Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.05.2014 20:08 - Да гласуваш на инат
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 13043 Коментари: 21 Гласове:
22

Последна промяна: 22.05.2014 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата година се оказа, че след парламентарните избори, за първи път от 23 години аз, подобно на стотици хиляди българи, останах без свой представител в Народното събрание. Партията, за която винаги съм гласувал (но не и членувал), ДСБ, не успя да прескочи титаничната бариера от 4%. Много й дойде явно! Раздвоена между усиленото вглеждане в пъпа си и още по-усиленото изследване… на пъпа си… това политическо формирование, като че ли се отправи към страниците на историята.

Естествено друга важна причина за този крах беше средният българският избирател, чиято политическа култура клони към нула точка незнамсиколко. Не ми се ще да започвам да ръся епитети за политическата зрялост на народ, който праща в Парламента си екземпляри като Волен Сидеров, Мая Манолова и Бойко Борисов, а хора като Иван Костов, Радан Кънев и Светослав Малинов - не. Върху това ще се спра някой друг път, но знам, че освен коктейл от псувни и отчаяние нищо повече няма да мога да напиша. И получа :)

Когато, след изборите, отдавна чаканата оставка на Костов от ръководния пост на ДСБ най-сетне се случи, това беше един добър знак за всички нас, хората които знаехме, че омаскаряването му е доведено до степен, никак не помагаща за по-нататъшното успешно представяне на тази реално единствена дясна партия в България. Наистина, освен цивилизовано и морално действието на Иван Костов беше и пораждащо надежда.

След появата на Реформаторския блок обаче, надеждата ни отново увисна опасно над пропастта, на дъното на която се въргалят опропастените ни десетилетни мечти. Съставена все от партии, които не успяха да минат заветните проценти на парламентарните избори тази коалиция трудно ще убеди дори средния малоумен български избирател, че обединението на съставляващите я елементи се основава на принципи, а не на бакалски сметки.

Какво ме притеснява в Реформаторския блок:

1. Движение България на гражданите за мен е поредното вождистко политическо образование пръкнало се в изстрадалата ни Родина, след Бизнес блока, НДСВ, ГЕРБ, Атака, РЗС, ББЦ и други подобни (мир на праха им), което няма да изкара и ден в политическото пространство без лидера си. Неприязънта ми към Меглена Кунева се основава на куп неща, като членуването й в създадения от ЦК на БКП Комитет по правата на човека, участието й в правителствата на Симеон ІІ и Сергей Станишев, които де факто проправиха пътя на конформизма спрямо днешните олигарси и реабилитираха бившите комунисти, измамното й участие на първо място в европейските листи на НДСВ, когато беше еврокомисар, и може би най-важното - уж независимата й кандидатура за президент, подкрепена главно от бивши нейни съпартийци от НДСВ. За семейството й не бих искал да говоря, защото ми се вижда недостойно и глупаво. Преди две години предишният лидер на ДСБ нарече Кунева „последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо“. Година след това пък настоящият лидер на тази партия я покани в синьото гнездо, да снася там на воля. Знам, че компромисът стои в основата на политиката, но все си мисля, че казаната дума е хвърлен камък. Поне така са ме учили.

2. Друг един член на РБ - Народната партия „Свобода и достойнство“ по същество е етническа партия, огледален образ на ДПС. Съмнителна е с близките си връзки с ислямистката партия на Ердоган в Турция. Оттам възниква и резонния въпрос, чии интереси ще представлява лидерът й Корман Исмаилов, когато (или ако) влезе в Европейския парламент.

3. СДС вече съвсем ми се загубиха от полезрението, след една поредица от безлични лидери, които ту се скриваха под крилото на Бойко, ту плюеха срещу ДСБ. За БЗНС да не говорим… Те едва ли ще донесат гласове за Блока, подобно на наследниците на легионерите, които бяха в коалиция с ДСБ на последните парламентарни избори и заради които последните не взеха държавна субсидия, защото бяха регистрирани като коалиция, за каквато субсидационният праг е по-висок. Туй беше и своеобразен връх на политическото късоглество.

Защо обаче някак ми се ще да гласувам за Реформаторския блок:

1. Най-основно заради ДСБ – партия, която успя да се освободи от лидерското си кръщение и чиято визия за ролята на Държавата се доближава до 90 % с моята. Партията е наситена с млади и интелигентни хора, на които най-сетне трябва да се даде шанс да оправят бъкиите в държавата.

2. Наличието в политическото ни пространство на чисто популистки партии, като Атака и новата партия на Бареков, които са способни да направят ужасно много бели и чието финасиране е толкова неясно, колкото са ясни онези които стоят зад тях. Съществуванието им е мощен стимул за гласуване за който и да е друг, за да може така тяхната тежест в политиката да бъде сведена до минимум и гласовете на малоумниците гласуващи за тях да позагубят силата си.

3. Не мога да приема, че носителят на дясното в България е ГЕРБ. Нито мога да приема лидерът й, чието тъмно минало и настоящо държане съвсем не кореспондира с представата ми за десен политик. Много бе изписано по тази тема из света и у нас в последните години и не ми се ще отново да повтарям до болка познати ни истини.

4. Естествено най-големият стимул подтикващ ме да гласувам са настоящите управляващи, за които, каквото лошо и да изрека, все ще е малко. Тези хора не трябва да припарват до всякакъв вид власт поне 40 години занапред, за да има шанс България най-сетне да поеме по някакъв приемлив път.

Така от инат, без ентусиазъм и с все по-нарастващо отчаяние, ще се замъкна в неделя да пусна може би последната бюлетина в живота си, като естествено ще използвам и правото си на преференция, като отметна Светослав Малинов, за да не дам шанс на "Кукувицата", с която някои хора имаха глупостта да се съюзят.

image




Гласувай:
23



1. minavamottuk - Хубаво си приказваш
22.05.2014 21:03
но наистина е много трудно да се гласува-има ще е напразно/няма да влязат/или компромис,наистина остава да е на инат ,мамка му...
цитирай
2. podvodni - Само така, гласуване му е макята. Та ...
22.05.2014 21:05
Само така, гласуване му е макята. Та даже и на инат. Това в икономиката се нарича растеж заради растежа.
цитирай
3. blackpredator - Не е илюзия
22.05.2014 21:33
Гласуваш за ДСБ и получаваш Кунка Пръмова
цитирай
4. mamkamu - :)
22.05.2014 21:35
minavamottuk написа:
Хубаво си приказваш но наистина е много трудно да се гласува-има ще е напразно/няма да влязат/или компромис,наистина остава да е на инат ,мамка му...


Ми на инат е, щото ако почна да мисля логично и последователно, в тая страна не може да се намери наистина свестна партия :)
цитирай
5. mamkamu - .
22.05.2014 21:37
podvodni написа:
Само така, гласуване му е макята. Та даже и на инат. Това в икономиката се нарича растеж заради растежа.


В политиката се нарича "елиминиране на платения вот". Темата за икономиката базираща се на растеж е друга тема :)
цитирай
6. mamkamu - .
22.05.2014 21:40
blackpredator написа:
Не е илюзия
Гласуваш за ДСБ и получаваш Кунка Пръмова


Верно така се получава :) Направо ме вкарАха във некакъв филм тия Реформатори :) Но Кунка е малкото зло...
цитирай
7. haralanov - С две ръце се подписвам под всеки един твой написан ред
22.05.2014 22:00
Ще гласувам за Реформаторския блок но с преференция.
Тоест за Светослав Малинов.
Всичко друго не се вписва в моите представи за политика и морал.
цитирай
8. podvodni - Само така, гласуване му е макята. Та ...
22.05.2014 22:29
mamkamu написа:
podvodni написа:
Само така, гласуване му е макята. Та даже и на инат. Това в икономиката се нарича растеж заради растежа.


В политиката се нарича "елиминиране на платения вот". Темата за икономиката базираща се на растеж е друга тема :)


Елеминиране на платеният вот - хехехе, мечтиии.
Не еважно кой и колко са пуснали бюлетините, важно е кой борави с клавиатурата.
И не по-маловажно е кой носи сангвичите в централната комисия.
цитирай
9. sicky - ;)
23.05.2014 00:10
Все пак хубаво е да се гласува.
цитирай
10. getmans1 - Съгласен съм че трябва да се гласува ...
23.05.2014 09:28
избирам това да е по-малкото зло.
По отношение на останалото от поста ти имам определени резерви, може би съм по радикален по отношение линията СДС-ДСБ и не му е сега времето за задълбаване по темата, може би след изборите.
цитирай
11. syrmaepon - "Естествено друга важна п...
23.05.2014 10:24
"Естествено друга важна причина за този крах беше средният българският избирател, чиято политическа култура клони към нула точка незнамсиколко. "


Ако десните бяха истински десни и вместо да гонят михаля с лобистки закони се бяха захванали да създадат средна класа с читави закони сега щяха да имат ако не 60 % то достатъчно. Така, че не вини народа, понякога не е нужна само култура ами и материална основа. Там е работата, че точно тези които не гласуват са интелигентните и конструктивните на които им омръзна цялата тая омраза, цирк и глупости.
цитирай
12. анонимен - Съчувствам ти донякъде, но все пак ...
23.05.2014 10:31
Съчувствам ти донякъде, но все пак трябва да си наясно, че страданията ти са плод на осъзнат автогъзобрък. След като цял свят захвърля неолиберализма като най-голямото бедствие, сполетяло някога света и се насочва в съвсем друга посока, как може ти (културен човек) да оставаш сляп за тия процеси и да залагаш на последните изпаднали тиквеници, които още държат на тая компрометирана доктрина. Пропусни тия избори като мен и ще ти олекне на душата.
цитирай
13. theeconomist - Прав си колега.....гласувай!
23.05.2014 11:34
После поне ще можеш от душа да викаш:"Мамка му, на тоя, за когото гласувах!" :-))
цитирай
14. анонимен - Ние с Панчо ще го дадем виладжии, ...
23.05.2014 11:42
Ние с Панчо ще го дадем виладжии, защото Еврогейския съюз не ни е достатъчен дразнител. :)
цитирай
15. demonwind - Аз още вчера гласувах
23.05.2014 13:10
с бюлетината на Евромилиони. Мисля обаче да гласувам и следващата седмица, че джакпота е цели 100 милиона (не че ми трябват толкова де, ама все пак). Неделя ми е ценен ден, пък и времето се очертава доста приятно, за да го изгубя в разкарване из изборни секции...
цитирай
16. staler - разбира се, всеки има право на со...
23.05.2014 15:27
разбира се,всеки има право на собственни заблуди и илюзии.риформаторите са просто една от многото маргинални полит.формирования,чиято електорална подкрепа кажи речи се свежда до собственния им списъчен състав.къде е проблема?първо-"дясната"им полит.платформа е предъвкване на вкисналите неолиберални манджи.дори и в велика британия разбраха/виж резултатите на фарадж на изборите/ че без протекция и развитие на собственната средна класа от страна на държавата,пазарна икономика няма.има диктат на 0,1% владеещи около 40% от нац.богатство/такова е разпределението в сащ/.второ--за електората това не са поредните теоретици-алхимици на капитализъма а преките полит.наследници на титаните на демокрацията--ф.димитров,костов,симеон,чиито творчески успехи народа ни скоро няма да забрави.трето--не ви ли омръзна тезата "прост народ"?на крив уи вълната му пречи.колко пъти народа гласува за бсп и колко срещу тях?2-3 пъти при общо 14 на брои правителства,изредили ни се след великата промяна.
цитирай
17. freeoldmen - И така, минава изборният ден,
23.05.2014 16:45
гордо обявяват, че са гласували 24.8% от избирателите, и муцуните отиващи на сладка работа в Солунската митница...пардон, Европейският парламент са обичайните заподозрени.
И какво от това?
Ако извадим мургавите братчеди, резаните карабини, гласуващи по нареждане на ходжата и обикновените идиоти, нямащи понятие защо гласоподават, ще останете 5-6% партийно осъзнати, легитимиращи партии, които останалите 75% ненавиждат от дъното на душата си.
Дано да сте доволни в неделя вечер...
цитирай
18. vencivaleri1951 - Най вероятно пак ще останеш без човек/този път в Европарламента/
23.05.2014 19:32
но не там е въпросът.Не ти и съчувствам:)
Просто умът не ми побира как можещи, интелегентни и независими хора да идеализират негодник като Костов. Може би зарад мита, че е "противник " на Русия.
Че не пуснал самолетите и по време на Югославската трагедия. Пълни глупости. Смяташ ли , че можеше да ги спре. На Русия и трябваше алиби да не се намеси/ И слаба беше и с подкупна администрация, и с пиян нон-стоп президент/ и Костов и го даде.
Бил против енергопроектие. Глупости. Те ще станат и който го отрича не мисли. Имаше обаче ниши които си бяха печеливши и наши. Костов ги продаде на руснаците за жълти стотинки- Рафинерията и Петрол. Мобилтел. Това всичко е в руски ръце. А е сигурност и много пари. Като сложим газта и ядреното гориво какво става?
Сега говори за санкции и проче. Хайде ми кажи какво правим като откажем газта, ядрените им касети/не може да се заменят без реконструкция/която рашките трябва да разрешат/ , без рафинериятау без Петрол...Той не е глупав човек Напротив ерудиран и знаещ е. Знае, че е невъзможно/сам има вина за пълната обвързаност/ и говори глупости. Хайде кажи едно нещо което да направи като хората имайки пълната власт в страната каквато друг след 10ти не е имал.
цитирай
19. alexs - Аз от 25 години нямам представител в ...
23.05.2014 20:09
Аз от 25 години нямам представител в парламента! Всичките крадат и ни предават! трябва ли да изброявам всяко от 14 -теправителства през тези 25 години колко зулуми е направило!
А Иван Костов свърши мръсната работа по приватизацията за да остане БСП чиста и бе вкаран от другаря Андрей Луканов
http://alexs.blog.bg/politika/2013/08/04/kostov-e-chovek-na-lukanov.1136397
Абе кога ще имаме политици като Виктор Орбан защото той свърши работи които българските политици не искат да свършат за България затова ще печели мандат след мандат и той е десен ама за разлика от българските десни или не остави банките и монополите безконтролно да разграбват .......нашите управници само гледат да вземат комисионните да им са пълни джобовете да имат швейцарски сметки яхти самолети ......
цитирай
20. karaiany - "Народ, който избира кору...
24.05.2014 03:48
"Народ, който избира корумпирани самозванци, крадци и престъпници не е жертва. Съучастник е! "
Джордж Оруел
цитирай
21. kordon - до поклонниците на Иван Костов
24.07.2014 15:52
Аз имам някои въпроси относно политическото поведение на г-н Иван Костов, които бих искал да задам на онези негови адепти, които го възприемат почти като идол. Защо, дами и господа, почитатели на Командира, докато той бе на власт не предприе мерки да бъдат отворени досиетата на служителите и доносниците от Държавна сигурност и военното разузнаване, работещи не в услуга на българския народ, а на една партия и на Съветския съюз? Защо г-н Костов не започна поне някакъв вид лустрация на тези подривни елементи, които по всякакъв начин спъваха и продължават да спъват нормалното политическо и икономическо развитие на България и се явяват основна пречка пред нейното благоденствие? Защо по времето на г-н Костов не бяха осъдени виновните за фалита на десетки банки, както и кредитните милионери, които ограбиха спестяванията на българския народ? Защо при управлението на Иван Костов не бяха съдени престъпниците от предишния тоталитарен режим? Защо приватизацията, извършена от правителството на г-н Костов, буквално подари огромна част от националното богатство под формата на предприятия именно на онези червени мафиоти и агенти на ДС, които преди това бяха откраднали парите на народа от фалиралите банки? Защо по този начин г-н Костов им предостави най-важните икономически лостове и спомогна за тяхното финансово укрепване? Защо позволи те да се настанят в стратегически отрасли, да придобият огромни капитали, власт и влияние и опирайки се на тази база да получат възможност да оказват негативно въздействие върху всички сфери на обществения живот?

Всъщност аз не се нуждая от вашия отговор, а просто искам да провокирам някакви мисловни процеси у хората, които приемат г-н Костов като икона, която не подлежи на критики. Може би най-ясно, макар и лаконично, отговори на този въпрос, зададен му от мен, г-н Евгени Михайлов, който изрече присъдата: „Костов не пожела да се отворят досиетата за да може да държи в подчинение КАДРИТЕ, които назначаваше и използваше, и за които самият той имаше неограничена информация. Но най-вече, защото той е най-добрия продукт, който обслуж(ва)и тази система”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469655
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол