Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.12.2011 21:17 - Наблюденията на един българин, прехвърлен незнайно как от 80-те години на 20 век в наше време
Автор: mamkamu Категория: Забавление   
Прочетен: 11717 Коментари: 23 Гласове:
54

Последна промяна: 08.12.2011 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първото, което най се набива на очи в София е огромния брой западни автомобили. Мерцедеси, беемвета, фолксвагени, опели, тойоти... Направо рай! Въздухът обаче почти не става за дишане. Явно всеки ходи на работа с личната си кола и сутрин и следобед стават гигантски задръствания, в които колите пъплят с костенуркова скорост, а задминаващите ги пешеходци се давят в смога от изгорелите им газове.

Друго, което прави впечатление е, че всеки има преносим телефон, а някои дори и по два-три. Това не ме учудва, чак толкоз, като се има предвид, че някои фантасти го бяха предрекли още през 50-те. В началото обаче помислих, че много от хората са луди, защото вървят по улиците и си приказват сами. После разбрах, че ползвали слушалки към телефоните и всъщност провеждали телефонни разговори. Разговори провеждат всички! Накъдето и да погледнеш все ще видиш някой, който говори по телефона си. Много комуникативен е станал тоя народ!

Мъжете пък никак не приличат на нормалните мъже от наше време! Почти всички бръснат космите си от ръце, крака и тяло, някои пък си правят маникюр, боядисват си косите, ходят на козметик. Да не говорим и че самите им движения и маниери са станали някак по-женствени и лигнярски. Дори и походката им е някак подскачаща и ненормална. Не, не говоря за откровените педерасти (вече ги наричат гейове). Тях вече можеш да ги различиш от километри. Говоря за средния български мъж. Сред него се срещат все още и „мъжкари”, но те са от оня селяшко-балкански тип, който вирее успешно и в моето време. Съществувал е сигурно и преди турско! Някои неща просто не се променят. Разбрах го щом зърнах сегашния Председател на Министерския съвет...

Повечето от жените се обличат в поли и панталони с ниска талия, които превръщат нормалните представителки на нежния пол в късокраки, а късокраките в неповторими пародии. Мода, к`во да ги правиш :)

И мъже и жени се татуират със всякакви варианти на рисунки по тялото. Болезнено чувствам, че се разхождам сред бивши пандизчии...

Различните видове заведения се редят буквално през метри –сладкарници, кафенета, кръчми, ресторанти, пицарии, дискотеки... И всичките пълни! То и по мое време бяха пълни, но не бяха толкоз много хората в тях... Пък и бяха по-малко. Има и ужасно много магазини. Всичките партерни етажи в Центъра са превърнати в блестящи магазини. Вечер рекламите им светят като слънца. Същински Запад!!!

Всички бързат. Ама много! Сякаш са на някакво състезание по спортно ходене. Когато забележиш някой шляещ се безцелно, това предизвиква неволно възклицание на почуда у  всички.

Сменили са добрата стара сръбска чалга с българска. Можеш да я чуеш почти от всяко заведение, в автобуса, от минаващия покрай теб автомобил, на пазара... Музиката си е пак същата, и текстовете са същите, дори още по-изненадващи!

Компютрите не са компютри. Не приличат въобще на сандъците от мое време. Имат и мрежа наречена Интернет, която свързва всички компютри по света и така човек има достъп до книги, преса, филми и забавление в размери, които никога не съм си представял, че мога някога да имам. Има достъп дори до американски филми и книги!!! Явно няма кой да ги спира. Когато човек седне пред компютъра, на 40 см от него се намира цялото човешко знание. Удивително!

За 30 години сънародниците ми са си променили езика и той е станал почти неузнаваем. Стои до мен някакво момче и си приказва по телефона. Хем го чувам, че говори на български, хем нищичко не разбирам: „Здрасти бете. Логни се във Фейса и ме адни, като френд, за да видиш в профила ми едни линкове за емпетройки. Даунлодни ги и ги атачвай към всеки мейл, който пращаш... Само да не ме игнорнеш...”

От другата ми страна две девойчета говорят малко по-разбираемо, но и тук не схващам някои основни неща: „Ооох уморих се от тоя шопинг. Няма да стъпя в мол или аутлет поне до пиърсинга. Ама ти видя ли оная, плеймейтката, какъв маймунски лифтинг си е направила? Изпразнила е някой банкомат...” От което разбирам, че момичето няма да стъпи в някакви места поне до извършването на нещо си. А пък някаква си особа е направила маймунско нещо и изпразнила някакъв си БАНКОДАВ, каквото и да значи това... Всъщност нищо не разбирам...

Изведнъж светът се завихря около мен и аз попадам отново в шеметния времеви континуум, понесъл ме обратно към моето си простичко и разбираемо време... Слава Богу!



Гласувай:
54



1. cefulesteven - А представяш ли си го, ако беше по...
07.12.2011 21:38
А представяш ли си го, ако беше попаднал в този свят след да речем тридесет години кома, дълбоко замразяване, анабиоза или каквото и да е било, което му е попречило да свикне с тези неща малко, по малко. :)
цитирай
2. mt46 - Свежо,
07.12.2011 21:48
остроумно!...
Човек би могъл да си помисли, че тук са дошли извънземни...
цитирай
3. анонимен - Ами, дааа. . . . край на скуката. :...
07.12.2011 21:54
Ами,дааа....край на скуката.:)
Всики се грижим да я прогонваме ефективно и някак си....и ето до къде стигамееее...:)
цитирай
4. injir - , , . . . лигнярски. . ., , . . . . :) Ст...
07.12.2011 22:55
,,...лигнярски...,, .... :) Страшно определение.:)
цитирай
5. tili - :)))))))))))))
07.12.2011 23:48
Стига де! Не може да бъде;-)
цитирай
6. boristodorov56 - Поизчанчил се е светът, но пък е шарен.
08.12.2011 08:59
Лошото е, че българина е неграмотен, безсърдечен, а липсата на човечност у него е убийствена.
цитирай
7. hristo27 - А дали новите технологии ще ни по...
08.12.2011 09:12
А дали новите технологии ще ни помогнат да се справим с измислената ни демокрация и корупционните схеми на управниците???
цитирай
8. анонимен - А дали новите технологии ще ни по...
08.12.2011 09:51
hristo27 написа:
А дали новите технологии ще ни помогнат да се справим с измислената ни демокрация и корупционните схеми на управниците???


Бе то нищо и няма на демокрацията. Проблемът е, че ние не сме конструирани за нея, не ни пасва на натюрела просто.:(
цитирай
9. анонимен - Страхотно. Оправи ми настроението ...
08.12.2011 11:32
Страхотно.Оправи ми настроението за цял ден.Благодаря.
цитирай
10. анонимен - Какъв е смисъла?
08.12.2011 11:38
Чета и се чудя какъв е смисъла на цялото това "произведение"??? Ааааа, намирам го накрая - постсоциалистическа носталгия, примесена с зле прикрити уж остроумни забележки с политически привкус. Тъпо! Ако някой от началото на 60-те г. се телепортира в 86-та, дали щеше да разбере нещо? Ми не. Което ме връща на заглавието ми? И?
Препоръчвам на автора да се изсели в С. Корея или Монголия. Те там наистина всичко си е простичко, разбираемо и аха, аха да достигнат комунизЪма.
цитирай
11. анонимен - № 10, нещо не можеш да схванеш иро...
08.12.2011 12:04
№ 10, нещо не можеш да схванеш иронията, ама за това трябва сиво вещество :) Написаното внушава точно обратното на това, което казваш. Че на някои хора им е още трудно да се адаптират към новите условия и биха предпочели убежището на разбираемото и спокойно минало пред отговорността на съвременния динамичен живот, който не е съвършен, но тук няма политически нюанс. Пък и автора е толкова тъмносин, че чак морав. Да го пращаш в С. Корея е най-малкото неуместно. Там ще го разстрелят на мига :) Димо
цитирай
12. анонимен - Васко
08.12.2011 12:12
Интересно ,ако не се беше сабудил героя в София ,а в някое село как би му се видял новия свят.
цитирай
13. ykpaina - :)
08.12.2011 12:58
Единственото постоянно нещо на света е ставането на промените.
Какво ли щеше да напише един българин, попаднал в 80-те години от някоя далечна 52-ра да речем.
Скоростта, с която стават промените обаче все повече нараства.
цитирай
14. bigbro - Хубаво!
08.12.2011 13:34
Лично мен най ме впечатляват телефоните. Какво беше тогава - чакаш за домашен с години, търчиш да търсиш работещ уличен..
цитирай
15. svoboda64 - :))
08.12.2011 14:12
Проблемът, който аз виждам изведен в този "дружески шарж", е че основната мода днес е консуматорството и повърхностното имитаторство. Ако това е раят, то той не е моят :)))) Но пък и всеки си има право на мнение и халосване...
цитирай
16. slk - :)
08.12.2011 15:09
Яко.
цитирай
17. анонимен - До #11 от 10
08.12.2011 16:00
Тъмносин? И иска да се връща в 80-те? Я пак прочети последния абзац за простичкото и разбираемо време, както и последното възклицание. То вярно че Костов преподаваше от 79-та политикономия, ама чак и последователите му да искат да се върне социализЪма не очаквах.
А ирония в този пост има точно толкова, колкото в лайно витамини.
За сивото вещество може да се съди, когато познаваш един човек. Другото е комплексарщина и плах, неуспешен, опит за остроумничене. Ми и не теб не се е получило.

П. п. А ти къв го даваш, че не разбрах? Официален говорител на другаря mamkamu или некъв друг солташак?
цитирай
18. zelas - Това описание за която и европейска ...
08.12.2011 16:50
Това описание за която и европейска страна в момента да го залепиш няма да сбъркаш. Няма вече българия, няма франция, няма германия, всички сме от едно село - някои по-бедни, други по-богати.
цитирай
19. syrmaepon - "Мода, к`во да ги правиш :)" - това и Каравелов го е констатирал -
08.12.2011 16:59
класика

"на 40 см от него се намира цялото човешко знание" - това комай е единствената новост и положително нещо
цитирай
20. gita969 - И какво?
08.12.2011 18:13
Светът се развива, а с него и ние. Както казват "новото време". Модернизация, глобализъм. Печално би било, ако на фона на прогреса пътуващия във времето би се почуствал като Робинзон. Ти не караш ли кола, нямаш ли мобилен и т.н.?
цитирай
21. gita969 - Отрицаателното е в
08.12.2011 18:15
ценностната ни система при сдобиване с материалното.
цитирай
22. liliyanaandreeva - АКЪЛ – МОРЕ Акъл – море, глава – ...
08.12.2011 19:02
АКЪЛ – МОРЕ

Акъл – море,глава – кофа
твори любовна строфа –
искри от звездопади
и реки от шоколади;
морето се пени на дантели,
гларуси и гърли загорели;
кънти чалга оглушителна,
а победата е съкрушителна…
Акъл – море,глава – кофа –
кризисна е катастрофа;
кой без гащи,кой по риза –
пак катастрофална криза…
Ах,морета от любофи –
пълна нива със картофи;
салата зеле и марковка
за любовна подготовка…
И като червена нишка
имам сателитна вишка –
не казвайте “Какво от туй” –
щом си силиконов буй?
Спасител бил на плажа,
ала липсва му куража?
Под чадъра кравата мучи –
с големи силиконови очи…
Падна Рим на аристократите -
построихме рай за тарикатите…
Акъл – море от любоф –
глава – кофа с картоф
ала няма веч пари –
нищо – карай да върви!
Нека бачка там раята –
мен ме заболя главата…
Ще си взема аспирин –
и един коняк – АМИН!
цитирай
23. demonwind - Яко :)))
08.12.2011 21:54
Сетих се за един култов филм с Жан Рено и Кристиян Клавие - "Les Visiteurs", дето един френски рицар и слугата му се пренесоха 1000 години напред във времето. Първата им среща беше с негър в кола, при което слугата започна да бяга ужасен и да вика "Сарацин! Сарацин в дяволска каручка!!!" :))) Ех, да можеше Кралят Слънце да се пренесе за малко в наши дни в Париж или Марсилия... сигурно щеше да помисли, че е отишъл някъде из Африка или просто африканците са изяли всички французи и са оставили само езика им ;)))

Апропо, помниш ли едно време, когато по Коледа и Нова Година затваряха Стамболийски от Света Неделя до Христо Ботев? И нямаше грам задръствания. Сега ако затворят пряка като Солунска и цяла София блокира... А тогава нямаше и метро ;)

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9519827
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20436
Блогрол