Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.03.2009 20:11 - По-добре без българи и в управлението
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 2415 Коментари: 5 Гласове:
0



Всички знаем, как премиерът покани вече експерти от европейски страни в нашата администрация, за да помагат при осъществяване на реформите Много десни хора пък изпищяха, че това е едно директно заявление за некадърността и липсата на управленски ресурс у правителството. Заговориха за разни нови колониализми и прочие. Прави са, ама не съвсем.

 

Това решение по същество е едно признание не само за липсата на управленски и административен ресурс в БСП, но и в цяла България, като цяло. Никой не може да ме убеди, че страна в която половината от кадърните хора са емигрирали на запад, а по-голямата част от останалите са изживели повечето от  годините си през един тоталитарен режим, може да има капацитета за изграждането на институции и най-вече отношения, които да ни гарантират личната, политическата и икономическа свобода. Ако пък към това прибавим хубавия ни балкански нрав и родната мафия нещата отиват съвсем към резил.

 

О, не казвам, че всички наши партии са некадърни и без ресурси за управление. Разбира се, че има разлика. Едни са некадърни, други по-малко некадърни, а трети -супер малко некадърни. За това и винаги гласувам за супер малко некадърните, но напоследък тях хич ги няма из управлението :)

 

Всъщност идеята на Станишев се доближава доста до един мой пост от преди от около година, когато отново се бях наежил против управляващите:

 

„Драги сънародници да поканим Европейската Комисия да ни управлява директно :) С цялата й бюрократщина и формализъм тя ще ни се види, като цяла халба пълна с глътки свеж въздух в сравнение с родните ни държавни мъже, жени и ... :) Просто няма начин да не е така!”  http://mamkamu.blog.bg/viewpost.php?id=180797

 

 

Само, че най-добре е премиерът да направи и следващата крачка и като е взел да ме копира, да го прави до край, като вземе някои идеи и от мое друго умотворение, написано на 17.07.2008 г.:

 

 „Има и друг вариант (веднъж бях вече писал някъде нещо подобно) –Абе защо не вземем да извикаме представители на Европейската комисия да ни управляват на място, а всички наши сънародници на ключови постове в управлението на България да бъдат разкарани. Явно не стават! Т.е. стават ама за други работи. Да бъде свикан референдум с основен въпрос „Желаете ли да ви управляват българи”. Или пък да бъде променена конституцията в някои важни нейни части като например „Държавен глава на Република България е кралицата/кралят на кралство Дания”, „Министерския съвет на Република България се избира от Бундесрата на Германия с обикновено мнозинство”. Или пък просто „За срок от двадесет години лица с българско гражданство или такива, които са имали някога такова не могат да се кандидатират за изборни длъжности. Същите не могат да заемат професиите митничар, съдия, прокурор, полицай, контрольор в градския транспорт”. Само къде ще ги търсим тези чужденци за да попълнят свободния щат? Можем да се поучим от опита на Римската империя! На всеки чужденец от ЕС работил тук пет години му се дават по 1000 декара земя след изтичането на срока. Заплатите им, разбира се ще бъдат двойни на европейските, за да имат стимул да идват тук. И сигурно пак ще ни излизат по-евтино. След двайсет години ще сме рай.”   http://mamkamu.blog.bg/viewpost.php?id=213082

 

След като се осъществи горенаписаното двайсет години няма да искам и да чувам за български политик, нито за български чиновник :)

 

После може и да се кандидатирам за президент :) Какво пък ;)

image




Гласувай:
0



1. raylight - Моля,
25.03.2009 20:55
да не се смесва понятието некадърен с името българин, не е вярно и ме обижда лично мен. Некадърни са комунистите, а те нямат друга родина освен Ада
цитирай
2. mamkamu - @ raylight
25.03.2009 21:14
Моля те отчети и известната доза хумор, която влагам в написаното :)

А що се отнася до некадърността, съгласен с теб за комунистите!

Некадърници обаче има не само там!

Само си припомни, че от 1878 г. та да ден днешен винаги сме били на крачка-две след Европа, възприемайки само привидно демократичните институции и прегръщайки винаги авторитарни или тоталитарни модели на управление. Винаги сме били на едни от последните места в класациите!

Естествено, че не отричам това, което са направили строителите на съвременна България. Не е лесно от един османски вилает да съградиш модерна държава за няколко десетилетия :)
цитирай
3. анонимен - ?????
25.03.2009 21:23
Че то сега има ли българи в управлението на България? 50% гюлмета и 50% други.
цитирай
4. stone - скъпичко ще ни излезе
26.03.2009 10:13
те германците и французите плащат 40% данък на тези, дето ги управляват. ние сега на нашите плащаме 10% и ни се виждат много, пък на онези като плащаме 40% и пак крадат, как ли ще ревнем :-)
аз им давам няколко месеца, докато се научат да крадат и те. тук обстановката е такава, развращава.
цитирай
5. raylight - Отговор
27.03.2009 09:30
Само си припомни, че от 1878 г. та да ден днешен винаги сме били на крачка-две след Европа, възприемайки само привидно демократичните институции и

В някои отношения изоставаме, но и в някои тогава ги изпреварваме с 50 години, като спасяването на евреите например.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460705
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол