей това ми е много чудно.
От една страна изглеждаш да си много умен и еродиран, а от друга изглеждаш все едно тотално са ти промили мозъка.
Възможно ли е да си много умен и много еродиран и в същото време да си с тотално промит мозък?

Защото такива глупости да пишеш, просто е просташко:
"Обикновено след изпълнение на предварително избраните цели САЩ се оттеглят за да дадат шанс на демократично избрани правителства."
и
"Да не говорим за чукарите на Афганистан, които не предполагат най-богатата плячка, която някой „империалист“ може да заграби."

А относно Украйна.
mamkamu толкова ли си глупав, че не си наясно как Путин и Запада ЗАЕДНО "играят" в този ЦИРК, срещу украинския народ?!

Нима не виждаш, че от това разделение ще спечелят руските олигарси-чрез вдигане на цените на нефт, газ, наготово ще вземат евтина работна ръка?
Това вероятно го виждаш.
Ама за другото да не са ти промили мозъка и да не го забелязваш?
Нима не виждаш, че от тази криза в Украйна най-много ще спечели Запада?
Нима не виждаш как Европа е залята от ЧЕРНОКОЖИ африканци, араби, пакистанци...И СПЕШНО ИМА НУЖДА ОТ СВЕЖА КРЪВ - попълнение от МИЛИОНИ украинци?!
НАЙ ЦЕННОТО НА ЕДНА ДЪРЖАВА СА ХОРАТА!!!
Писал съм доста обстойно в темата "Пиявицата Германия" как западните държави ограбват останалите, ама това и сами би трябвало да го виждате.

mamkamu, кажи честно наистина ли си с чак толкова промит мозък, или се правиш на ударен?
Ама честно.
цитирай
13. vmir - прост, по-прост, най-прост, kbalenciaga
23.04.2014 16:43
Най обичам неспасяемо елементарни простаци да се изживават като анализатори и да набеждават умни хора в собствената си безгранична простотия и невежество. Защото тези тъпи копелета повтарят присъщите на тъпотата им глупости, с които лукави мошеници им пълнят кухите кратуни и ги пращат да създават бъркотии поне между децата, които все още не знаят какви отрепки ги дебнат, за да се възползват от незрелостта им.
цитирай
14. blackpredator - ерУдиран kbalenciaga,не ерОдиран
23.04.2014 17:10
kbalenciaga написа:
Възможно ли е да си много умен и много еродиран и в същото време да си с тотално промит мозък?

промий си първо ерудицията, пък тогава съди промити мозъци.

това "промити" си е епитет на кирливи НПО-шници - измекяри, нямащи нищо за промиване...
ей тоя преди мене сущий...
цитирай
15. vmir - 14. blackpredator,
23.04.2014 17:46
Бре Пиле Шарено, кълвеш още на буквички, пък акъл си тръгнало да даваш. По-полека, де! Току виж с присъщата си духовитост успееш да простудиш някой задрямал.
цитирай
16. kbalenciaga - blackpredator, това "еродиран" беше въдица, и ти я захапа
23.04.2014 18:30

Така веднага клъвнахте двете подлоги на Червените олигарси ти и vmir, да отвлечете вниманието от важните въпроси, които съм поставил тук:

"Нима не виждаш, че от тази криза в Украйна най-много ще спечели Запада?
Нима не виждаш как Европа е залята от ЧЕРНОКОЖИ африканци, араби, пакистанци...И СПЕШНО ИМА НУЖДА ОТ СВЕЖА КРЪВ - попълнение от МИЛИОНИ украинци?!"

"... как Путин и Запада ЗАЕДНО "играят" в този ЦИРК, срещу украинския народ?!"

Тези въпроси и техните отговори ли искате да скриете бе палячовци vmir и blackpredator в този гротесков цирк?!

Единия го играе русофил, а другия го играе русофоб?!
"Разделяй и владей"!
А и двамата се храните от копанката на Червените олигарси?!
Така ли е бе СМЕШНИЦИ?

цитирай
17. vmir - Ой, ой, ой какой такой освободитель
23.04.2014 20:06
от червени олигарси, от чернокожи, ... и прочие, от червени олигарси, от русофили и от русофоби. Абе, ти да не си новият спасител на света? А си признавай, недей да скромничиш.
цитирай
18. mamkamu - :)
23.04.2014 20:35
Уау! Гледам, че страстите споходили бедната ни страна в последните години не са отминали и това място :)

kbalenciaga, опитваш се да балансираш, но не ти се получава. Нещата са по-прости, отколкото си мислиш. А и понякога е необходимо да вземеш страна. Дори избирайки между лошото и злото :)

vmir, не се ядосвай толкова! Напоследък стигнах до този извод, щото иначе ще си скъсам нервите, като си помисля само, колко осакатени откъм разум хора е родила майка България :)

Благодаря на всички за коментарите и извинете, че нямах възможност да ви отговоря :)
цитирай
19. djani - Ех, Мамка му...
23.04.2014 20:38
Колко удобен псевдоним? Да не знае автора, обръщение ли е, или пожелание към особата му. В момента чета книга за Балканската, Междусъюзническата и Европейската - ПСВ. За ентусиазма и геройството на българския войник, тръгнал да освобождава братята си. И по всички канони и закони "агресор", нападащ суверенни държави. За безпримерното му геройство, саможертва и епични победи на бойното поле, в името на светла идея, проиграни на дипломатическото. Заради което сме на този хал. Българи - македонци с генезис от Александър Велики, погърчени и порумънчени сънародници, потурчени тракийци. Заобиколени от самите себе си. Е, Русия няма да позволи да изпадне в това жалко положение. А ти, мамка му, прочети постинга на Л. Чолаков, за да се определиш от коя категория русофоби си. От платените, или тия, на които им иде отвътре. Които всъщност са най жалки...
цитирай
20. mamkamu - !!!
23.04.2014 21:05
djani написа:
Ех, Мамка му...
Колко удобен псевдоним? Да не знае автора, обръщение ли е, или пожелание към особата му. В момента чета книга за Балканската, Междусъюзническата и Европейската - ПСВ. За ентусиазма и геройството на българския войник, тръгнал да освобождава братята си. И по всички канони и закони "агресор", нападащ суверенни държави. За безпримерното му геройство, саможертва и епични победи на бойното поле, в името на светла идея, проиграни на дипломатическото. Заради което сме на този хал. Българи - македонци с генезис от Александър Велики, погърчени и порумънчени сънародници, потурчени тракийци. Заобиколени от самите себе си. Е, Русия няма да позволи да изпадне в това жалко положение. А ти, мамка му, прочети постинга на Л. Чолаков, за да се определиш от коя категория русофоби си. От платените, или тия, на които им иде отвътре. Които всъщност са най жалки...


Не прекрачвай границата на добрия тон, ако си запазил някакво себеуважение :) Не всеки, който не е на твоето мнение е "жалък"! Също не е коректно да даваш пример, потвърждаващ чуждопоклонническата ти теза, с ония герои, които мряха за България преди 100 години и дори се биха с руснаците. И въобще не виждам аналогията с днешна Русия?!
Пък и бивш милиционер не върви някак да дава мнение за днешна България :))) Личният морал налага той да мълчи... както мълчаха нацистите в Германия след ВСВ.
цитирай
21. dimat - mamkamu,
23.04.2014 22:20
и аз бих казал,"мамкаму".Може ли да съществува толкова елементарно съждение,като следното:
"Американците дотам даже се отпуснаха, че днес в Ирак най-много петролни концесии се държат от руски и китайски фирми. Нещо което автоматически разрушава митът, че САЩ нападнаха Садам „за да му вземат нефта“, както се изказваха неподготвени и лумпени, и държавни ръководители на определени страни."

Там е работата,че или не разбираш,или се правиш на наивен относно главната причина,заради която "човеколюбивите и демократични" американци внедряват "демокрация" по целия свят,на хиляди километри от границите си.Особено,в Ирак,където освободиха народа му от сатрапа Саддам и пуснаха великодушно руски и китайски фирми.Войните,които напоследък САЩ водят в много точки на света,не са толкова за завладяване на енергоресурсите,а са за запазване господстващата роля на долара,като световна резервна валута,наложена като такава,за търгуване на енергоресурсите,преди всичко,което значи,запазване и даже разширяване на господството им.САЩ вече нямат с какво друго да излязат на световните пазари,освен с долара,който могат да си "печатат"(те даже не го и печатат),в неограничени количества.Доларът е окупаторът,който те налагат в света и ако някой се опитва да се измъкне от него,му изпращат "най-демократичната" и "цивилизаторска " армия,за да го постави на мястото му.Така бяха поставени на "мястото" и Саддам и Кадафи,затова превантивно се направиха и се правят "цветни" революции.Затова,заради окупацията на света от вездесъщия долар.Защото и китайските и руските и каквито щеш фирми,които оперират в държави,като Ирак и Либия ,са просто марионетки в ръцете на долара - без него,са просто с вързани ръце,т.е,нищо.
Ами,това е по този въпрос,за този "цивилизационен" избор,налаган с оръжие,ей така великодушно,на загуба.
Има и други моменти,които изглеждат просто смешни и за мое съжаление те принизяват в очите ми,тъй като съм чел много смислени твои постове.Но,явно,идеологията ти идва в повече.Жалко.
цитирай
22. luky - dimat!
24.04.2014 01:19
Радичков пише: ”Аз съм виждал човек, нищо човек, а простотията му голяма колкото черква. Върви той подръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи!“
цитирай
23. djani - Мамка му, ама наистина страшно ме развесели!
24.04.2014 09:22
Ето, БГ - то, вече 25 г. се управлява от политици, манипулирани от милиционери /КДС - ри/. Дори се стигна до падението и пожарникар да ни залива с мътна пропагандна пяна. Въпреки липсата на всякакъв интелект, за сметка на животинската си хитрост. А в тези служби има и криминалисти, които тихо си вършат работата, без да претендират за популярност и политическа кариера. Които имат бистър и реалистичен поглед към житейската и политическа действителност. И съм горд, че съм един от тях.
цитирай
24. gothic - djani
24.04.2014 09:33
djani написа:
Колко удобен псевдоним? Да не знае автора, обръщение ли е, или пожелание към особата му. В момента чета книга за Балканската, Междусъюзническата и Европейската - ПСВ. За ентусиазма и геройството на българския войник, тръгнал да освобождава братята си. И по всички канони и закони "агресор", нападащ суверенни държави. За безпримерното му геройство, саможертва и епични победи на бойното поле, в името на светла идея, проиграни на дипломатическото. Заради което сме на този хал. Българи - македонци с генезис от Александър Велики, погърчени и порумънчени сънародници, потурчени тракийци. Заобиколени от самите себе си. Е, Русия няма да позволи да изпадне в това жалко положение. А ти, мамка му, прочети постинга на Л. Чолаков, за да се определиш от коя категория русофоби си. От платените, или тия, на които им иде отвътре. Които всъщност са най жалки...



Точно обратното. Л. Чолаков трябва да прочете ТОЗИ постинг...
цитирай
25. vmir - 23. djani,
24.04.2014 12:25
djani написа:
Които имат бистър и реалистичен поглед към житейската и политическа действителност. И съм горд, че съм един от тях.


И да се самоопределят като теб - "ридаещи над Омир" и едновременно да си мечтаят пак като теб да се справят с несъгласните хуманно - с леко плесване и размазване като комари. Размазване тихо, незабележимо и удобно за поетичните им претенции. Между впрочем, през живота се не съм срещал насилник или престъпник, който да си е признал и разкаял от чувство за порядъчност, колкото и за поетичен да се представя. Но съм виждал бивши насилници и отрепки, непрекъснато надъхвани, че правят голямото благодеяние на обществото, че не се кандидатират за политици. Просто няма начин бандита да е едновременно на свобода и да зачита свободата на останалите. Защото за бандита всеки мислещ различно от него е или бандит с намерения като неговите, или принадлежи единствено към познатите му категории, които трябва да се ликвидират или поне заклеймят.
цитирай
26. djani - Ах, комплексарчето ми Vmir - чо. И ти ли се изака...
25.04.2014 14:59
Юначе-малаче, стига се петлярчи на дъртото ченге. Че, ме асоцираш и с някакви бандити. За да изглеждам значим противник, въпреки 70-те си лазарника? Вече се чудя, дали не съм в хумористичната версия на Блог - бегето. Толкова е жалка ролята на всички ни, на помиярчетата, лаещи по преминаващия европейски и световен керван. Включително и моята. А ситуацията е приблизително, като в постинга ми "Филии и фобии ". Бил съм 5 години управител на приют за безстопанствени животни, та много ми е позната картинката...
цитирай
27. vmir - 26. djani,
30.04.2014 00:02
Ех, славно минало - незабравимо! Какво е сегашната колеблива педерастия пред някогашната юнашка непоколебивост? Прав беше другаря Ленин, като поръча да се изтрепят 90% от населението и да се оставят само най-тихите, ама като не го слушат, ето какъв кучкарник се получи сега... Де да можеше като плеснеш с ръце да ги размазваш като комари, нямаше да е така.
цитирай
28. demograph - Обикновено редовите русофили се оказват зле информирани наивници
26.07.2014 23:03
blondinkas4uk09 написа:
От дълго време се опитвам да установя какво й харесват на Русия хората около мен, които изпитват подобни симпатии и засега не съм открила някаква логична причина, по-скоро е някакъв стреотип, който имаме набиван в главите ни с десетилетия или пък сме някакви доста първични хора, за да се възхищаваме на подобни първични нрави. Ясно, че има неща, които будят уважение, но цялата тази грубост, насилственост, неуважение към хората, които витаят в "руския стил". поне за мен е доста отблъскваща.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470712
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол