Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.08.2009 16:07 - До Черни връх и назад ІІ
Автор: mamkamu Категория: Туризъм   
Прочетен: 6288 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 21.08.2009 16:16


Тук е първата част.

image
Все още съм на Черни връх.Там нейде в далечината е Рила. Очите ми подават информацията, но мозъкът ми не може да отработи разстоянията :) Типично за вида наречен „градски човек”, нали?
 

 

 image
Тук, на върха, предлагат шкембе и бира, но ако се бях отдал на изкушението щеше да се наложи направо да си остана за през нощта там. Времето беше започнало да ме попритиска.

image   Паметникът на един голям Човек, поставил началото на организирания туризъм у нас. Макар, че думата „организиран” не ми звучи никак добре. Предпочитам „индивидуалния” :) 

image

Давам си ясна сметка, че времето няма да ми стигне да се прибера в Бистрица преди залез слънце и решавам да хвана Романския лифт. Станцията му е ей там в далечината до върха наречен Малък Резен. Остават 40 минути до затварянето му. Надявам се да успея, макар че разстоянието ми се вижда големичко.

image

Успях и то предсрочно! Вече съм на лифта и отново щракам в посока Бистрица. Добър повод да изпуша третата си цигара за деня. Спокойно фасовете си ги събирах в шишето от кола :)
 

 image

Пореден поглед към София.Не че се вижда много...

 image

Слизам на последната спирка на лифта и продължавам. Покрай пътя зървам паметника на Павел Романски, загинал в снежна буря през 1931 г. По онова време Витоша не е била това, което е днес. Обезлесена още през 19 век от жителите на околните села, планината хич не е изглеждала уютно. Горите изчезват и благодарение на добива на желязо, производството на което е било придружено с изгарянето на значителни количества дървен материал.

 image

Една стара снимка от 1938 г. ни показва същото място. Нещо май липсва, а?! Кьораво дръвче няма. Доста път май сме минали от тогава.

 

 image

Но да се върнем в 2009-та.Току до паметника започва пътеката за Бистрица.

 

 image

По нанадолнището от земята стърчат кабели. Встрани от тях небрежно се преплита падналата жълта лента с надпис: „Внимание! Високо напрежение”. Е, не може всичко да ни е наред, нали :) Само дето при един проливен дъжд като нищо може да се поизпържите.

 

 image

Снимам със светкавица, че взе да става сумрачно. Нищо, че до залез слънце има поне още два часа.

 image

Янчовска река отново със светкавица.


 image

На места рекичката е доста красива.

 

 image

Проверявам местоположението на слънцето :) Още не се е скрило зад някой склон.

 

 image

И това се случва.

 

 image

А пък реката, като че ли си търси нов път.

 

 image

Широката пътека към Бистрица. Откакто слязох от лифта не съм зърнал живо същество. Е с изключение на една банда лаещи кучета край Витошко лале. Скоро ще съм на мястото откъдето тръгнах. След десет часов преход!

Влизайки в двора, усещам носещия се във въздуха аромат на барбекю и чувам приятното подрънкване на чашите смесено с човешки глъч. Леко треперещите ми крака ме отвеждат право до най-близкия свободен стол при масата. Е как да не пие една ракия човек?  При това заслужена :)



image



Гласувай:
8



1. gamina - :)
21.08.2009 16:23
Това за паметника на Романски не го знаех, колко голо е било... както казваш - очите ми подават информацията, но мозъкът отказва да им сътрудничи.
цитирай
2. анонимен - Благодаря
21.08.2009 16:37
за постингите - и двата!
Поздравления!
цитирай
3. tili - Браво!
21.08.2009 18:02
Догодина - пак ;-)))
цитирай
4. mamkamu - @ gamina
21.08.2009 21:59
И аз не го знаех, но наскоро се поразрових из нета. В края на 19-ти и началото на 20-ти век Витоша си е била една гола планина. Първото залесяване май започва през 1941 г. :)
цитирай
5. mamkamu - @ tit
21.08.2009 22:01
И аз благодаря :)
цитирай
6. mamkamu - @ tili
21.08.2009 22:03
Абе понеже вече повярвах в силите си, мисля догодина Мусала ;)
цитирай
7. mph - :)
24.08.2009 10:29
Много добра разходка. Витоша е нещо прекрасно за София.
Пък и не знам как, но по обедно време все се озовавам до някоя кръчма горе.
цитирай
8. анонимен - Рекламное агентство полного цикла «ТЕС»
20.12.2011 12:59
<img>http://s017.radikal.ru/i438/1112/81/bb0bf9c1cafc.jpg</img>

<b>Рекламное агентство «ТЕС» Санкт-Петербург </b>- это коллектив творческих людей, которые всегда помогут в организации любых рекламных кампаний. Наше рекламное агентство успешно выполняет взятые на себя обязательства, и благодарные отзывы клиентов - главное тому подтверждение. Обратившись в рекламное агентство "ТЕС", вы почувствуете, что мастерство и профессионализм наших сотрудников – это не вымысел, а реальный факт.
В отличие от других рекламных агентств, рекламное агентство полного цикла “ТЕС” дает гарантию на выполнение заказанных услуг. В случае выполнения не качественной и неудовлетворительной работы, мы переделываем работу за свой счет!
Рекламное агентство «ТЕС» в Санкт-Петербурге достигает максимальных результатов при минимальных затратах.

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>распространение по почтовым ящикам</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasklejka-obyavlenij.html>расклейка афиш спб</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/reklama-v-metro.html>реклама в метро спб</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/promo-akczii.html>РїСЂРѕРјРѕ</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9471322
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол