Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2023 09:52 - Политическите резултати. Анализ
Автор: georgealeksandrov Категория: Политика   
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.10.2023 10:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                             Здравейте,
днес ще ви занимая с малко анализ на политическите избори. Те протекоха на две нива - за София и национално. По отношение на София голямата новина е, че Васил Терзиев на първо място с несломима преднина, а Ваня Григорова е на балотаж. Хекимят не стигна балотажа. независимо дали харесвам първите двама кандидати ще кажа - да им е честито. Терзиев е следващият кмет и макар да съм със съмнения в почтеността му ще го поздравя за резултата. Ваня Григорова направи невъзможен резултат вляво, който е лично постижение (общинският съвет на БСП е с 5-6 процента по-малко). Големи "щастливци" също са Радостин Василев и Комитова(Български възход), които ще се промъкнат на общинската софра, а ВМРО за пореден път заложиха на неправилния кон. За общински съветници взеха 0,9 процента при необходим 1 процент, а Контрера извади 0,4. Тъжно, но "ритащият бабички" определено не е правилният кон. Иначе те си имат своите успехи в Русе (10 процента) и Враца (7 процента).
    И все пак ППДБ нямат много поводи за радост. В следващия общински съвет те ще трябва да работят с Герб;  с БСП (Бойко ще хвърли бялата кърпа) или да разчитат на плаващите мнозинства на Синя София, ИТН и Радостин Василев. Най-вероятно сглобката ще се пренесе на местно ниво.image
Макар да остана втора синдикалистката Ваня Григорова е безспорен печеливш. Тя реализира сериозен личен политически капитал, който може да реализира в някой  ляв проект.

  В национален план Борисов минимализира щетите.
Като оставим настрана Кърджали ("дежурна" победа на ДПС) и Русе (пак БСП) почти навсякъде или печели кандидат на Герб или е на балотаж със сериозна разлика. Може би изключенията са София и Варна (във Варна "вечният" Портних води с 2-3 процента). За сметка на това в "синият" Пловдив ППДБ отнесоха шамар.
  Сред по-екзотичните имена е това на кандидата на Партия на зелените - Огнян Атанасов (25,8) в Кюстендил, който остава само на 2 процента от Паунов.Нищо повече да не направи резултата на зелените е фамозен - не само за Кюстендил, но и за страната. Досега те имаха успехи в едно от Благоевградските села и по морето. В Кюстендил обаче Паунов бе бог и цар.
  Като оставим настрана това изводите са ясни.
  1. По места има някои много успешни кметове, които са или от Герб - Димитър Николов с близо 60 процента, Живко Тодоров с близо 53 процента - или кандидати подкрепени от Герб като Ст. Владимиров с близо 80 процента. Трябва да отчетем този феномен.
  2. Герб във висша степен минимализира щетите. единствено в София (и Варна)  изгуби влияние, но дори там управлението няма да стане без тях. или поне ще е много трудно. Във всички останали места Герб повтори, потрети, подесети мандата си, като голямото събиитие е Пловдив.
3. в София, Борисов пое риск и заложи капан на ППДБ. Бомбите ще почнат да гърмят под краката им, а те ще са длъжни да се съобразяват с Герб, БСП и малкитет партии.
4. Григорова постига добър личен резултат, който може да използва и занапред

Като цяло - нека честитим на ПП-ДБ и на Терзиев, но трудното тепърва предстои.





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgealeksandrov
Категория: История
Прочетен: 136000
Постинги: 75
Коментари: 228
Гласове: 172
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930