Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.09.2015 12:45 - Гласуването трябва да бъде усложнено
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 8835 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 29.09.2015 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Последните дни много взе да се говори, колко щяла да бъде усложнена процедурата по гласуване на предстоящите местни избори плюс референдум. И това се повтаря и потретва от медии, „експерти“ и политици, които от много отдавна ни е омръзнало да гледаме, слушаме и четем. Всичките те вкупом са притеснени от факта, че на 25-ти октомври многото бюлетини и различните действия по тях ще затруднят българския избирател. Изказват се и мнения, че изборите ще се проточат до късно вечерта, защото ще се увеличи времето, което всеки гражданин ще прекара в тъмната стаичка.

Тези притеснения могат да значат само едно– българският „елит“ няма никакво доверие в интелигентността на българския народ и в способността на редовия гласоподавател да постави хиксче или чавка на 4-5-6 определени места за определено кратко време.

И е прав. На последните парламентарни избори недействителните бюлетини бяха над 218 000 от общо 3 500 000, което прави грешна всяка 16-та пусната в урните. За такива елементарни избори, каквито бяха тогавашните, това си е една отчайваща цифра, която през октомври може да се удвои, утрои или дори учетвори.

Затова „експертите” предлагат да се вървяло към опростяване на начина за гласуване, за да може да бъдат избегнати пречките пред хората да дадат реално гласа си, за тази политическа формация, която предпочитат.

Тук обаче, телевизионните знаменитости грешат. Не към опростяване на изборите трябва да се върви, а към тяхното усложняване. Попълването на бюлетините трябва да се превърне в един вид тест, който да отсее онези от избирателите, които се явяват пред урните водени от всякакви други подбуди, но не и от истинска заинтересованост от това, кой ще ги управлява през следващия мандат на местно или национално ниво.

Защото нали не си представяте, че човек, който се затруднява, къде да постави чавки в 4 или 5 бюлетини в тъмната стаичка, е способен да направи осмислен и осъзнат избор за това, кой ще го управлява? Отвратително и нечестно към хората, които искрено са загрижени за бъдещето на страната си е такива екземпляри да бъдат допускани до всякакъв вид избори. Обикновено (но не само) те са хората, които продават гласовете си срещу пари, кебапчета или просто срещу измамни обещания за едно по-добро и светло бъдеще.

Създаването на по-сложни за попълване бюлетини е начинът, чрез който да се освободим от тежкото робство на неуките, които от години сляпо налагат фалшиви политици за водачи на тази страна, без дори да осъзнават, какво правят. Ние явно вече сме свикнали с политическата ни действителност, но, я се напънете, да погледнете като един страничен наблюдател на политическия живот в България! Ако успеете да надхвърлите рутината и системните наслоявания, ще прозрете гротеската - държава по чиито върхове от много години са накацали бивши и настоящи престъпници, неграмотни спортисти, явни психопати, нагли алкохолици, гневни наркомани, селски хитреци, комунистически и настоящи ченгета. Повечето, естествено, ходещи и говорещи карикатури. Сигурно тогава ще се запитате „Как стигнахме до тук?”, „Как въобще позволихме, да считаме целият този панаир за нещо съвсем нормално?”.

За да прекъснем целия този фарс е наложително изборно усложняване до дупка. Дори може да се премине към една крайна и екзотична мярка, като на всяка бюлетина да бъде предложен един ужасно елементарен кратък политически тест от три въпроса, напечатан в различни варианти естествено, за да не се наизустяват механично отговорите. Бюлетините без верни отговори автоматично ще се считат за невалидни. Ето пример:

1. Каква е формата на управление на България според нейната конституция?
а) министерска република б) парламентарна република в) бананова република г) парламентарна монархия

2. Името на настоящия държавен глава на България е:
а) Бойко Борисов б) Георги Първанов в) Росен Плевнелиев г) Ханко Брат

3. Изпълнителната власт в държавата се осъществява от:
а) Общински съвет б) Народно събрание в) Мешере г) Министерски съвет

Нали не мислите, че този, който не може да отговори правилно на горните въпроси има някакво морално право да решава бъдещето на България и на всички нас?

Юрий Александров
http://mamkamu.blog.bg/ http://gledam.blogspot.bg/



Гласувай:
13



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
29.09.2015 12:59
Абсолютно подкрепям тази твоя идея, защото в нея има много здрав смисъл!
цитирай
2. kbalenciaga - Поредното отклоняване на Фокуса от това, което е важно
29.09.2015 13:32

към маловажното + опит за манипулиране.

Не хората, които продават гласа си на "Изборите" за някой лев са виновни, а такива престъпници и измамници като Михаил Константинов.

И най-виновни са представителите на ССК(Столична средна класа) умни, образовани, начетени.
Които се продават така, както техните родители преди са се продавали на БКП и ДС агентите, а те сега на Запада.
Продават се за скъпи жилища, лъскави коли, маркови напитки, отбрани мезета.
Тотално дезинформират българското общество по заповедите на своите господари Червените олигарси, като играят ЗАЕДНО в Цирка, едните като сини/Западнофили, другите като червени/Путинофили!
И в същото време най-нагло сочат с пръст бедните българи и цигани за главни виновници.
Просто е Абсурдно!

Аз съм от тези, които не могат да отговорят на по горните въпроси.

По т.1, РЕАЛНАТА форма на управление на България е робовладелско-феодална-псевдо капиталистическа държава.

По т.2, как е възможно някой да смята, че Палячото Росен Плевнелиев може да е държавен глава, дори и в ученическа пиеса?

По т.3 Изпълнителната власт в България се осъществява САМО И ЕДИНСТВЕНО от най-верните слуги на Червената олигархия!
Мутри, ченгета от ДС, доносници, и подобна Измет.

А законодателната власт в България се изпълнява от зелен и червен флумастери.

Изобщо...
цитирай
3. mamkamu - .
29.09.2015 14:18
batogo написа:
!!!:))) Поздравления за постинга!
Абсолютно подкрепям тази твоя идея, защото в нея има много здрав смисъл!


Благодаря :) Идеята обаче може да се стори на някои политически некоректна, понеже още страдаме от някакъв ренесасов идеализъм според който човек е човек заради биологочната принадлежност към вида Хомо Сапиенс и оттам автоматично би трябвало да получа всички права полагащи, като на всеки член на човечеството. През животът си обаче съм се нагледал на такива екземпляри, които само на външен вид приличат на човеци, а всъщност не са :)

Та имах предвид, че принадлежността към човешкия род би трябвало да се определя по степента на умственото развитие на идивида, а не по неговата принадлежност към биологичния вид Хомо Сапиенс. Иначе си е проява на чист расизъм да получаваш права само защото си се родил човек :))) Знам ли...
цитирай
4. mamkamu - до kbalenciaga
29.09.2015 14:33
Виж сега... За какво да пиша, си определям лично аз, а не ти. За мен може едно да е важно, а за теб друго. По принцип си пиша ей така, за развлечение и за каквото ми скимне на момента. Тъй че няма как да отклонявам вниманието към маловажното и манипулирам. Това е по присъщо на националните медии, за къкъвто, надявам се, не си мислиш, че е този блог :)

И стига вече с тая "столична средна класа", че звучиш, като развалена плоча! КАжи нещо друго :)
Иначе има логика в това, което казваш за продажниците и тук няма да споря с теб... Нагледал съм се на такива.
цитирай
5. kbalenciaga - Е как да не е блог.бг
29.09.2015 15:31
от национално значение, след като е най-голямата блог платформа в България?
А и в същото време е едно от водещите в България интернет пространства, особено що се отнася за теми като политика. Така че.
Иначе си пиши каквото си искаш. Нито имам претенции да те спирам, нито мога това.
Просто си изразявам моята гледна точка по въпроса.

В последно време много рядко пиша за ССК, да не кажа хич.
Не плочата, а по скоро Грамофона на България е развален, и нищо , и никъде да не се пише, за едни от основните участници виновни за това, България да е превърната в Гетото на Европа!
А именно никога, и никъде не се пише за тези от Столичната средна класа.
Това една от Големите теми ТАБУ!

А всъщност без тях, без ССК, Олигархията нищо не може да предприеме, да направи.
Факт!
цитирай
6. vencivaleri1951 - А защо
29.09.2015 17:38
да не развият "Нютоновия бином" или да се даде тест на МЕНСА.
Един човек един глас-това е основния стълб на демокрацията. Защото винаги има различни от нас чийто глас не щем да чуваме. И винаги ще има по богат, по образован, по красив от мен , теб...пък дори и от Бойко Борисов:) И по твоята логика ще смята, че вотът ти е вреден защото например не си в час за озоновия слой или "Черните дупки" , и това те прави излишен човек. Точно така, излишни наричаш тези хора на които ти се иска да попречиш да гласуваш. Защото са например неграмотни. Друг ще рече защото са католици, трети евреи...Знаеш го печалното признание на онзи свещеник когато дошли за него...

Аз съм сигурен че ти ще дадеш вота си за електронното гласуване с надеждата, че ще пуснат гласеца си повече твои съмишленици които ги мързи да дигнат задниците си да отидат до секцията. Те повече ли мислят за съдбините наши? Не мислиш обаче колко по лесно става за контролиране вота. Имам честа 7 колеги да работят за мен. С различни политически пристрастия са и често спорим...по скоро спорехме и се карахме дори. Е ако съм гадняр който не търпи различни. Смяташ ли , че ще ми е трудно да накарам всеки от тях да гласува пред мен както аз искам.
Ти се бориш и ежиш със следствието...Тези които опорочават наистина вота ще попълнят теста ти...или ще им "подскажат". Тези срещу които се бориш са жертвите и не ти прави чест
цитирай
7. mamkamu - до vencivaleri1951
29.09.2015 19:29
Виждам, че не схващаш точно логиката :) Добре знам, че е гадно да разделяме хората по разни признаци и тук не става дума за това, а за някакъв елементарен вид компетентност. Все пък е странно хора, които нямат представа, за какво става дума, да цвъкат разни хиксчета и чавки, както им падне по бюлетините и от това да зависи твоето бъдеще. Тук дори не става дума за образование.

Що се отнася до това, как ще гласувам на референдума, как така ти си сигурен, какво ще отметна, след като аз още не съм ?! Добре отчитам минусите, които ти споменаваш...
цитирай
8. getmans1 - mamkamu - опасявам се, че е възможно да се повторя щото и друг път ...
30.09.2015 01:08
... си отварял тази тема. Тогава бях за образователния ценз но като се замислих се отказах от тази идея макар, че има хляб в нея, за един изборен цикъл ще премахнем /официално де/ неграмотността.

Вече на тази тема даже не ми се мисли знаейки, че по нашите дължини всички знаем поне за още един начин как да „нагласим“ котката.:)))

Каквото и да се измисли все ще е напразно, при това МВР, Прокуратура съд и служби като държава сме не като пробита кофа а направо като решето и то, прокъсано за съжаление!

п.п. Не се сърди на Венци, той всичко за всички знае, даже утре ще знае какво си сънувал нощес. :)
цитирай
9. gosho568 - Ако, успеят да въведат електрон...
30.09.2015 01:16
Ако, успеят да въведат електронното гласуване, всичко ще се опрости - и за нас, и най-вече за тях!?!?! Поздрави! ;)))
цитирай
10. injir - Предполагаеми отговори. 1. Бан...
30.09.2015 05:58
Предполагаеми отговори. 1. Бананова република, щото имаме банани. 2. Държавен глава - Ханко Брат и всички негови братя. 3. Изпълнителна власт - Мешерето , та всички да са весели.
цитирай
11. minevv - da
30.09.2015 08:59
da
цитирай
12. mamkamu - до getmans1
01.10.2015 09:10
Да, споменавал съм нещо подобно...
И да, някои неща трябва да се променят из основи. Например, както в Грузия за един ден смениха цялата полиция и назначиха нови хора... Но това тук не може да стане, едно че полицаи, престъпност и власт са се увъртели като свински черва едни с други, друго че няма политик с топки, който до извърши подобна реформа.
цитирай
13. mamkamu - .
01.10.2015 09:17
gosho568 написа:
Ако, успеят да въведат електронното гласуване, всичко ще се опрости - и за нас, и най-вече за тях!?!?! Поздрави! ;)))


Да, електронното гласуване има своите плюсове, но и минуси. Трябва някой ден да седна да си ги напиша на едно листче, та да си прочистя мозъка от пристрастия и агитационни облъчвания и да взема решение "за" или "против" :)
цитирай
14. mamkamu - :)
01.10.2015 09:19
injir написа:
Предполагаеми отговори. 1. Бананова република, щото имаме банани. 2. Държавен глава - Ханко Брат и всички негови братя. 3. Изпълнителна власт - Мешерето , та всички да са весели.


И най-вече весели! Получаваш от раз правото да гласуваш :)
цитирай
15. mamkamu - :)
01.10.2015 09:20
minevv написа:
da


Ми да де :)
цитирай
16. syrmaepon - Не ме е страх от грамотността на гласуващия, а от грамотността на проверяващия )))
01.10.2015 10:43
injir написа:
Предполагаеми отговори. 1. Бананова република, щото имаме банани. 2. Държавен глава - Ханко Брат и всички негови братя. 3. Изпълнителна власт - Мешерето , та всички да са весели.


Някои въпроси имат няколко верни отговора )))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9469175
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол