Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 12:33 - Акне."Най-доброто лечение е превенцията".
Автор: melodylasercenter Категория: Технологии   
Прочетен: 9534 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.01.2012 00:02


Акнето е проблем  както за тийнейджърите , така и за  много възрастни.Възникването и разгръщането на акнето се свързва с настъпването на  хормонални промени, и в по-малка степен с други здравни проблеми  или храна. Акнето се развива, когато нарастващото  ниво на хормоните довежда до това , кожните мастни жлези да увеличават размера си, да произвеждат повече секрет, както и за увеличеното излющване на  клетките.При този процес се смесват мастния секрет, бактерии и кожни клетки заедно. В резултат на това, отворите на кожата (порите) се запушват, образуват се  пъпки и по-големи подутини.
Класически (обикновени) пъпки, черни точки, пъпки с гнойни връхчета,мехурчета(кисти) са част от клиничната изява на едно акне. Тежкото акне, когато не се лекува, може да предизвика трайни белези. Въпреки че няма доказана терапия за трайно излекуване, все пак акне симптомите могат да бъдат държани под контрол с определени мерки.При по-голямата част от хората Акнето отшумява във времето и без лечение.
Стрес, орални контрацептиви, и твърде малко почивка могат да влошат акнето. Също така козметични продукти на мастна основа, някои лекарства, както и физически упражнения в неабсорбиращи дрехи.
Ето някои указания за по-добър контрол на акнето:
Измивайте лицето си 2 пъти на ден с лек сапун(например сапун Бебе).Смяна на кърпата за лице всеки ден (бактериите могат да растат върху влажна кърпа),а това означава да използувате отделни кърпи за ръце и лице. Измийте се възможно най-скоро след тренировка.
• Прилагайте подсушаващ лосион или крем, който съдържа бензоил пероксид( става дума за готови препарати от аптечната мрежа ,а не такива приготвени в домашни условия).
• Използвайте лосиони и козметика само на водна основа, за да не се запушват порите.
Не изстисквайте и не пукайте пъпките и черните точки. (Това може да доведе до инфектиране , разнасяне на инфекцията и образуване на белези)
• Измивайте си ръцете по-често и избягвайте да пипате лицето си.
• Измивайте косата си най-малко два пъти седмично и я задържайте на разстояние от лицето си
Старайте се да не изгаряте от слънцето. Продължителното излагане на слънчева светлина и ултравиолетови лампи предизвиква потенциално вредно въздействие върху кожата.
Водете архив на храната, която ядете, за да разберете ако има такива храни, които влошават вашето акне. Избягвайте тези храни.
• Избягвайте работа в топла кухня, където се приготвят мазни храни.
• Избягвайте изключителен стрес, ако е възможно. Практикувайте стратегии за намаляване на стреса, като упражнения, медитация и ако е необходимо , консултация със специалист.
Физически упражнения съобразени с вашите възможности всеки  ден.
Тежко протичащото акне се нуждае от специализирана дерматологична медицинска помощ. Предписания за лосиони, мазила, антибиотици или други лекарства могат да бъдат необходими за контрол на проблемите, свързани с акне.
    Не употребявайте продукти използувани от ваши роднини или приятели , независимо от това , че при тях са имали добър ефект.
      Ето какво мислят по въпроса американците.Ще представя в съкратен и редактиран вид едно мнение на чуждестранен специалист – педиатър:
    ”Акнето е състояние на кожата, причинено от свръхпроизводство на себум, естествен мастен секрет , произвеждан от кожата. Тийнейджърите са най-добрата цел за развитието на акне, тъй като техните бързо променящи се хормони задействуват свръхпроизводството на себум. Себумът запушва порите, това спомага за залавяне на  бактерии, и в резултат довежда до инфекция наречена пъпка.
Акнето може да засегне всяка възраст, но най-често е при тийнейджъри, където се среща при  осем от десет деца, изразено в различна степен.
 "Няколко пъпки може да не изглеждат много, но това може да бъде голям проблем за отделния индивид".
При Акнето се наблюдава  наследствено предразположение.Ако е било силно развито при  родителите , детето има по-голям шанс също да страда от акне. Трябва обаче да  изчакате за развитие на инфекция (пъпка), за да лекувате проблема. Консултирайте се с вашия лекар, за да решите какво лечение ще бъде най-ефективно за Вас.То трябва да бъде индивидуално съобразено.Най-доброто лечение на акне е превенцията.
   Ето някои прости стъпки, които  могат да помогнат:
• Яжте балансирана храна - пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци.Те съдържат ценни природни антиоксиданти и фитохимикали, които помагат в процеса на лечение.
• Пийте много вода. Това помага за изчистване на кожата.
• Физически упражнения.Така се увеличава притока на кръв към кожата. Измийте лицето си след физически упражнения.
• Измивайте редовно и изплаквайте обилно лицето си  Редовното измиване премахва мъртвата кожа, мастните наслоявания и бактериите. Не търкайте. Това може да раздразни кожата и да влоши проблема.
• Използвайте  грим, слънцезащитни продукти и лосиони , които не са на мастна основа.
• Измивайте косата си редовно.
• Премахване на всички гримове преди лягане. Попитайте Вашия лекар какви препарати да използувате за почистване на лицето си от гримове.“
Няколко думи и за лазерната терапия при акне:
melodylasercenter.blog.bg/technology/2012/01/06/.351543


Честита Нова Година!
Бъдете здрави!

  
Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел обогатяване на Вашата здравна култура.


                                                 Д-р Христо Динев
                                                                  
                                                                
www.melody-bg.com 
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodylasercenter
Категория: Технологии
Прочетен: 685472
Постинги: 61
Коментари: 211
Гласове: 599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031