Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.01.2009 15:43 - Клекалото, черното платно и нашите талибани
Автор: mamkamu Категория: Новини   
Прочетен: 3648 Коментари: 1 Гласове:
0



На входа на Съвета на Европейския съюз вече няма висящи тоалетни. Тоест има, но вече са прикрити. Прочутата творба на оня чех представяща България, като сбор от клекала, бе заметната с черен плат. Това стана след протестите на българското правителство и част от обществеността ни, които обидени, настояха творбата да се премахне. Не знам идеята за черния чаршаф дали не е още един художествен похват на автора, един вид –като не мога да ви представя, като тоалетна, ще ви представя, като държава в траур, или като страната на тъмните и намусени балкански типове, черна дупка във Вселената или пък просто като кенеф под покривало...

 image

  

Сега обаче цялата тая работа ще се разсмърди още повече и ще прави по-голямо впечатление на всеки, минаващ от там:

-Ей, к`во е това черното там? –ще попита Джон.

–Е как, не знаеш ли за българската тоалетна?! Ония типове българите се обидиха и ..... -ще заобяснява приятелят му Смит и накрая ще добави: -Добре, че оня чех е оставил празно място за нашата Великобритания! По добре да си мълчим!

Или пък:

-Мамо, мамо, какво е онова черното ей там?

-Е, как не знаеш ли за българската тоалетна и тяхната цензура?! Колко пъти ще ти казвам да гледаш вечер новините, вместо да се занимаваш с това „Лего”! Вече си на шестнайсет! – ще отговори майката датчанка.

Ще има още много подобни разговори и не знам, дали ония дето пищяха толкоз да се махне оня кенеф, постигнаха целта си. Кенефа го покриха, но така още повече набива на очи. Пък и всеки знае, какво има отдолу. Утре и да го свалят, ще остане празното очевадещо и питащо пространство. Него обаче няма как да махнат. Само ще станем известни с това, че освен че ползваме клекала, сме обидчиви, без чувство за хумор и обичаме да цензурираме, онова дето не ни изнася. И това прибавено към предишните чудни европейски впечатления за България като престъпност, корупция, мърсотия и мудност ни прави направо номер едно в топкласациите за най-неприветлив народ.

Съгласен съм, че представянето на България в тази творба не е много удачно, осъществено с преплитане на дебелашки хумор и нетактичност, но това едва ли е причина да искам да се махне. Мога само да изкажа мнение, да се засмея, да порицая, но не и да настоявам за налагането на цензура. Точно така трябваше да постъпят управляващите ни и да покажат, че въпреки балканската си обремененост познават такива културополагащи фундаменти, като хумора и самоиронията. А не да реагират, като талибани в самолет.

Едва ли аз съм човека, който трябва да им обяснява някои основни неща за изкуството, но ще се наложи, щото не виждам, прояви на цивилизационни проблясъци от тяхна страна:

1. Онова съоръжение там е вид изкуство.

2. Изкуството е нещо различно от предизборните плакати и заводските картини с яки работнички от времето на Сталин, Живков и сие.

3. Когато не ти харесват някои екстравагантни видове изкуство или пък не можеш да ги разбереш, не викай веднага: „Това не е изкуство”, „Долу!”, „Махнете го!” и тем подобни. Можеш да кажеш „Не ми харесва”, „Моето виждане е друго” „Автора е тъпанар” или нещо подобно. Така се прави в културните страни.

4. Не мятай банани по произведенията на изкуството. Ще ги изцапаш! Абе въобще не мятай банани по нищо...

5. Една творба символизира светогледа на автора, неговите впечатления, спомени, запечатани картини и случки, чувствата му. Тя не се гори, не се забранява, не се покрива с черни чаршафи, а се оставя на преценката на читателите, зрителите, слушателите, купувачите.

6. Когато си засегнат пряко от произведение на изкуството не се пени като бясно куче, а прояви достойнство и се усмихни. Опитай да отговориш по същия или подобен начин. Ако не можеш, просто напсувай автора, но не го притискай, не го изселвай, не го затваряй, не го убивай.

Сигурно ще се сетя и за още нещо, ама вече ще е късно. Нищо!

Чудя се как Румъния си затрая, заради изобразяването в същата творба на националния им герой Влад Дракула, като вампир.Те май са си взели поука от времето, когато протестираха против едноименния филм. Тогава само се изложиха и предизвикаха усмивки. Вие представяте ли си, ако тук бе поставен Ботев. Или пък хан Крум, как пие вино (кръв) от човешки череп? Направо сме обявили война на автора от воле.

 image

 

  Черно покривало не сложиха и на Германия, въпреки пречупения кръст обхващаш я цялата:

 image

 

Полски монаси „издигащи” гейското знаме. И това си е за оплакване, а?

 image

 

  Всички си спомняме как преди години сума ти ислямски страни, скочиха срещу карикатурите на пророка Мохамед в един датски вестник. Я си представете сега, че се появят подобни карикатури със св. Иван Рилски, св. св. Кирил и Методий или св. Цар Борис в същия този вестник. Сещате се, какво ще стане тука. Като се отворят едни усти. Някои просто няма да могат да различат хумора от сериозното и ще действат според варварските си нрави.

Монтескьо ли беше казал, че разликата между варварина и цивилизования човек е, че ако трябва да се добере до плодовете на едно дърво варварина ще го отсече или счупи, докато цивилизования човек ще го обере и ще запази дървото. Аз бих добавил, че хумора също е една такава отлика. Цивилизованият човек ще се засмее или поне ще игнорира карикатура, която го осмива, докато талибана ще отговори с оръжие или забрана.


Тагове:   Нашите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mph - *
21.01.2009 18:41
И в прекия, и в преносния смисъл представата на автора не е далеч от действителността. Но да оставим автора, всеки има право на мнение. Не знам какво им говори Монтескьо, но поне да бяха послушали най-мъдрия и трудолюбив народ, т.е. местното население. "Тарикат мъж не писка". Въздържам се от размишления за пискащите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9539058
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20436
Блогрол