Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.10.2010 11:16 - Вестниците на папуасите са по-свободни от българските
Автор: mamkamu Категория: Политика   
Прочетен: 5924 Коментари: 13 Гласове:
28

Последна промяна: 20.10.2010 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Тоя е егати и папуаса!” Чували сте тези думи, нали? Обикновено ги използваме, когато искаме определим някой като див, изостанал, не цивилизован и прост човек. След публикуваната тазгодишна класация за свобода на пресата на „Репортери без граници” обаче, аз се задължавам повече да не използвам думата „папуас” в негативен смисъл.

Оказва се, че по медийна свобода Папуа Нова Гвинея е на 42 място, докато България заема незавидната 70-та позиция, поделяйки си я с държави, като Кения и Бенин. Естествено ние сме последни в ЕС, като на нашата позиция се мъдри и балканския ни съсед Гърция. В сравнение с миналогодишната класация, страната ни е паднала две места надолу.


Шокиращо е обаче сравнението с 2006 година, когато България е заемала поносимото 35-то място. Един срив с цели 35 места за пет години! Обясним срив!


Обясним, защото ние, обикновените потребители на медийни продукти виждаме и чуваме ежедневно, прецедената информация стигаща до нас в зависимост от интересите на собственика не само на вестника, но и на телевизията или радиото. Чуваме често за бити журналисти, нападнати репортери, а понякога даже разбираме и за оказвания натиск от страна на властта, олигархията или собствениците на медиите. Виждаме, как страхът и автоцензурата не позволяват да се говори за неща, които могат да докарат на всеки журналист най-малкото главоболия и уволнение. Примери дал Бог!


Успокояващото за нас е, че все още сме в горната половина на класацията от общо 178 държави, но с летящите ни темпове на пропадане, до пет години можем да правим компания на Русия на 140-та позиция или на Китай на 171-ва.



image


Тагове:   българия,


Гласувай:
32



1. анонимен - Имаше преди време един стар и изт...
20.10.2010 11:33
Имаше преди време един стар и изтъркан виц. Бяхме го позабравили, но отдавна е дошло времето да си го припомним.
Въпрос към Радио Ереван: Какво ще стане, ако хора от Третия свят дойдат в България?
Отговор: Ще видят, че има и Четвърти свят.
Нямам повече какво да кажа - оставащите символи няма да ми стигнат.
цитирай
2. cefulesteven - Голяма тесла беше 20% ДДС върху в...
20.10.2010 11:42
Голяма тесла беше 20% ДДС върху всички печатни издания. С приходи от продажбата е изключено да се издържа периодика, остават рекламодатели. Необвързан с официалната власт или с обръчи към тази или онази политическа сила не е невъзможно да се намери, но с Божия помощ, с никаква гаранция за време, а като цяло бизнеса в България се е сраснал с властта и властта, чрез рекламодателите, оказва свое влияние върху свободата на словото.

Да припомня само, че решението за 20% ДДС беше взето с липса на парламентарен кворум. Да припомня, че е взето точно в тази 2006 година и всеки, който по някакъв начин се е блъскал, да отпечата нещо, знаеше, че това ще ограничи свободата на словото. Не си спомням друг вестник освен "Капитал" да подкрепи решението, абсолютно всички писаха дълги статии против.

Да припомня, че нулеви ставки има във Великобритания, Полша, Норвегия, Ирландия. Че тази в България е най-високата в Европа и е очевидно обратно пропорционална на свободата на словото.

Това беше направено с цел и умисъл. Резултатите са такива, каквито се очакваха.

А министър - председателя, вместо да се прави на хлапе и да вика журналистите под строй, за да му кажат "честничко в очите" той притискал ли ги е и има ли свобода на словото/естествено професионалната етика не разрешава на журналиста да твърди обратното, това значи да признае своето безсилие, а и да компрометира медията в която работи, своите колеги/, нека покаже, че има воля по въпроса/ако има такава/ и да сложи на дневен ред отново тези 20%.
цитирай
3. chara - Има и нещо друго и то не е за подценяване също.
20.10.2010 12:08
Кого пращат по т.нар. "събития"?!!
Наскоро завършили журналистика репортери. Те често въобще не разбират същността на онова, което чуват. За да го разберат, трябва да изчетат стотици страници. А нямат време за подобно нещо. И амбиция също. А може би и стимул. Не знам. Визирам т.нар. "публични обсъждания" на цени на енергия в ДКЕВР, например. Затова и въпросите им са по повърхността на проблема, а не в същността. Никой няма да ги допусне в "светая светих" - правенето на цените и миксирането им. Трябва да се справят сами. Няма как да го постигнат, освен с четене. Много четене.

И още. На форума на Гобрачов. Много показателно. Журналистите връхлетяха при откриването и за пресконференцията на втория ден. Точно след нея обаче, беше най-интересното - речта на Месут Йълмаз, но те нямаше как да я чуят. Не че нямаха възможност - имаха. И програма с докладите имаха. Така част от случващото се "потъва". И четем само за миналото - Тодор Живков, перестройката и т.н. , въпроси които зададоха представителите на медиите по време на брифинга. Онова, което се каза за бъдещето ... остана в мъглата и го чуха единствено участниците.
цитирай
4. liliyanaandreeva - Това е съчинено в 2005 година...
20.10.2010 15:30

НЕГА

Не желая латино-партизани от аржентинските пампаси –
мечтая за туземни, натурални и нормални ириански папуаси…
цитирай
5. haralanov - Нямам думи...
20.10.2010 19:50
Заедно с Кения и Бенин...Тогава направо казано,медийна свобода в България няма!Така е,когато повечето от медиите се ,,стопанистват,, от Тошо Тошев,Дилян Пеевски,Венелина Гочева,Ирен Кръстева...
цитирай
6. анонимен - Проблем
21.10.2010 08:36
Защо ники не погледне кои ги ПРОИЗВЕЖДА тези класации.
На Запад е още по страшно ,
Които не вярва --http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=13743&Itemid=1

цитирай
7. eien - Чара, пишете: Кого пращат по т.нар. "събития"?!! Наскоро завършили журналистика репортери. Те често въобще не разбират същността на онова, което чуват
21.10.2010 10:02
....то понеже в над 95 процента от случаите интервюираните или взели думата каточе ли казват някакви истини и факти, та ще трябва капацитети да ги преосмислят. Каквито репортерите, такива и плямпалата, тъкмо да не се получава луфт между тях. Всичко е точно!
цитирай
8. анонимен - Затова навремето
21.10.2010 10:10
Кольо Искъров (вечна му памет!) беше написал "Искам да съм негър в щата Алабама", по чийто текст Пламен Ставрев композира прочутата си песен. ;)))
цитирай
9. chara - eien Права сте, но частично. Дадох конкретен пример с ДКЕВР.
21.10.2010 10:50
Там се говори експертно, когато става въпрос за методи на регулиране на цени и енергиен микс. Нямате представа колко методики, указания и наредби трябва да изчете всеки незапознат, за да разбере онова, което чува, така щото да зададе смислен въпрос, а не единствено познатата "Ще се вдига ли цената, с колко".
Защото после идва въпроса на потребителите "защо" точно с толкова и няма кой да "преведе" на разбираем език онова, което казват енергетици и икономисти. Да оставим настрана въпроса с какво се занимават в 80% от времето репортерите, присъствайки на подобни места.
Друго е тревожно според мен. Аз не съм видяла желание у никого до момента да стане професионалист в тази конкретно област. Не знам защо. Енергетиката е част от националната сигурност и ежедневно произвежда новини, ама ...
цитирай
10. apostapostoloff - По принцип
21.10.2010 11:34
Принципно погледнато, Киркегаард е напълно прав като твърди: "Най- ниската точка на човешкото падение се нарича журналист". За справка: вижте само помията, с която се заливат напоследък Я. Дачков и Е. Сугарев. Майко мила!

Има обаче и още нещо... От край време западните комшии твърдят: "У бугарски весник само датата е верна".

Има, разбира се, и още нещо... Медийна свобода няма никъде, защото всяка една медия е силно зависима от... Н. В. РЕКЛАМОДАТЕЛЯ.

Аз и затова не публикувам вече нищо. След като написах не стотици, ами хиляди статии за бугарски весници. И блоговете ми са достатъчни, когато ме засърбят ръцете за писане...
цитирай
11. анонимен - сбогом, свобода и истина!
21.10.2010 13:09
....а най-хубавото е, че с проектозаконът за "дискриминацията", който МВР готви, България ще изпадне принципно от класациите за свобода на словото. според въпросния проектозакон - не ми се търси линк към него - всеки, който чрез медия обиди представител на млацинство, рискува 4 г. затвор, 5 000 лева глоба, и т.н, и т.н.

а ИСТИНАТА би трябвало да е по-важна от ЛИЧИЯ ДУШЕВЕН КОМФОРТ. ако обидиш някой с ЛЪЖА - това е КЛЕВЕТА и нека той те съди. но според проектозакона, ако обидиш някого с ИСТИНАТА за него, пак има право да те съди - за дискриминация. а в Бг дискриминацията по закон бива по пол, по сексуален признак, по образование, по здравен статус, по религия, по етнос и по раса - а вероятно и пропускам нещо. така че, ако проектозаконът се приеме, журналистите ще пишат само за успехите на правителството и прогнозите за времето. всичко останало ще е "дискриминация" спрямо някой си....
цитирай
12. анонимен - Врвим назад и на юг от рая
21.10.2010 13:19
"Всяко лице има право на свобода на словото; това право включва свободата да търси, да получава и да разпросранява сведения и идеи от всякакъв вид, независимо от гараниците, било устно, писмено,печатно или като произведение на искуството или чрез каквото и да е друго средство по свой избор." (МПГПП, чл. 19) - Тук в БГ това не значи нищо!
цитирай
13. hristo27 - Дали като сбъркана държава не сме на ...
22.10.2010 12:25
Дали като сбъркана държава не сме на 179 място от 178 възможни ?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mamkamu
Категория: Политика
Прочетен: 9460945
Постинги: 527
Коментари: 13770
Гласове: 20435
Блогрол