Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.07.2014 20:51 - Оставката на Орешарски – няколкоседмична радост и после отново мъка
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8725 Коментари: 13 Гласове:
39

Последна промяна: 24.07.2014 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageОставката най сетне е подадена. Оставката най-сетне е приета! Тази радостна новина полетя над градчета и селца, над полета и горици, из чаршии и сокаци, по седенки и кръчмета, сред кибици и умници. Да, сърцето ти се разтуптява някак лудо, като чуеш, че правителството на задкулисието си отива. Правителството на олигарсите и мафията, на червените феодали и туркосините обръчи, на Доган и Станишев, на Прасчо и Мама Праска, на контра гражданите и контра човеците. Едно такова радостно му става на човек. Леко! Профирно. Замаяно. Душата му се изпълва с цялата благодат на света. Полита и тя нагоре към райските порти на човешкия екстаз. Нагоре, както новината за една подадена оставка… Над градчета и селца, над полета и гор...

Да, оставката ще е последвана от няколкоседмична радост и после пак всички ние ще се потопим в скръбта, която всяко правителство през последните 70 години ни причинява. И граждани и антиграждани, и земеделци, и държавни служители, и миньори, и всички останали, които по стечение на обстоятелствата населяват околната територия наречена, кой знае защо, с древноримската дума „република”. Т.е. “res publica” - „обществено дело”.

През изминалите години обаче, след падането на тоталитарния режим, когато получихме възможност сами да избираме управниците си, те методично и целенасочено ни демонстрираха, че „res publica”-та не е техен приоритет и че отдавна е по-подходящо да прекръстим държавното си устройство на „res mafia”.

Ние не се уморихме да изпращаме всяко правителство с радост и да очакваме всяко следващо с надежда. Като някакви полуразумни същества, които не могат да се поучават от грешките си. Един път, втори път, трети път, четвърти път... Търсехме месии, вярвахме на невъзможни обещания, прегръщахме откровени мерзавци, и винаги избирахме тези, които ни „гарантираха” вдигане на заплатите и намаление на тока, а не онези, които ни казваха истината, че трябва да се хванем в ръце и да работим здравата. Спомнете си само предлаганата от десницата „шокова терапия” в началото на 90-те и как тя не се случи, защото средният български избирател се уплаши от това. Заради този пръв избор последва една бавна и мъчителна дългогодишна агония на цялата държава, която продължава и до днес.

Или пък може би просто не сме в състояние, да излъчим достойни свои представители, които да ни управляват, защото... просто, нацията ни няма вече моралният и интелектуален капацитет за това. Т.е. по-просто казано, какъвто народът, такива и управляващите му. Затова и нивото на политическият ни живот пада до махленско такова – нещо, което напълно отговаря на потребностите на средния български избирател. Последните години можем да видим, как българската политика, заприличва все повече на някаква латиноамериканска сапунка, в която сблъсъците са основани на личностни антипатии, драми, сръдни, обиди, отмъщения, тръшкания и прочее атрибути на всеки един нашумял бразилски сериал, че и на съседната детска градина. Отчайващото е, че ние до такава степен сме им свикнали, че маймунджилъците им вече не ни правят впечатление. Сблъсъците на идеи, светогледи и концепции в българската политика не се случват, защото просто никой не се интересува от това. И политици и електорат. Спомнете си само покойните Петър Дертлиев и Стефан Савов и ги сложете до днешните Сергей Станишев и Бойко Борисов. Последните са някакви смешници, нали? Или поне клоуни?

Може би най-стряскащият елемент от целия този цирк е, че днешните български политици не притежават онзи възрожденски стремеж, който караше техните предшественици от преди век и кусур да водят новоосвободената ориенталска държава по пътя на модернизацията и европеизацията. Да побутват заспалият народ към достиженията на цивилизования свят, а не към навиците на Изтока, нещо което последното, че и много предшестващи правителства, отказаха да вършат. Още по-стряскащото е, че днес, 130 години след това отново стоим пред тази изкуствено създадена дилема: Изток или Запад.

Така с поредна радост изпращаме поредно провалило се правителство и според теорията на вероятностите и на базата отминалите години нищо хубаво не ни чака и за в бъдеще. И заради „мъдрите” избиратели, и заради „честните” политици.

А и тук нито дясното е дясно, нито лявото ляво. Единствените, които имат някаква визия за бъдещето на страната се оказа, че са си държали парите в „банката на мафията“, докато убедително ни разказваха, колко лоша е тази банка и цялата продажна клика около нея. Айде стига! Аз може и да съм тъмносин, ама доматите не ги ям с колците.

За другите „десни“, които се канят да управляват отново с едно политическо недоразумение начело, въобще не ми се говори, защото отново ще ме налегне мъка, още преди да съм се нарадвал на оставката.

Ако тръгна да говоря за левите пък, мъката направо ще премине в сълзи… Или за т.нар. „националисти“ с откровен психопат начело. Или за платената партия на един бивш журналист с чист селяшки манталитет… Или… Въобще много са заплашилите ни, че ще ни управляват и знам, че все някой от тях ще си изпълни обещанието, от което не ми става никак добре.

За това ще се отдам на радостта си в този наистина хубав ден за тежко болната българска демокрация, когато едно правителство, опитало се да се изгаври с мислещите си граждани пое към небитието.

Юрий Александров

Статията е публикувана в Гледам

image




Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dilanboben - Горе долу е така.
24.07.2014 23:21
Горе долу е така.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Ти ставаш емигрант
25.07.2014 09:05
"Тъмно син" емигрант
Аз пък съм тъмно червен такъв
Вчера гледах мача на ЦСКА в молдова и се усетих , че от световното не съм гледал български канал. Гледамруски и френски, а когато съм на вилата и сръбски//тези езици поназвайвам/ Български не.
Не чета вестници. Имам абонамент зарад баща ми, но не ги отварям.
Случайно или не и книга на български не помня от кога не съм чел.
Сега отивам за известно време на вилата-там български не се говори/ трънска околия:)/, после в Несебър-и там български не се говори.
После ще гласувам...Може да се каже, че само един не ме е излъгал от тези закоито съм гласувал/Няма да казвам името му, защото ще подскочиш/ Вярвай ми , че ако някой сега ми предложи пари/не е важно колко са-левче да е, половин левче.../ ще гласувам занего. Поне да знам, че не съм се излъгал, а спечелил нещо
цитирай
3. haralanov - Споделям на 100% написаното...
25.07.2014 12:20
Нямам никакви, ама никакви илюзии за някакво ,,оправяне" или за нормално бъдеще тук в България!!!Толкова е зле,че само с радикални и смели действия може да се излезе от тоталната криза в която се намираме!!!Такива радикални действия обаче няма как да бъдат проведени!!!Български Пиночет е невъзможен!Който има възможност-да емигрира!Който няма-да се мъчи,ядосва и да мре!!!
цитирай
4. анонимен - Слагам ти плюс за опита да разсъж...
25.07.2014 12:37
Слагам ти плюс за опита да разсъждаваш и ще добавя само, че всеки има правото да се заблуждава по свой начин.
В България активните хора са вече толкова малко, че държавата не може да функционира нормално. Моята фирма за около 6 години сви оборота си с почти 60 % просто защото няма потребители на услуги. Голяма агитация падна да се "реализират" навън и те се реализираха. Нещата са вече необратими. И ако все още вярваш в неолиберални теории и смяташ, че някакви реформи в тая посока ще доведат до подобряване на ситуацията, значи си неспасяем.
цитирай
5. tomich - Това е пародоксалната урука - ди...
25.07.2014 12:57
Това е пародоксалната урука - диафрагмата да генерира мислите...
цитирай
6. ko642 - Според мен, всичко това което оп...
25.07.2014 18:06
Според мен, всичко това което описваш е следствие от манатлитета да се чака някой да ни оправи (леви, десни, царя, Бойко ...). Т.е. болшинството е пасивно и някой завлия се къса да оправя.
Реалността обаче е че оправящия го оправя същото това болшинство само че, 'отзаде'. И така ще бъде докато е тази пасивност. И не е само ходене и гласуване през няколко години а протести, генериране и налагане на идеи. Съпротива срешу закони които са в полза на мафията, искане за тълкуване и обясняване на закони и т.н.
Поздрави!
цитирай
7. mamkamu - :)
25.07.2014 19:42
dilanboben написа:
Горе долу е така.


Знам. Не може напълно да е така :)
цитирай
8. mamkamu - :)
25.07.2014 22:22
vencivaleri1951 написа:
Ти ставаш емигрант
"Тъмно син" емигрант
Аз пък съм тъмно червен такъв
Вчера гледах мача на ЦСКА в молдова и се усетих , че от световното не съм гледал български канал. Гледамруски и френски, а когато съм на вилата и сръбски//тези езици поназвайвам/ Български не.
Не чета вестници. Имам абонамент зарад баща ми, но не ги отварям.
Случайно или не и книга на български не помня от кога не съм чел.
Сега отивам за известно време на вилата-там български не се говори/ трънска околия:)/, после в Несебър-и там български не се говори.
После ще гласувам...Може да се каже, че само един не ме е излъгал от тези закоито съм гласувал/Няма да казвам името му, защото ще подскочиш/ Вярвай ми , че ако някой сега ми предложи пари/не е важно колко са-левче да е, половин левче.../ ще гласувам занего. Поне да знам, че не съм се излъгал, а спечелил нещо


Напоследък чета на руски, защото имат страхотни безплатни електронни библиотеки и литературата, която ми трябва я намирам там. И на западни и на източни автори :) Тук са светлинни години пред нас. През телевизора гледам, главно документални филми, които естествено не ги пускат по българските жълти телевизии. Иначе би трябвало, ако тъмно червените и тъмно сините са недоволни, то държавата да върви напред :))) Ама не :)
цитирай
9. mamkamu - .
26.07.2014 21:31
haralanov написа:
Нямам никакви, ама никакви илюзии за някакво ,,оправяне" или за нормално бъдеще тук в България!!!Толкова е зле,че само с радикални и смели действия може да се излезе от тоталната криза в която се намираме!!!Такива радикални действия обаче няма как да бъдат проведени!!!Български Пиночет е невъзможен!Който има възможност-да емигрира!Който няма-да се мъчи,ядосва и да мре!!!


Минчо, знам, че и ти мислиш като мен...
цитирай
10. mamkamu - .
26.07.2014 21:33
kushel написа:
Слагам ти плюс за опита да разсъждаваш и ще добавя само, че всеки има правото да се заблуждава по свой начин.
В България активните хора са вече толкова малко, че държавата не може да функционира нормално. Моята фирма за около 6 години сви оборота си с почти 60 % просто защото няма потребители на услуги. Голяма агитация падна да се "реализират" навън и те се реализираха. Нещата са вече необратими. И ако все още вярваш в неолиберални теории и смяташ, че някакви реформи в тая посока ще доведат до подобряване на ситуацията, значи си неспасяем.


Не е само поради липса на активни хора. В мозъкът също е причината...
цитирай
11. mamkamu - .
26.07.2014 21:34
tomich написа:
Това е пародоксалната урука - диафрагмата да генерира мислите...


Да. За съжаление не е парадоксална. Просто нямаме качествен елит, който да насажда светогледа си сред неуките и чалгаджийте... До пример опират нещата.
цитирай
12. mamkamu - .
26.07.2014 21:35
ko642 написа:
Според мен, всичко това което описваш е следствие от манатлитета да се чака някой да ни оправи (леви, десни, царя, Бойко ...). Т.е. болшинството е пасивно и някой завлия се къса да оправя.
Реалността обаче е че оправящия го оправя същото това болшинство само че, 'отзаде'. И така ще бъде докато е тази пасивност. И не е само ходене и гласуване през няколко години а протести, генериране и налагане на идеи. Съпротива срешу закони които са в полза на мафията, искане за тълкуване и обясняване на закони и т.н.
Поздрави!


Напълно съм съгласен!
цитирай
13. alexs - И какво като е подало оставка раз...
27.07.2014 19:53
И какво като е подало оставка разграбването и унищожението на България се очертава да продължи все още има за крадене има и българи за стригане! Оправия има само с революциия или преврат! ЗАщото тези които ограбиха България и държат парите им е добре така и няма да допуснат с избори да им се отнеме властта защото благодарение на властта те ни ограбват и властта ги пази от правосъдие....
А дали са ГЕРБ или БСП няма да има голяма разлика докато не се премахне мутроолигархичната система....ако не сменим системата сме обречени да изчезнем като държава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469056
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол