Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.05.2014 19:08 - Евроизбори – между смеха и трагедията
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 10398 Коментари: 16 Гласове:
26

Последна промяна: 27.05.2014 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageНаистина е смешно. Смешно е, как така се получи, че електоратът на БСП изпрати на първо място 15-тия в листата на партията си, някой си Момчил Неков. Ясно е, че причина за това е самата бюлетина, която се стори кошмарно сложна за някои избиратели, които объркани от наличието на две колонки –една за партии и коалиции и друга за преференциален вот, взеха, че отметнаха 15 и на двете места. За по сигурно! За всеки случай! И за да не вземат да объркат нещо!

Единственото, което объркаха, бяха сметките на любимата си партия, която е ясно, че бе сложила онзи Момчил само за пълнеж на едно неизбираемо място. Сега обаче ще бъде интересно, дали пълнежа, ще отиде в Брюксел, за да си седне на мястото или ще се откаже, притиснат от вътрешнопартийни повели. Така ще се види дали БСП всъщност зачита волята на своите избиратели или пък не ги бръсне за сливи, така както нейният лидер, на когото значението на думата "оставка" убягва все повече след всеки пореден загубен избор.

Покрай тия избори обаче лъсна една съвсем не смешна истина. Истина, която някои от нас си знаеха отпреди, но която днес получи своето доказателство с елементарните обърквания около преференциалния вот. Стана ясно, че голяма част от българския избирател е необразована, незаинтересована от ставащото в страната и, с извинение, проста. Защото, ако в тъмните стаички пускаха обучени шимпанзета, вместо хора, те със същият успех щяха да отбележат двете 15-ки, после да пуснат листчето в урната и накрая да получат бананчето си. Елементарно, нали?! Така можем да минем и без хора.

Наличието на огромен брой граждани, които гласуват като маймунки обаче ерозира и компрометира непрекъснато идеята за демокрация в страната – нещо което можем да видим на всички избори, когато различни популисти и откровени антидемократи обират техния вот. Недопустимо е хора, които не знаят, какво правят, когато драскат по бюлетината сякаш върху детско блокче, да определят бъдещето на страната и на всички нас. Тези хора явно не могат да използват правото си информирано и съзнателно, което прави това право опасно за цялото общество.

Единственият начин да бъдат парирани и обезсилени тези гласове е от тук нататък да вървим към едно усложняване на бюлетината за всички видове избори, като може преференциите да бъдат разширени, а номерата на партиите и коалициите бъдат премахнати. Валидността й може да бъде удостоверена, например, само след правилно попълване на малък текст на дъното й с въпроси, от сорта на „кой е президентът на Републиката в момента”, „кой е министър-председателя”, „коя/кои партии в участват в правителството”, „кой е лидерът на партията, за която гласувате” и т.н. Така всеки, който не се справи с бюлетината, ще покаже, че не е способен да вземе осмислен избор и не може да решава съдбата на всички нас.

Звучи смешно, ама всъщност ситуацията е доста тъжна...

image




Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. podvodni - А най-добре ще бъде, гласът да бъде ...
27.05.2014 19:19
А най-добре ще бъде, гласът да бъде приет за редовен ако гласуващият изчисли радиалният диаметър на тангенциалното сеченение на петостенен шестоъгълник.
И то в долният десен ъгъл на кръгла бюлетина.
цитирай
2. mamkamu - :)))
27.05.2014 19:42
podvodni написа:
А най-добре ще бъде, гласът да бъде приет за редовен ако гласуващият изчисли радиалният диаметър на тангенциалното сеченение на петостенен шестоъгълник.
И то в долният десен ъгъл на кръгла бюлетина.


Е тогава право на глас ще имат ти и още 100 души макс в цялата страна :)
цитирай
3. mamkamu - :)
27.05.2014 19:45
aveboko написа:
Намирам те за простичък, но не и за простак, какъвто смятам, че са всички онези
гласували за 15-тия номер или за всички онези, чакащи Номер 1 измежду тиквоподобните, да изведе България на нивото на живота от времето на Правешкия хитрец...
Като избрах измежду всички простовати, номинирах те за най-малкото зло...Не, че си Пътят и истината, а понеже си най-малко значимото зло, мамка ти...


Това е наистина добре. Можеше и да е по-зле :) Направо съм ти задължен...
цитирай
4. blackpredator - Еееее,
27.05.2014 20:33
поздрави за преференцията!
Оная от предния ти постинг. :)
цитирай
5. mamkamu - :)
27.05.2014 21:16
blackpredator написа:
Еееее,
поздрави за преференцията!
Оная от предния ти постинг. :)


Благодаря :) Преференцията си е жива форма на демокрация за оня, който знае какво прави в тъмната стаичка :)
цитирай
6. usandthem - Кой казва, че БСП не може да носи радост на народа !?
27.05.2014 22:45
Момчил Неков - ти си Избрания ! Ти разби червената Матрица и съкрати Курумбашев на Курбашев. Той баш си го търсеше, та чак напусна парламента. Завалията ще си остане на едни ВЕИ-та. Шифърът на Неков - 15-15 ! :). Народът се произнесе - Неков президент на ПЕС ! И ся си представете Момчилчо в Брюксел ! Върти се ,цъка с език и си бърка в носа. Мартин Шулц в недоумение пита Станишев - Серж, къф е тоя, бе ?! А Серж срамежливо отвръща - а, това е момчето, което ме победи на евроизборите !! Прайслес !!! 15 лалета, 15-ти ред , и мястото заето от младия юнак напет ! :)
цитирай
7. getmans1 - mamkamu, видиш ли феномена „15“, уби и тъжната истина на статията ти?!
28.05.2014 10:24
Еба си, явно проблема ни не са само неграмотните ни сънародници!

цитирай
8. apostapostoloff - Като маймунки, като безмозъчни маймунки,
28.05.2014 10:43
гласуват САМО избирателите на БСП.
цитирай
9. анонимен - С тия изисквания ще окапе половината електорат,
28.05.2014 10:54
мисля, че ще държат до последно народът - тъп, необразован и нехаен, да може да бъде воден за повода като добиче. А мозъците и кръвта и младостта на България ще изтичат навън.
цитирай
10. theeconomist - А най - хубавото предстои!
28.05.2014 11:14
С'я к'ат се прегърнат стари и нови демократи, все антикомунисти / въпреки червените им родилни петна /.....и До едрото добро същество, като застане още едно, тогава ще настъпи такъв живот, че само ще си викате "ДАНО"! :-)))

us, а този ще си бърка в носа срещу 9 бона в ойро...от нашите вноски. През това време Томислав Дончев ще твори история!
цитирай
11. kbalenciaga - Представителите на ССК бива ли отново и отново да показвате колко сте прости?
28.05.2014 11:26
Да показвате колко много са ви промили мозъците?
За кой ли път, такива като автора на тази тема ги манипулират и залъгват като безмозъчни маймунки?!

Първо, колко пъти да ви казвам че ВСИЧКО свързано с политиката в България се случва по предварителен сценарий, ръководен от българските Червени олигарси, които като слуги на управляващите в ЕС, изпълняват всичко под диктата им???

Толкова ли е трудно да разберете това?
Чак до толкова ли сте се опростачили, че не разбирате?

Всичко се прави предварително по сложни схеми, коя партия колко гласове да вземе, кой политик какво да говори после.

Първо как масово всички медии ви зомбираха с "безпристрастното" отразяване на купуването на гласове!?
МАСОВО заливаха с такава "информация", и отвлякоха вниманието ви от СЪЩЕСТВЕНОТО - КОЙТО БРОЙ БЮЛЕТИНИТЕ, ТОЙ РАЗПРЕДЕЛЯ ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

Разбрахте ли бе кухи кратуни???

Така и ви измамиха, след това нагласяване на резултатите, излиза, че най-големите измамници сред социологическите агенции са прогнозирали най-точно!
А истината е, че са им дали предварително данните, от тези които броят бюлетините!
И така вие вече още повече вярвате на най-големите измамници от социологически агенции!
Така те ще участват активно във формирането на вашето мнение!
Разбирате ли какво ви пиша, бе безмозъчни маймунки???
цитирай
12. bumerang - по-лесно е
28.05.2014 12:16
podvodni написа:
А най-добре ще бъде, гласът да бъде приет за редовен ако гласуващият изчисли радиалният диаметър на тангенциалното сеченение на петостенен шестоъгълник.
И то в долният десен ъгъл на кръгла бюлетина.


И защо тази промяна? Нали винаги сме правили изчисленията в долния среден ъгъл?
цитирай
13. jeremy231 - Здрасти, Юри!
28.05.2014 12:27
Тия взеха приза за "групов тупан на годината". Бълбукчо дава добра идея. Всеки, който знае формулата, ще е в състояние да направи правилен избор. Съдейки по описанието на нещото, няма да го бъде сред избирателите. Поне що се отнася до фундаменталното объркване на геометрията и стереометрията. Бълбукчо, за в бъдеще използвай сложния и неразбираем термин "параболичен хиперболоид". Има го в дескриптивната геометрия.
цитирай
14. merlin68 - Хе, хе,
28.05.2014 15:53
това наистина е смешно:) И много е интересно дали в БСП ще изнаглеят да променят макар и неволния вот на лектората си.
Иначе, както и сам казваш после следва трагичната част - връщаме ли се в развитието си към маймуната? Не мисля, че трябва на база този пример да правим кардинални заключения за интелигентността на българина. Както вече се разбра избирателната активност не е много висока, което е признак за липсата на интерес в българите към тези (а май и не само тези) избори. Въпреки всичките приказки за мажоритарни, преференциални и прочие вотове, до урните основно ходят хора който твърдо си стоят зад една или друга партия, както и хора на които са им платили да гласуват по определен начин. Повечето от тези хора не са следили предизборните изяви, нито пък инструкциите как да гласуват и до известна степен това оправдава куриозния факт с БСП. Ето аз например се имам за сравнително интелигентен човек, но може би бих допуснал същата грешка ако бях решил да гласувам. Просто въобще не съм чел, гледал или слушал нищо във връзка с агитацията и начина на гласуване в тези избори, и ако в последния момент ми бе щукнало да гласувам, също бих могъл да се объркам. Но на мен въобще не ми щукна да гласувам:) И знаеш ли, че въобще не ми пука колко интелигентни или прости са тези дето изпратиха някакви наши партийци в Брюксел, маймуни да бяха гласували все тая. Защото който и да е, от която и да е партия от представените да отиде там, все е тая. Маскари са до един и в това съм солидарен с моя велик съгражданин А. Константинов.
Що се отнася до предложението ти за предизборен тест лишаващ глупаците от право на вот, то какво да ти кажа - утопията не е от вчера:) Виж ако намериш начин да закараш интелигентните пред урните (ама не като Бай Тошо с музика, цветя и задължително), е тогава си направо за патент.
цитирай
15. mglishev - Преферирам БСП да беше забранена,
28.05.2014 16:45
но и Момчил Некой си пред Станишев е добро начало. Дължа 34 000 кебапчета :)
цитирай
16. apostapostoloff - На бесерастите пак им го
28.05.2014 17:50
натутурузиха. Днес джагалите им биха дузпата. Те ти, булка, Спасов ден...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9470352
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол